Lämnar efter en fråga: ”Förstår när ni ser det”

Jon Cooper var bestört efter förlusten i natt.
Han svarade på en fråga innan han lämnade...
...presskonferensen och journalistkåren.
Nazem Kadri blev Colorados stora hjälte i sudden.
Foto: USA TODAY NETWORK / MARK J. REBILAS-USA TODAY SPORTS SIPA USA
Men bilder skvallrar om att det var sex spelare på isen vid avgörandet, vilket var det Cooper inte gillade.
Foto: Twitter.
1 / 7

NEW YORK. Tampas coach Jon Cooper – märkbart rörd – stack i väg från sin egen presskonferens efter en enda fråga.

– Ni kommer se vad jag menar. Mitt hjärta går sönder för spelarnas skull, sa Cooper och gick därifrån.

Efteråt undrade alla vad som hände.

Tampa Bay hänger på repen efter övertidsförlusten på hemmaplan mot Colorado, som nu leder Stanley Cup-finalen med 3–1 i matcher och har chansen att säkra titeln under natten mot lördag i Denver. 

För Tampa Bay, som gått till final tre år i rad nu och vunnit de två senaste åren, sved förlusten i natt.

Tampa hade ledningen två gånger om – svenskstjärnan Victor Hedman gav laget 2–1-ledningen med halva matchen spelad, men när allt var över hade Colorado Nazem Kadri avgjort på övertid. 

”Mitt hjärta går sönder för spelarnas skull”

Efter matchen kom Tampas coach, som vanligt ut för att möta media efter matchen. Men det blev ingen vanlig presskonferens. 

Jon Cooper kom ut, märkt av förlusten, och ja, höll en sorts anförande. 

– Jag har varit om några hjärtskärande förluster, och det här laget bara kämpar och kämpar och kämpar, och de kämpade sig till sin tredje raka Stanley Cup-final. I lönetakseran… när är det är så jäkla svårt, och det instiftas regler mot dig – för ligan vill ha jämnhet, och jag älskar ligan för det – och det gör det svårare… och att se det här laget och vad det gått igenom i den här kampen – och vi är alla i det här tillsammans, spelare, tränare, domare, alla – men det… 

Sen, till slut kom Cooper till poängen:

– Den här kommer svida mycket mer än andra för att den togs på, potentiellt, jag vet inte…. Det blir svårt för mig att prata, jag får prata med er i morgon. 

– Ni kommer att se vad jag menar när ni ser avgörande målet. Mitt hjärta går sönder för spelarnas skull, för vi borde förmodligen spela fortfarande, säger Cooper. 

Jon Cooper lämnade presskonferensen

Sedan gick han ut.

Efteråt var det många som undrade vad det var han pratade om – och vad han syftade på med ”ni kommer att se”.

”Ingen en susning om vad han pratar om här. Väldigt bisarrt”, skriver hockeyreportern Mike Harrington på Twitter. 

The Athletics chefredaktör i Toronto, James Mirtle, reagerar kort och gott med den fundersamma emojin.

https://twitter.com/mirtle/status/1539821417574834178?s=20&t=KU3ECZ7kFSLF_Xf1Z2cUxg

Men sedan blev det på flera håll på sociala medier allt mer tydligt.

Hockeyinsidern Elliotte Friedman twittrar att han tror det hade att göra med att Tampa Bay uppfattade det som att Colorado hade för många spelare på isen när målet gjordes. 

Förre spelaren och mediepersonen Nick Kypreos skriver också att NHL ska känna till att Coopers uppträdande har att göra med att ett felaktigt byte just före Kadris avgörande.

Domarna som bedömer spelare på isen

På bilder som florerar på Twitter – som ska vara från just den sekvensen – syns också sex Colorado-utespelare inringade.

Sent under kvällen, amerikansk tid, kom ett svar från NHL om situationen. Ligan förklarar att för många spelare-utvisningar är något som de fyra domarna bedömer på isen, och att det inte är något som kan videogranskas i efterhand. 

I uttalandet från NHL står också att domarna haft möte med ”Hockey operations” efter matchen och alla fyra – huvuddomarna och linjemännen – intygade att de inte sett något tillfälle i slutskedet med för många spelare på isen. 

Tampa Bay spelar femte finalmatchen mot Colorado natten mot lördag, svensk tid. 


https://twitter.com/BoltsJolts/status/1539864396373102594?s=20&t=sLyQmbo_Il4WgqE_boBmUwhttps://twitter.com/RealKyper/status/1539831041329975297?s=20&t=9-fXmrV5AtoTuGsr-_Bneghttps://twitter.com/wyshynski/status/1539841960596357121?s=20&t=9-fXmrV5AtoTuGsr-_Bneg

Coopers presskonferensen – ord för ord

– Jag vet inte, jag tyckte vi hade en väldigt bra första. Vi hade ledningen…

– Ni vet, jag älskar den här ligan. Det är världens bästa liga. Folket som driver den är fantastiska. Allt med det… Det är som en dröm som går i uppfyllelse, för mig som en kanadensisk grabb som växer upp med allt som hänt och ofta när man … 

– Jag har varit om några hjärtskärande förluster mot lag som slagit ut oss. Och det här laget bara kämpar och kämpar och kämpar, och de kämpade sig till sin tredje raka Stanley Cup-final. I lönetakseran… när är det är så jäkla svårt, och det instiftas regler mot dig – för ligan vill ha jämnhet, och jag älskar ligan för det – och det gör det svårare… och att se det här laget och vad det gått igenom i den här kampen – och vi är alla i det här tillsammans, spelare, tränare, domare, alla – men det… den här kommer svida mycket mer än andra för att den togs på, potentiellt, jag vet inte…. Det blir svårt för mig att prata, jag får prata med er i morgon. 

– Ni kommer se vad jag menar när ni ser avgörande målet. Mitt hjärta går sönder för spelarnas skull, för vi borde förmodligen spela fortfarande.

– Jag är tillgänglig i morgon.


Se höjdpunkterna från nattens fjärde final här