Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära vännen: ”Det kom som en chock”

Magnus Nyström: "Inte sannolikt med comeback"
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES LECLAIRE / SIPA USA/IBL

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Henrik Lundqvist tar paus från ishockeyn på grund av ett hjärtfel.

Beskedet skapar starka reaktioner från hockeyvärlden.

– Det är förstås väldigt tråkigt, säger Washington Capitals Nicklas Bäckström.

Beskedet slog ner som en bomb på torsdagskvällen.

Svenske NHL-stjärnan Henrik Lundqvist kommer inte spela med sin klubb Washington Captials nästa säsong. Ett nyupptäckt hjärtfel stoppar honom från spel.

”Efter många veckors diskussion med läkare och specialister runtom i landet så sätter ett hjärttillstånd stopp. Riskerna om jag spelar är för höga. Jag kommer spendera kommande månaderna för att tänka ut det bästa av situationen”, skriver Henrik Lundqvist på sitt Instagram-konto.

För den tidigare NHL-stjärnan Nicklas Lidström kom beskedet som en trist överraskning.

– Det är jättetråkigt att höra. Jag känner verkligen för ”Henke”, som nu skulle få en nystart i Washington Capitals. Jag hoppas att det inte är något alltför allvarligt utan att han kan få det åtgärdat. Hälsan är det viktigaste, säger Lidström, som vann OS-guld i Turin tillsammans med Lundqvist 2006.

– Jag hoppas verkligen att allt löser sig. Henke är i mina tankar, fortsätter ”Lidas”.

Hagelin: ”Kom som en chock”

Carl Hagelin, 32, var lagkamrat med Henrik Lundqvist under fyra säsonger i New York Rangers 2011-15 och såg fram emot återföreningen i Washington Capitals. Lundqvist är en nära vän.

– Jag är omskakad av nyheten. Det här kom som en chock. Det här är en väldigt tung dag för Henke och hans familj, berättar Hagelin.

De skulle återförenas i vinter i Washington, där Carl Hagelin nu inleder sin tredje säsong.

– Tankarna går till Henke, förstås, men visst är det en tung förlust för oss också. Hela vårt lag hade sett fram emot att få in Henke i truppen. Nu vet jag inte hur man kommer att lösa målvaktsfrågan, det finns väl inte så där jättemånga lediga målvakter med NHL-rutin ute på marknaden, säger Hagelin.

Visste du om att Henke hade problem med hjärtat?

– Nej, jag har inte vetat någonting. Det enda jag visste var att han skulle genomgå tester, men det måste ju alla spelare göra när man byter klubb.

Har du haft kontakt med Henke i dag?

– Bara via textmeddelanden. Det här är jävligt tråkigt vad som hänt och som sagt en tung dag för Henke och hans familj.

Henrik Lundqvist hade inte hunnit flytta från New York till den amerikanska huvudstaden.

Han ville avvakta när träningslägret inför grundserien skulle komma i gång först.

– Ja, det stämmer. Han är kvar i New York, säger Carl Hagelin. 

Nicklas Bäckström, 33, som är en av Capitals storstjärnor och assisterande lagkapten, blev tagen av beskedet om Henrik Lundqvists hjärtproblem.

– Jag fick just reda på vad som hänt och har inte hunnit prata med Henke, men det är förstås väldigt tråkigt. Jag hade sett fram emot att få spela med Henke i vinter. Men självklart förstår jag att hälsan alltid kommer först.

Sedin: ”Skönt att det upptäcktes i tid”

Henrik Sedin var 37 år när han gjorde sin sista NHL-säsong i Vancouver Canucks och lider med Henrik Lundqvist, som fyllde 38 år i mars.

– När man kommer till slutet av karriären och njuter av varje match man får spela är det ett tungt och ett abrupt slut när något sådant här händer. Det är aldrig roligt om man inte får sluta på sina egna villkor. Så är det absolut, säger Henrik Sedin.

På frågan vad han tror att det här betyder för Washington Capitals, svarar Henrik Sedin:

– Det skulle betyda mycket för vilket lag som helst att tappa en målvakt av Henkes klass så nära inpå seriestarten. Det här är jättetråkigt för Henke, men skönt att det upptäcktes i tid. Jag håller tummarna att allt går bra för honom nu, säger Henrik Sedin. 

Henrik Sedin var liksom Nicklas Lidström med och vann OS-guldet i Turin 2006 tillsammans med Lundqvist.

De gjorde också två World Cup tillsammans i Tre Kronor 2004 och 2016. 

Henkes tvillingbror, Frölunda-stjärnan Joel Lundqvist, skriver så här i ett sms till SportExpressen: 

”Jag är ledsen självklart för Henriks skull. Jag vet hur mycket han såg fram emot säsongen som kommer. Även jag var spänd att se vad han kunde göra. Nu rycktes det bort på ett väldigt jobbigt sätt. Men man sätter ju hälsan först, och som bror så vill man bara att han får ordning på detta”.

Henrik Lundqvist stöttas efter hjärtfelet

NHL:s kommissionär Gary Bettman kommenterar Lundqvists besked i ett uttalande via ligans sociala medier. 

”Medan vi alla är sorgsna som hockeyfans, över att inte få se Henrik Lundqvist stå i mål för Capitals nästa säsong, är vi också tacksamma att han får rätt vård för att behandla sitt hjärtfel. Henrik är en älskad spelare i hela NHL och i sitt hemland Sverige, och en underbar ambassadör för sporten. Vi önskar honom och hans familj allt det bästa”.

Lundqvists lagkamrat i Washington Tom Wilson visade snabbt sitt stöd på sociala medier.

”Vi är med dig i detta, kompis. Jag önskar dig allt det bästa i framtiden och hoppas att vi kan dela isen någon gång igen”, skriver Lundqvists lagkamrat Tom Wilson på Twitter.

Även Lundqvists NHL-konkurrenter, Carolina Hurricanes, skickar en hälsning:

”Det har alltid varit en ära att tävla med dig på isen och vi kommer sakna det nästa säsong. Ta hand om dig, vi önskar allt det bästa till din familj”, skriver klubben på Twitter.

The Athletics NHL-krönikör Pierre LeBrun konstaterar att det här mycket väl kan vara slutet på 38-åriga Henrik Lundqvists långa karriär.

”Det är inte så här en legend förtjänar att ha spelat sin sista match. Man känner för Lundqvist”, twittrar LeBrun. 

Henrik Lundqvist är en av Sveriges mest meriterade hockeymålvakter genom alla tider. Lundqvist har spelat i NHL sedan 2000 och under sin karriär vunnit OS, VM och två SM-guld med Frölunda.