Foto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron

Lidström om varför han nobbade Babcock

Publicerad

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Nicklas Lidström fick chansen att återvända till Detroit Red Wings som tränare – men tackade nej.

Nu har 44-åringen avslöjat varför han nobbade drömjobbet.

– Vi mår bra här hemma i Sverige efter flytten och barnen trivs bra i skolan, så det var aldrig aktuellt att flytta tillbaka, säger Lidström till SportExpressen.se.

I juni berättade Mike Babcock att hans sökande efter en assisterande tränare hade lett honom till en av Detroit Red Wings största genom tiderna.

– Jag ringde Nicklas Lidström och erbjöd honom jobbet. Jag sa att hans fru var lyckligare i Detroit än i Sverige. Men han köpte inte det, sa Babcock då.

"Väldigt stolt"

I ett samtal med SportExpressen.se har nu den svenske legendaren avslöjat varför han nobbade chansen att återvända till klubben som han tillbringade 20 säsonger i som spelare.

– Det stämmer att han ringde och frågade om jag var intresserad av att ta en av platserna som assisterande coach inför den kommande säsongen. Jag var väldigt stolt över erbjudandet, det var verkligen smickrande, säger Lidström.

Men…?

– Vi mår bra här hemma i Sverige efter flytten och barnen trivs bra i skolan, så det var aldrig aktuellt att flytta tillbaka nu. Vi flyttade ju hem härom året för att barnen skulle få gå i skolan här.

Kan det bli aktuellt om några år att ni flyttar tillbaka till Detroit?

– Man ska aldrig säga aldrig. Vi får se hur vi känner när vi varit hemma i ytterligare några år.

Du har kvar kontakten med Red Wings?

– Ja, jag hjälper till och scoutar spelare här i Sverige och kommer att fortsätta med det.

"Tänkte aldrig"

Så det kan bli Detroit och USA framöver?

– Jag åker över fyra-fem gånger per säsong, som jag gjort tidigare. Men just nu var det fel tajmning helt enkelt för en flytt tillbaka. Kanske ändrar vi oss framöver, det vet jag inte.

Inser du att du tackade nej till ett jobb som många andra bara skulle kunna drömma om?

– Haha… så långt tänkte jag aldrig.

Babcock uppgav för media i Detroit tidigare i sommar att din hustru Annika trivdes bättre i Detroit och nog ville att ni skulle flytta tillbaka?

– Det var nog bara något som han kläckte ur sig. Han skämtade.

Babcock är en av proffshockeyns mest meriterade tränare med två OS-guld, ett VM-guld och en Stanley Cup på cv:et. Jobbet som assisterande coach med ansvar för backarna gick i veckan i stället till en annan före detta NHL-spelare, Jim Hiller.

Sedan tidigare är det klart att Tony Granato, som fick gå från en liknande tjänst när Pittsburgh storstädade nyligen, ansluter till tränarstaben i Detroit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag