Lidström om varför skadan hemlighölls

Foto: Daniel Nilsson
Foto: Sven Lindwall
Foto: Robin Aron
Foto: Larry Macdougal
Foto: Carlos Osorio
Foto: Duane Burleson
1 / 7

Nicklas Lidströms karriär är en oslagbar hockey-saga. Nu berättar han för första gången om sin resa i en öppenhjärtig biografi.

Bland annat kan man läsa om skadan som han hemlighöll och hämmade honom under slutspelet 2009.

– Jag har fått frågan om att skriva en bok i flera år och efter att ha rådfrågat med några som har erfarenhet, så bestämde jag mig för att dokumentera min karriär, säger Lidström.

Nästa vecka finns boken Nicklas Lidström - Captain Fantastic, utgiven av Sportförlaget, i handeln.

Det är SPORT-Expressens mångårige NHL-reporter Gunnar Nordström, verksam i Los Angeles, som är författare av biografin om Nicklas Lidströms fantastiska hockeykarriär.

Bland annat kan man läsa om Lidströms kontraktbråk med Västerås, om skadan som han mörkade och dessutom berättar Nicklas hustru Annika öppenhjärtigt om livet i USA.

Skadan som hemlighetshöll

Den mest omtalade och svåraste skadan i Nicklas Lidströms fenomenala hockeykarriär inträffade under slutspelet i semifinalen mot Chicago 2009 när en motståndarklubba träffade olyckligt i underlivet, så att en testikel skadades.

Han fick blixtopereras och missade två matcher, men var tillbaka i laguppställningen några dagar senare när finalserien mot Pittsburgh började.

Lidström tappade några kilon under veckan efter operationen men skadan hade kunnat vara ännu mycket värre.

"Jag var väldigt svullen ända upp mot magen. Läkarna på sjukhuset i Chicago konstaterade att jag hade klarat mig lindrigt undan. Det kunde ha gått mycket värre, säger han i biografin."

"Fått förfrågan i flera år"

Nicklas Lidström har fått förfrågan om att göra en biografi tidigare under karriären men har av olika anledningar tackat nej.

– Jag har fått frågan om att skriva en bok i flera år och efter att ha rådfrågat med några som har erfarenhet, så bestämde jag mig för att dokumentera min karriär, säger han.

Men i den 192 sidor långa boken som också är fylld med många starka och privata bilder har inte allt fått plats.

– Vissa händelser har jag valt att inte ta upp, då det handlat om känsliga saker som hänt runt laget.

Kontraktsbråket

Ett annat starkt ögonblick från karriären inträffade i unga år.

Niklas Lidström kom fram som en ångvält i Västerås på slutet av 80-talet och debuterade i klubbens a-lag redan som 18-åring. Det blev tre säsonger i klubben innan han våren 1991 valde att bryta kontraktet med Västerås, som egentligen skulle ha gällt ytterligare en säsong, för att åka över till Detroit och försöka slå sig in i NHL. Men övergången till NHL-klubben blev inte helt smärtfri. I boken avslöjar Lidström att beslutet inte var populärt hos klubbledningen i Västerås IK och att man begärde en stor summa pengar för att släppa honom.

Bokomslaget

"VIK hade lite problem med ekonomin och såg nog en chans att få mer pengar i kassan. Det blev en strulig period för mig, då jag inte visste om. Jag hade bestämt mig för att flytta till Detroit och testa på NHL. Det fanns inget som kunde få mig att ändra det beslutet, säger Nicklas i boken." 

När Nicklas var i slutet av karriären började han dessutom att förhandla fram sina egna kontrakt med Detroit, två gånger om förhandlade han fram rejäla ett-års kontrakt.

Planerade födslarna

Nicklas Lindströms hustru, Annika, har också fått ett helt eget kapitel i boken där hon berättar om livet som spelarfru i NHL.

Annika och Nicklas fick fyra barn tillsammans under åren i USA. I och med att Nicklas spelade så många matcher, fick födslarna planeras.

"Kevin och Adam, de två första pojkarna, är födda på våren mitt under hockeysäsongen och deras födslar fick vi planera efter spelschemat så att Nicklas kunde vara med. Ja, det var inget ovanligt då, säger hon i boken." 

Var det pirrigt för dig Nicklas att läsa det kapitlet i efterhand?

– Jag tycket att det var intressant att höra hur Annika hade upplevt tiden i USA fast vi har pratat om det mycket. Kul att hon ville skriva om det också, säger han.

Dessutom hyllas "Lidas" av sportens kanske allra största genom tiderna, Wayne Gretzky.

"Han var verkligen speciell. Det är inte ofta du ser en spelare som är lika bra defensivt som offensivt. Han var den förste Detroit skickade ut på isen när man skulle döda en utvisning och han var den förste som man kallade på när det var dags för powerplay. Det är väldigt ovanligt och säger allt om Lidströms kvaliteter, menar Gretzky." 

Utdrag ur: "Lidström, Captain Fantastic"

Nicklas Lidström hade väldigt få skador under sin karriär. Men en skada som han drabbades av hade kunnat sluta illa för honom.

"Jag var väldigt svullen ända upp mot magen. Läkarna på sjukhuset i Chicago kontaterade att jaghade klarat mig undan. Den kunde ha gått mycket värre", säger han i biografin.

Den svåraste skadan i Lidströms karriär inträffade under slutspelet i semifinalen mot Chicago 2009 när en motståndarklubba träffade olyckligt i underlivet, så att en testikel skadades.

"Det hände på en fredag och vi hade match i Chicago igen på söndag. Jag vaknade upp söndag morgon och hade feber, svettningar och extremt ont i underlivet. Vår läkare gav mig några smärtstillande tabletter, som jag tog med ett glas vatten, men jag spydde upp dem på en gång, berättar Nicklas"

Han fördes snabbt till ett sjukhus i Chicago och opererades direkt.

"Jag fick tillbringa natten på sjukhuset och sedan väntade några dagars vila innan jag kunde sätta mig på testcykeln och röra på mig försiktigt för första gången efter operationen."

Han missade två matcher på grund av en blixtoperation, men var tillbaka i laguppställningen några dagar senare när finalserien mot Pittsburgh började.

Lidström tappade några kilon under veckan efter operationen.

"Jag kunde inte äta under de första dygnen och spelade med vissa besvär under de påföljande matcherna. Jag var helt klart hämmad under finalserien. Det tog mig några matcher att få tillbaka krafterna, men jag försökte kämpa på så gott jag kunde under de inledande finalmötena med Pittsburgh."

Han hade tur i oturen att skadan inte var värre.
"Jag var väldigt svullen ända upp mot magen. Läkarna på sjukhuset i Chicago konstaterade att jag hade klarat mig lindrigt undan. Det kunde ha gått mycket värre."

Uppgifterna om Lidströms operation hölls hemlig och han belades själv med munkavle. Utåt uppgav Red Wings bara att det rörde sig om "en skada på underkroppen" eller "lower body injury", som det heter på NHL-språk.