Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han dog framför sin hustru: ”Försvann alldeles för tidigt”

Bob Probert.Foto: JULIAN H. GONZALEZ / AP DETROIT FREE PRESS
Proberg i slagsmål med Ken Belanger, år 2001.Foto: FRED JEWELL / AP
Dani Probert på Bobs begravning.Foto: GEOFF ROBINS / AP TT NYHETSBYRÅN

Han var en av NHL:s mest skräckinjagande spelare.

Utanför isen var Bob Proberts liv kantat av skandaler med kokain och alkohol – innan han dog 45 år gammal. 

Nu träder hustrun Dani fram och berättar om familjefaderns missbruk i en långfilm som beskrivs som hjärtskärande.

– Det var ett liv som försvann alldeles för tidigt. Jag lider fortfarande med hans fru, säger förre lagkamraten Nicklas Lidström.

3300 utvisningsminuter och 246 slagsmål ljuger inte.

Bob Probert kommer för alltid vara en av NHL-historiens mest fruktade slagskämpar på isen.

Hans rivaliteter med Stu Grimson (13 fighter), Tie Domi (nio fighter) och Donald Brashear (åtta fighter) gav honom titeln som "NHL:s tungviktsmästare" under 90-talet.

När kanadensaren lade av år 2002 – efter nio säsonger i Detroit Red Wings och sex i Chicago Blackhawks – var han ligans femte mest utvisade spelare någonsin.

Men att Probert inte kunde spela ishockey är en missuppfattning. Under sina tre första säsonger i NHL snittade han drygt en poäng per varannan match (107 poäng på 181 matcher). 

Nicklas Lidström spelade ihop med Probert under sin tre första säsonger i Detroit Red Wings.

– Rent hockeymässigt hade han både talang och känsla. Han kunde absolut göra mål och spela hockey. Och man märkte att han egentligen ville "lira" hockey, säger Nicklas Lidström.

Bob Probert i slagsmål med Tie Domi år 1992 i Madison Square GardenFoto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Men ett lag behöver sina specifika byggstenar. 

Och i början på 90-talet behövde varje NHL-lag som skulle slåss om Stanley Cup-titeln en "livvakt". I Red Wings fall gällde det att skydda storstjärnorna Steve Yzerman och Sergej Fedorov.

– Han fann sin roll och accepterade den. Han visste att han var en tuff spelare som skulle skydda sina lagkamrater. Motståndarna visste det också: om man gjorde något mot Yzerman eller Fedorov så fick man svara inför Probert, säger Lidström.

Steve Yzerman gör ingen hemlighet av att han kände sig tryggare – och hade roligare – med Probert på isen.

– Utöver hans fina spel så gjorde han hockeyn rolig. Mitt under en fight kunde han stanna upp, räta till sin hjälm och ge ett tecken till mig och Gerard (Gallant) att han hade allt under kontroll, säger han.

Lidström minns också hur han pratade med sina svenska motspelare inför matcherna. 

– Man brukade säga: "Låt honom vara", eller "Let him sleep”. Stör honom inte, var inte "på honom". För alla visste att om Bob Probert blev arg, då var han väldigt tuff.

Nicklas LidströmFoto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

* * *

Vid sidan av isen var livet tufft mot Probert.

Hans hustru, Dani Probert, gör ingen hemlighet av vad alla visste om: hennes make hade problem med både alkohol och droger under hela karriären.

År 1989 dömdes han till tre månaders villkorlig dom för kokainsmuggling – trots att domaren yrkade på ett års fängelsestraff.

– Jag vill inte bli fängslad. Jag vill bevisa för dig, mig själv och alla andra att jag kan vara en förebild för unga killar och att jag ska förbli nykter resten av mitt liv, sa Probert till domaren.

Fem år senare krockade Probert med sin motorcykel - påverkad av alkohol. Ytterligare fem år senare (1999), fortfarande aktiv i Chicago Blackhawks, greps han av polis för kokaininnehav när han korsade gränsen mellan sin hemstad Windsor, Kanada, och Detroit, USA.

Efter karriären åkte han in och ut på rehabiliteringscenter i sin kamp för att hålla sig nykter.

– Han hade problem med alkohol som jag fick reda på nästan direkt när jag kom till Detroit. Det gjordes regelbundna urintester på honom för att kontrollera att han inte drack. Och då höll han sig alltid ren, säger Nicklas Lidström. 

– Men eftersom han fick sin villkorliga dom på slutet av 80-talet kunde han inte lämna USA. Om han lämnade landet fick han inte komma tillbaka igen. Därför kunde han aldrig spela bortamatcher i Kanada.

Hur var hans förhållande till problemen? Pratade han om det?

– Alla i laget kände till det. Under vår tid i Detroit uppfattade jag aldrig att han föll tillbaka i problemen. Det märktes i alla fall inte. Utan det var mycket senare, när han var i Chicago, som man fick höra att problemen hade kommit tillbaka. Och den här motorcykelolyckan under sommaren -94 då alkohol var involverat.

Bob Probert, här i Chicago Blackhawks, blodig under slagsmål med Boston Bruins Andrej Nazarov år 2001Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

* * *

Bob Proberts namn är i ropet igen. I helgen släpptes en film om kanadensarens liv där hustrun Dani och parets fyra barn medverkar. Filmen har beskrivits som "oväntat ärlig" och "hjärtskärande".

Hustrun Dani berättar om familjefadern Bob som älskade att leka med sina barn och alltid satte familjen i första rummet – så länge han var frisk.

Hon berättar också om de tuffa åren efter karriären, när Bob åkte in och ut på rehabiliteringscenter för sina alkoholproblem. I filmen läser hon upp ett brev som han skrev till sig själv om sitt alkoholmissbruk.

“Kära sjukdom. Du har stulit värdefull tid från min underbara fru och mina fyra barn. Du har berövat mig på min självkänsla och all min värdighet. Du har förvandlat mig till någonting som jag inte är. Du har skadat mig ekonomiskt. Du har tagit kontroll över mina tankar och känslor".

Dani Probert i nya filmen.

Bob Probert fick också betala priset för sitt yrke på isen. 3300 utvisningsminuter och 246 slagsmål ljuger inte. Efter slagskämpens bortgång hittade läkare CTE på hans hjärna – en kronisk hjärnskada som utvecklas av upprepade slag mot huvudet.

Dottern Declyn: 

– Jag kommer ihåg när vi lekte kurragömma en dag och jag stod precis framför honom. Plötsligt kunde han inte se mig. Det var som att jag inte fanns där, och då pratade jag med honom samtidigt. Han var väldigt förvirrad, säger hon i filmen.

År 2010 dog Probert - mitt framför ögonen på sin hustru, under en båttur tillsammans vid sitt familjehem. Hustrun Dani berättar att makens död, trots hans livsstil under många år, kom som en chock.

– Han föll ihop, kollapsade, och låg ner på knäna. Det var då jag kunde se hans ansikte. Hans läppar ändrade färg och blev svarta. Min pappa som är polis började göra hjärt- och lungräddning, säger hon.

Det var förgäves. 

Bob Proberts kista förs i väg efter begravningen i hans hemstad Windsor, 9 juli 2010Foto: GEOFF ROBINS / AP TT NYHETSBYRÅN

Bob Probert blev 45 år gammal. Under hans begravning närvarade spelare, ledare och tränare från Detroit Red Wings. Under lagets sista hemmamatch i Joe Louis Arena år 2017 beslutade hustrun Dani att sluta cirkeln.

Inför stående ovationer strödde hon sin makes aska över utvisningsbåset i den legendariska arenan. 

– Det var otroligt känslosamt. Men det kändes också som att det var helt rätt, och vid helt rätt tillfälle, förklarade Dani efteråt.

Arbetet med filmen har varit ännu ett sätt att bearbeta makens bortgång och sluta cirkeln. Hon hoppas att dagens hockeyspelare ska kunna dra lärdom av Bobs misstag – och att bilden av honom förhoppningsvis ska nyanseras.

– Bob gjorde många misstag men tog alltid ansvar för det. Han kastade aldrig någon annan under bussen, han tog aldrig med sig någon i fallet eller skyllde på någon annan, säger hon. 

Nicklas Lidström lärde känna Bob Proberts familj under tiden i Detroit. Efter karriären har han träffat Dani vid flera återbesök i samband med tillställningar med laget.

– Hon vill fortfarande vara med på evenemang runt hockeyn och laget och träffa gamla lagkamrater. Jag minns det väldigt tydligt de gånger jag träffar henne, att hon gärna pratar om Bob och att hon säger “tänk om han hade varit här”. Hon har många minnen att dela med sig av med lagkamraterna, säger han.

Lidström fortsätter:

– Man tänkte att Bob skulle få tid att vara med familjen och njuta av livet nu när han hade lagt av... Så inträffade det här tragiska när han var ute med båten.

– Jag lider fortfarande med hans fru, speciellt när man träffar henne. Man tänker tillbaka på hur glad han alltid var. Det var ett liv som försvann alldeles för tidigt. 

 

Källor: UPI, Windsor Star, Detroit Free Press, Ottawa Sun, Michigan Live

 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan!