Lidas: "Ska hem och njuta av sommaren"

Publicerad

DETROIT. Nicklas Lidström tog ett tårfyllt farväl av NHL och Detroit Red Wings i går.

SPORT-Expressen var på plats och överlämnade en egen avskedsgåva.

Men det är inte ett avsked till hockeyn.

Både Detroit Red Wings och Västerås IK vill erbjuda honom nya jobb.

- Men just nu känns det bara skönt att jag tagit det här beslutet. Nu ska jag hem och njuta av sommaren bara, säger "Lidas".

Klockan var lite drygt elva på förmiddagen i Olympia Club på Joe Louis-stadion i Detroit när Nicklas Lidström satte sig bakom bordet och berättade det som hela Detroit fruktat. Beskedet som antagligen berövat nattsömnen för en del.

Att ja, nummer 5, lagkaptenen, "Nick", har bestämt sig att det efter 20 säsonger får vara nog.

"Vet att det är färdigspelat"

Det blev ett långt avsked i Detroit. Fyra timmar senare säger "Lidas" farväl till de sista lokalreportrarna och skakar hand med dem en efter en.

- Det känns lite vemodig på sätt och vis, säger Nicklas Lidström till SPORT-Expressen när det bara är vi kvar.

- En del av reportrarna har jobbat sedan jag kom hit på 1990-talet. Men det känns skönt att jag fattat beslutet. Jag vet att det är färdigspelat nu.

Nyheten att Nicklas Lidström lägger av var toppnyhet i bägge Detroit-tidningarna i går.

Hyllningarna tog aldrig slut. Superlativen duggade tätt.

Men så talar vi också om en av NHL:s bästa backar någonsin. Vinnare av fyra Stanley Cup. Vinnare av sju Norris Trophys. Bara Bobby Orr tog hem fler (åtta stycken). Och hyllningarna fortsatte på presskonferensen. Som från ägaren Mike Ili t ch:

- Detta är en av de mest emotionella dagar i Detroit Red Wings historia. Nick har varit en Gibraltar-klippa för oss.

Beslutet växte fram

Känslosamt blev det även för Nicklas Lidström och hustrun Annika som också var på plats. Där fanns även de tre yngsta sönerna, Adam, Samuel och Lucas.

- Min fru satt och grät nästa hela tiden. Det var svårt att titta på henne, berättar Nicklas Lidström efteråt.

- Jag fick tårar i ögonen själv. Det är så mycket minnen som kommer tillbaka. Jag har ju varit i samma lag i 20 år.

Beslutet att lägga av växte fram under de sista veckorna, säger han. Detroits general manager Ken Holland träffade svensken i torsdags och fick veta om planerna.

Han bad Lidström fundera över helgen. I tisdags fick Holland ett sms.

- Jag hade knappt kunnat sova, säger Ken Holland. Men beslutet stod fast.

"Det går inte att fuska"

Så varför lägger Nicklas Lidström av nu? Så här berättar han själv:

- Det var när jag började köra sommarträning igen. Jag hade inte motivationen som jag vet att man måste ha. Och i den ålder jag nått vet jag att det inte går att fuska under sommaren.

På den hyllningslöpsedel som SPORT-Expressen överlämnat till honom så är Nicklas Lidström iklädd Tre Kronors dräkt, inte Detroit Red Wings, röd-vita. Det har han dock inget emot, säger han.

Och bilden är tagen under ett av hans bästa minnen från en fantastisk hockeykarriär. OS-guldet i Turin 2006.

- Jag är väldigt stolt över att vi lyckats vinna OS-guld med Tre kronor. Jag har bara bra minnen från den stunden. Och hyllningarna när vi kom hem!

Svårt att rangordna titlarna

Vad väger tyngst, OS-guldet ­ eller Stanley Cup-segrarna?

- Det är svårt att rangordna OS eller Stanley Cup. Jag har sagt tidigare att det är som att rangordna sina barn. Man älskar dem alla men på olika vis.

Nicklas Lidström har bott i Detroit i över 20 år och det är här hans fyra söner vuxit upp. Men nu kommer familjen att flytta hem till Sverige igen. Huset ska säljas, resan hem äger rum redan om några veckor.

Men det lär inte vara sista gången som Detroit Red Wings får se Nicklas Lidström. Ken Holland berättar för SPORT-Expressen att han har förhoppningar om att kunna locka svensken över Atlanten flera gånger.

- Vi har många före detta spelare i organisationen. Vi har inte riktigt suttit ner och pratat, men han har sagt att han gärna vill bli knuten till laget.

- Det är klart det inte blir så ofta nu när han bor i Sverige, men jag hoppas han kan komma över tre, fyra gånger per år. Kanske till draften, kanske för att välkomna nya, unga talanger.

Nicklas Lidström bekräftar att de två kommer att föra vidare samtal.

Och hemma i Västerås tar Lidströms gamla klubb Västerås IK emot med öppna armar:

- Jag pratade med Nicklas senast i augusti, och han har sagt till oss i flera år att den dagen han flyttar hem vill han gärna jobba med ungdomar hos oss. Det vore en dröm, säger Västerås klubbchef Anders Eklund.

Inte tänkt på tränarjobb

Även om han nu pensionerar sig från NHL så kommer hockeyn även i fortsättningen att vara en viktig del i hans liv.

Spelet har ju exempelvis gått i arv till de fyra sönerna.

- Jag kommer säkert att vara på arenor med dem och hjälpa till med träning och så.

Kan det finnas en framtid med Tre Kronor? Förbundskapten kanske?

- Jag har faktiskt inte tänkt så långt. Jag har inte tänkt på att vara tränare på elitnivå alls.

Du har vunnit det mesta, men aldrig ett SM-guld. Kan vi få se dig i en svensk klubb?

- Man ska aldrig säga aldrig. Det är något jag kommer att tänka på och fundera på över sommaren också.

- Men just nu känns det bara skönt att jag tagit det här beslutet. Nu ska jag hem och njuta av sommaren bara.

Få har förtjänat det mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag