Lehner om sanningen till uppbrottet med Islanders

Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JASON OGULNIK/POLARIS

LOS ANGELES. Robin Lehner, 27, hade ett succéartat år i New York Islanders.

Nu flyttar han till Chicago Blackhawks.

I en stor intervju med SportExpressen dagen efter beslutet berättar Guldpucken-vinnaren 2019 om:

x De långdragna förhandlingarna med Islanders.

x Öppenheten kring rehabiliteringen han genomgår.

x Varför han väljer att flytta till Chicago.

x Möjligheten att få spela med Patrick Kane och Jonathan Toews.

Måndagens besked att Robin Lehner lämnar New York Islanders efter bara en säsong och flyttar vidare till Chicago kom som en överraskning.

Själv vill Lehner klargöra en del saker när han talar med SportExpressen under tisdagen.

– Det har varit en konstig period för mig, då det blev ganska utdragna förhandlingar med Islanders och ingen trodde att jag skulle försvinna från klubben. Och jag och min agent hade inte riktigt hört av oss till andra lag i ligan, då min tanke var att stanna på Long Island, säger Robin.

Så vad hände?

– Det kanske ser konstigt ut från utsidan, men det blev bara dålig tajming till slut efter utdragna samtal. Jag gav Islanders tillgång till mina vårdjournaler, då de ville göra en riskundersökning med tanke på min bakgrund med de mentala problem jag haft och som jag talat öppet om nu under ett års tid. Och det förstod och accepterade jag, men den processen tog väldigt lång tid.

– När vi hade skickat några bud fram och tillbaka och de plötsligt uppgav att vad de lämnade var ett slutbud och att de krävde ett snabbt svar, förstod jag att det nog var bättre att inleda samtal med andra klubbar. Det kändes inte rätt.

– Men jag vill betona att jag är tacksam över den säsong jag hade i Islanders och vad klubben gjorde för mig. Jag hade ett grymt år där och älskar mina lagkamrater. Jag ångrar inget, men samtidigt kan jag på nytt säga att det inte var så att Islanders höll mig i handen under hela säsongen. Jag gjorde mina egna förändringar kring min mentala hälsa, men de gav ett bra stöd.

Det sägs att du gick i väg från ett tvåårskontrakt?

– Ja, jag har hört det, men det stämmer inte riktigt. Vi fick inget sådant bud. De gav mig bara några timmar att bestämma mig, då de uppgav att de kände sig tvungna att titta på andra målvaktsalternativ. Jag var beredd att skriva in en klausul om att de kunde riva kontraktet om jag skulle få ett återfall, men jag har varit nykter nu i över ett år och vet att jag inte kommer att få något återfall. Men i NHL kan man inte ha sådana klausuler, fick jag veta.

Därför valde Robin Lehner Chicago Blackhawks

När kom Chicago in i bilden?

– Så sent som i söndags, men det gick väldigt snabbt när vi väl började förhandla. De visade stort intresse att de verkligen ville ha mig och efter samtal med Blackhawks ledning var det inget svårt beslut att ta.

Vad vet du om Blackhawks?

– De är en toppklubb i ligan med en fantastisk historia och jag har alltid gillat att spela bortamatcher i Chicago. Det är en av mina favoritstäder.

Du blir lagkamrat med stjärnor, som Patrick Kane och Jonathan Toews. 

– De är två fantastiska spelare och en av anledningarna till att jag går dit. Blackhawks var ett av de bättre lagen i ligan under den andra halvan av säsongen sedan de hade bytt tränare.

Du blir målvaktskollega med Corey Crawford. 

– Det ska bli riktigt spännande. Det är inte sagt något om hur vi ska dela upp antalet matcher mellan oss och det är ingen stor sak för mig i det här läget. Jag har alltid kommit bra överens med de målvaktskolleger jag haft. Från Craig Anderson och Ben Bishop i Ottawa och Anders Nilsson i Buffalo till Thomas Greiss nu senast i Islanders. Jag är van att tävla mot andra målvakter.

Lehner reser till Chicago inom kort

Har det någon betydelse att Chicago har en coach, Jeremy Colliton, som tidigare jobbat i Sverige?

– Nej, jag har varit borta från svensk hockey så länge att jag inte känner till så mycket om vad som händer där hemma. Och det var ett tag sedan jag spelade på stor rink.

När flyttar du till Chicago?

– Jag ska åka dit om några dagar och titta runt efter boende och annat som måste fixas. Jag hoppas flytta dit och komma i gång med träningen där ganska snart. Jag vet att de har fantastiskt fina anläggningar för all typ av träning, så det ska bli kul att komma i gång där. och jag hoppas bli kvar i Chicago längre än en säsong, säger Robin Lehner.

Hans ettårskontrakt är på 5 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 46,5 miljoner kronor.