Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han tvingas lämna efter skandalen

Utsattes för grova sexuella övergrepp av NHL-klubben Chicago Blackhawks viceocoach Brad Aldrich.
Foto: ANNIE RICE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEROME MIRON / BILDBYRÅN
Viktor Stålberg
Foto: ROGER LUNDSTEN / LUNDSTEN MEDIA AB GT/EXPRESSEN

Chicago Blackhawks tystade ner grova sexuella övergrepp. 

Nu får general managern Stan Bowman och vice president Al MacIsaac lämna med omedelbar verkan. 

”Vi beklagar djupt”, skriver NHL-klubben i ett uttalande.  

– Snacket var att han (Aldrich) var lite ”creepy”, säger Viktor Stålberg, som kom till Blackhawks bara ett par månader efter den aktuella skandalen, till Aftonbladet.

I maj i år gick en spelare från Chicago Blackhawks mästarlag från 2010 ut och berättade att han hade blivit utsatt för grova sexuella övergrepp av videocoachen Brad Aldrich. Klubben ska ha känt till situationen men beslutade att tysta ner. 

Efter skandalen, som skakade om NHL, startade Blackhawks en oberoende utredning – och nu har resultatet kommit. 

I den konstaterar man att dåvarande president John McDonough kände till anklagelserna från spelaren, men valde att inte ta det vidare till HR-avdelningen. McDonough ska även ha haft ett möte med övriga ledningen och samtliga bestämde sig för att inte gå vidare till HR. Kort efter det förgrep sig Brad Aldrich på ännu ett offer. 

Skandalen i Chicago – detta har hänt:

• I maj 2021 anklagar en anonym Blackhawks-spelare, ”John Doe”, Chicago Blackhawks videocoach Brad Aldrich för sexuella övergrepp och stämmer klubben. Övergreppen ska ha skett 2010.

• Den 26 oktober släpper Chicago Blackhawks en oberoende rapport, där det framkommer att klubben mörklagt de påstådda övergreppen mot ”John Dom”.

• Den 23 maj 2010 hölls ett möte med Blackhaws ledning där flera ledande personer medgav att de kände till att en incident ska ha inträffat, men beslutat att skjuta upp en utredning för att undvika negativ publicitet under Stanley Cup-slutspelet.

• Den 9 juni 2010 vinner Chicago Blackhawks Stanley Cup och Brad Aldrich får sin mästerskapsring, och sitt namn ingraverat på pokalen.

• Tre veckor efter det första mötet informeras HR-ledningen om en påstådd incident. Brad Aldrich får alternativen att avgå eller delta i en utredning. Aldrich väljer att avgå.

• Den 26 oktober 2021 avgår Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman, som var en del av klubbledningen även 2010.

• Kyle Beach träder i en känslosam intervju med TSN fram som ”John Doe”.

• NHL kommer nu att utreda de drygt tio år gamla händelserna vidare. Hittills har ligan valt att bötfälla Chicago Blackhawks med 17 miljoner kronor.

Blackhawks: ”Vi måste bli bättre”

När Chicago Blackhawks senare gick och vann Stanley Cup så satte John McDonough ned foten och gav Aldrich två alternativ. Antingen skulle Aldrich avgå eller så skulle han vara öppen för att utredas. Det hela resulterade i ingenting och i stället blev det tyst. 

Nu, under tisdagskvällen, höll Blackhawks en presskonferens där de meddelade att general manager Stan Bowman, som har varit i klubben sedan 2015, lämnar med omedelbar verkan. Även vice president Al MacIsaac får lämna direkt. 

– Han (Bowman) vet att han begått ett misstag, säger klubbens ägare Danny Wirtz i ett uttalande.  

”Vi beklagar djupt den skada som John Doe (den anonymiserade spelaren, reds.anm) och de andra individerna som fått lida för vårt misslyckande. Vi måste, och kommer bli bättre”, skriver Chicago Blackhawks. 

NHL har även bötfällt klubben med två miljoner dollar. 

Viktor Stålberg kom till Chicago Blackhawks sommaren 2010, endast ett par månader efter skandalen.

– Jag visste inte att det var så grovt, hade ingen aning om omfattningen eller att det var så allvarligt. Jag fick inte heller uppfattningen att det var någon spelare jag umgicks med där (i Chicago) som visste något. Jag tror inte någon av spelarna visste speciellt mycket. Snacket var mer att han (Aldrich) var lite ”creepy” (läs: obehaglig) det var den informationen jag hörde, säger Viktor Stålberg till Aftonbladet


Se intervju med Kyle Beach

https://www.youtube.com/watch?v=OBpRpaNR2tg&t=707s

Se något mer:
Hockeytränarens sex-sms till svenske 14-åringen: ”Fortsätt runka”

Bernie Lynch tränade flera ungdomslag i Sverige.