”Jag kom hit två timmar tidigt för att läsa all skit”

Foto: USA TODAY NETWORK / ERIC BOLTE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Det var en comeback i kassen som gav ett eko i hockeyvärlden.

Robin Lehner, 29, hade inte spelat sedan den 30 maj, men kastades in i hetluften i natt, svensk tid, när Vegas Golden Knights mötte Montreal Canadiens i en ”måste-match” på bortaplan.

Det slutade med jättesuccé för Lehner, som räddade 27 skott och ledde Vegas till en 2-1-seger efter förlängning.

– Lehner var outstanding och vinner matchen åt Vegas. Några av hans räddningar är makalösa, kommenterade förre NHL-stjärnan Anson Carter i expertpanelen hos NBC Sports.

Med nattens vinst kvitterade Vegas till 2-2 i matcher i semifinalen.

Expertkommentatorerna tävlade om att ösa beröm over Robin Lehner efter nattens vinst.

– Lehner är en fantastisk målvakt och har enligt min mening alltid varit det. Han skulle kunna vara förstemålvakt i vilket lag som helst i NHL, det är sanningen. Nu har han fått stå tillbaka för Marc-Andre Fleury ett tag i Golden Knights, men ikväll visade Robin att han trots tuffa förutsättningar kan komma in och ta över en viktig match i slutspelet, sa förre NHL-spelaren Dave Reid i tv-studion hos NHL Network.

Själv säger Robin till SportExpressen efter nattens hjälteinsats så här:

– Visst var det lite press, men inget jag inte kan hantera. Det var skönt med en vinst ikväll här i Montreal, så vi får lite nytt liv i matchserien.

Bytte Fleury mot Lehner

Senast Lehner fick vakta kassen från start i slutspelet var premiären borta i kvartsfinalen mot Colorado Avalanche när ett tröttkört Vegas föll med 1-7.

Lehners lagkamrater bad då sin målvakt om ursäkt efteråt.

De hade inte hjälpt honom tillräckligt.

In kom Fleury i nästa match och kanadensaren storspelade.

Men när Fleury ställde till det och gjorde ett ödesdigert misstag i fredags i det tredje mötet med Montreal, som Canadiens vann med 3-2 efter förlängning, så valde coachen Peter DeBoer att satsa på Lehner igen i natt.

Han gjorde ingen besviken.

Det stod 0-0 in i slutminuterna av den andra perioden innan Paul Byron kunde ge Canadiens ledningen efter ett friläge, där han placerat pucken i klubbkrysset bakom Lehner.

Att Golden Knights fortfarande var kvar i matchen var helt den svenske målvaktsstjärnans förtjänst.

Han radade upp kvalificerade räddningar och stoppade bland annat supertalangen Cole Caufield i ett friläge när 20-åringen försökte prickskjuta mellan benskydden på Lehner.

– Titta hur Robin Lehner läser Caufield perfekt där och stänger luckan med hjälpa av sin målvaktsklubba. Det där är inget annat än en superräddning, Det är en sensationell räddning och kvällens bästa, berömde Dave Reid.

Karlsson spelade fram till 1-1

Lehner var inte ende svensken som spelade en betydande roll i Vegas den här kvällen i Bell Centre i Montreal.

William Karlsson, 28, stod för framspelningen till Brayden McNabbs 1-1-mål, som kom i mitten av de tredje perioden och gav gästerna hopp.

William rundade Montrealkassen och hittade McNabb med en perfekt passning, där lagkamraten kunde direktskjuta från nära håll och till sin glädje se pucken smita in via Carey Price vid den närmaste stolpen.

Det var Karlssons 10:e assist och 14:e poäng på 17 matcher i årets slutspel.

1-1 stod sig perioden ut, så matchen gick till förlängning.

Där kom avgörandet redan efter 1.18 minuter när Nicolas Roy, som kommer från provinsen Quebec och är uppfödd nära Montreal, fick en dubbelchans och på sin egen retur kunde lyfta in segermålet i nätet förbi en överspelad Carey Price.

Robin Lehner: ”Det uppskattas”

Också Roy hyllade Lehner efteråt.

– Han var otrolig ikväll och det var så välförtjänt, då Robin jobbat stenhårt på träningarna hela tiden trots att han inte fått spela på ett tag. Han är alltid redo att komma in och spela, sa Roy.

Själv berättade Lehner under presskonferensen efteråt att han kom tidigt till Bell Centre på söndagseftermiddagen och roade sig med att läsa kritiken många gav coachen Peter DeBoer på twitter för att han hade valt svensken i kassen i den här viktiga matchen.

– Jag kom till rinken två timmar tidigt så jag kunde läsa all skit ni skrev på Twitter och bli motiverad.

Efter segern svarade han även kritikerna med ett ironiskt tweet tillbaka:

”Tack allihopa för kärleken idag❤️ Det uppskattas😂”, skriver Lehner.

https://twitter.com/RobinLehner/status/1406816688046104589

Lehner uppgav också att man under genomgången inför matchen hade pekat på att Cole Caufield gärna försökte lirka in pucken mellan målvaktens benskydd eller skjuta högt när han fick ett friläge.

– Så jag var förberedd, sa Lehner.

Nästa möte äger rum i Las Vegas natten till onsdag, svensk tid.