Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Lär ge honom över 100 miljoner kronor om året”

Rasmus Dahlin. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Elias Pettersson. Foto: DANIEL LEA/CSM/REX / DANIEL LEA/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Elias Pettersson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Unga spelare får helt klart mer betalt än de tidigare gjort”.

Ordet var The Athletic-journalisten James Mirtles efter storstjärnan Auston Matthews kontroversiella kontrakt. Och två svenska spelare som kan komma att få bada i miljoner om två år är Rasmus Dahlin och Elias Pettersson.

– Det här betyder att Pettersson kommer få ett ännu bättre kontrakt som lär ge honom över 107 miljoner kronor per säsong, säger Satiar Shah på Sportsnet 360.

Elias Pettersson och Rasmus Dahlin är säsongens stora utropstecken i NHL där båda två har tagit ligan med storm under sina rookiesäsonger. 

I Vancouver har Ångesonen Pettersson burit laget på sina axlar och öst in poäng så till den grad att han är en av de bästa svenskarna i ligan poängmässigt - och i Buffalo har draftettan Rasmus Dahlin stått för en fantastisk förstasäsong med ett imponerande backspel. 

Om två säsonger går bägge supertalangernas rookiekontrakt ut och det blir då dags för dem att skriva sina första ”riktiga” kontrakt. 

Och det kan komma att bli tal om siffror många bara kan drömma om sina i liv.

Varför?

Svaret stavas Auston Matthews. Torontos stjärnspelare som för en dryg vecka sedan skrev på ett kontroversiellt kontrakt när han gick utanför ramen och i stället för att skriva fast sig över en längre tid i Toronto valde att skriva ett kontrakt som bara sträcker sig över de fem kommande åren, men som ger honom över en halv miljard svenska kronor.

Det fick James Mirtle, journalist på The Athletic, att reagera med förvåning då han menade att den typen av kontrakt med den summan skulle skapa en debatt i NHL.

– Det är svårt att hitta några motsvarande fem- eller sexårskontrakt. Det är antingen gamla kontrakt som skrivits på under andra typer av kollektivavtal. Unga spelare får helt klart mer betalt än de tidigare gjort, sa han då.

Auston Matthews skrev ett nytt jättekontrakt med Toronto tidigare i veckan. Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Elias kan få över 100 miljoner kronor per säsong

Och unga är just vad Rasmus Dahlin samt Elias Pettersson är.

Spelare är de också.

De passar alltså rakt in i schablonen av exemplet Mirtle gjorde - och om två år kan de båda komma att casha in sagolika summor när deras kontrakt skall kritas på.

Satiar Shah är journalist i Vancouver och han tror att Pettersson kan komma att tjäna över 107 miljoner kronor per säsong.

Vad tror du Matthews kontrakt kan innebära när det börjar bli dags för Elias att skriva sitt?

– Det här betyder att Pettersson kommer få ett ännu bättre kontrakt som lär ge honom över 11,6 miljoner dollar per säsong. Förutsatt att han fortsätter att leverera som han gör nu. Lönetaket kommer fortsätta att höjas och så även spelarlöner, framför allt för stjärnor som Pettersson, säger han och fortsätter:

– Kanske det mest intressanta i det här är om Pettersson och hans agenter kommer att jobba hårt för att få en längre överenskommelse på sju-åtta år, eller om de går för ett kortare kontrakt som Matthews gjorde. Hur mycket ett längre kontrakt och alla miljoner kan locka så är frågan om stjärnspelare vill skriva fast sig i en klubb för så länge, bara för att sedan finna sig själv i samma situation som Connor McDavid är nu med ett lag som slåss i botten av ligan och man misslyckas bygga ett vinnande lag runt stjärnspelaren? 

Draftettan Rasmus Dahlin har imponerat under sin första säsong i NHL. Foto: USA TODAY NETWORK / JEROME MIRON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Experten om Dahlin: ”Kan bli en av de bäst betalda backarna”

Längre österut, i Buffalo, har Matthew Bove, på 7 Eyewitness News i Buffalo, bevakat Rasmus Dahlins hajpade debutsäsong i NHL.

Och även han förutspår ett pengaregn om två år.

– Jag tror det är lite tidigt att slå fast vad Rasmus kommer tjäna eller hur länge han kommer skriva kontrakt, men en sak är säker och det är att han kommer att bli otroligt bra betald. Baserat på första halvan av säsongen så skulle jag gissa att han kommer få över 92 miljoner kronor per säsong. Han är redan superskicklig och har potential att bli en av de bästa backarna i ligan.

92 miljoner… Det är det inte många backar i NHL som har, tror du han kan bli en av ”dem”? 

– Han kan bli en av de bäst betalda backarna i hela ligan, det är helt säkert.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!