Lidström: Jag har haft en fantastisk karriär

Publicerad

LOS ANGELES. Det var drivkraften och motivationen som försvann.

Det är därför Nicklas Lidström, 42, fattat beslutet att lägga av.

Det avslöjar han i en exklusiv intervju med SPORT-Expressen inför dagens presskonferens i Detroit, där beslutet blir officiellt.

I sommar flyttar "Lidas" hem till Sverige med familjen.

– Jag fattade mitt beslut i förra veckan och meddelade vår general manager, Ken Holland, att jag skulle sluta. Han bad mig fundera i några dagar till och i onsdags textade jag honom att beslutet stod fast, berättar "Lidas".

Vad fick dig att lägga av just nu?

– Jag känner att jag saknar den drivkraft och motivation som behövs för att orka gå igenom den långa uppbyggnadsträningen och försäsongen som väntar före serien. Inte en gång till, tänkte jag och då var det här det enda rätta beslutet.

Vilken var Hollands och Red Wings reaktion?

– Att jag kunde få månader­ på mig att fundera vidare om jag ville. Att det inte var någon brådska.

Hur länge har du haft de här tankarna att nu är det slut?

– De tankarna har kommit under de senaste veckorna. Jag har självklart talat igenom allt med familjen och våra barn har varit informerade sedan år tillbaka att vi skulle flytta hem till Sverige så fort min NHL-karriär är över.

Bygger hus i Västerås

Så ni lämnar USA redan i sommar?

– Ja, det gör vi. Både Annika och jag vill vara närmare våra familjer och släkt. Vi har bott här i Detroit i 21 år och visst är vi medvetna om att det blir en stor omställning, men det känns ändå rätt.

Så ni säljer huset i Detroit, packar ihop och flyttar till Västerås?

– Det stämmer. Vi håller på och bygger hus i Västerås, som blir klart först i början av nästa år, men vi har en sommarbostad där som vi kommer att bo i tills vidare.

Vad kommer du att sakna av proffslivet och USA?

– Vi har ju levt det här livet i tjugo år, så det kommer att kännas konstigt att bryta upp och lämna allt som följer med NHL-vardagen.

Men rent hockeymässigt hade du kunnat spela vidare i NHL?

– Jo, hade jag varit motiverad hade jag säkert kunnat spela vidare under något eller några år. Men jag känner samtidigt att kroppen börjar säga ifrån lite grann.

Du har vunnit allt, är det något som också spelat in?

– Jag känner att jag fått vara med om oerhört mycket och haft en fantastisk karriär. Hur många får spela i sex Stanley Cup-finaler? Och ha fått vinna fyra av dem.

Vilka meddelade du först?

– Jag ringde mina föräldrar i går (läs onsdag) och i dag har jag pratat med Tomas Holmström. Vi har ju kamperat ihop under alla åren här.

Hoppas på Hall of Fame

Du är medveten om att det kommer att bli en tomhet både för dig och dina lagkamrater?

– Det gör det säkert, jag har ju varit i laget längst så jag har alltid funnits här när de andra kommit hit.

Har du fört några diskussioner om att jobba med Red Wings i framtiden?

– Ken Holland och jag ska sätta oss ner och prata om sånt innan jag flyttar hem till Sverige i mitten av juni. Vad det blir vet jag inte riktigt, det får vi diskutera. Men självklart kommer jag att ha kvar kontakten med klubben.

Vet du vad du ska syssla med hemma i Sverige?

– Nej, så långt har jag inte hunnit tänka. Till att börja med ska jag ägna tiden åt att acklimatisera mig och familjen, se till att barnen kommer in bra i skolan och så.

Du är given att bli invald i Hockey Hall of Fame om två år?

– Man kan ju alltid hoppas. Det vore en otrolig känsla att hamna där.

Till sist - vem tar över som lagkapten i Red Wings efter dig, tror du?

– Jag skulle tro att det blir "Zäta" (Henrik Zetterberg) men också Niklas K ronwall har klivit fram och fått en stor ledarroll i laget under de senaste åren. Båda två är bra kandidater.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag