Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lidström: ”Luften går inte ned i lungorna”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP
Foto: CARLOS OSORIO / AP AP
Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

Oro, nervositet och prestationskrav.

I ”Sommar i P1” berättar hockeylegendaren Nicklas Lidström, 49, om en okänd sida han var tvungen att hantera under karriären som elitspelare. 

– Många dämpar oron och ångesten utanför rinken med hjälp av tabletter och alkohol. För mig sätter sig nervositeten och oron på andningen, säger han i programmet.  

I Nicklas Lidströms sommarprat går han igenom många episoder av sin mycket framgångsrika karriär. 

Om uppväxten, om de stora turneringarna med Tre Kronor, om Stanley Cup-vinsterna med Detroit Red Wings och om svårigheten att vara en närvarande pappa och man samtidigt som han var NHL-proffs. 

Lidströms okända sida: Ångesten

Genomgående berättar Nicklas Lidström också om en okänd sida. Om hur han hanterat den press, stress, oro och ångest som medföljde honom under karriären. 

Han berättar bland om en episod när han i början av sin NHL-karriär sitter i Red Wings omklädningsrum bredvid de ryska stjärnorna Vladimir Konstantinov och Vjatjeslav Fetisov. 

– Jag var svårt att andas. Jag andas bara på toppen, och luften går inte ned i lungorna, säger Lidas i ”Sommar i P1” och fortsätter: 

– Det är så här jag känner av pressen, nervositeten inför matcherna. För alla spelare tar det sig olika uttryck. En del spyr, andra är inte kontaktbara. Vissa håller i klubben så hårt ute på isen att de inte kan röra armarna. Vissa glömmer bort hur man åker skridskor. Många dämpar oron och ångesten utanför rinken med hjälp av tabletter och alkohol. För mig sätter sig nervositeten och oron på andningen. Att spela inför 20 000 högljudda åskådare och allt som kan hända där ute gör andetagen allt kortare. 

”Övervägde länge om vi skulle bo kvar”

Nicklas Lidström avslutade karriären som hockeyspelare 2012. I programmet berättar han om nervositeten under presskonferensen när han ska annonsera sitt hockeyavsked - och inför talet han skulle hålla när hans tröja pensionerad ett par år senare. 

I dag bor Nicklas Lidström i Västerås med hustrun Annika, som han har fyra söner (Kevin, Adam, Samuel och Lukas) tillsammans med. 

Där bor de i en nybyggd, stor villa. 

– Vi övervägde länge om vi skulle bo kvar i Detroit. Det var ingen självklarhet att vi skulle flytta hem till Sverige. Men när det väl kom till kritan och vi var tvungna att välja blev det så, har Lidas tidigare sagt i en intervju med SportExpressen.

”Sommar i P1”-avsnittet med Nicklas Lidström släpps i dag som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00. 

LÄS MER: NHL-ikonen dog framför sin fru - Lidström lider