Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiseras efter orden: ”Det där är nonsens”

Ur senaste ”Sportklubben”. Johan Garpenlöv gästar studion och pratar bland annat om uppgifterna om det hårda tränarklimatet i NHL.
Foto: JACK DEMPSEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CODY GLENN/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Superstjärnan Nathan Mackinnon är en av NHL:s mest underbetalda spelare. 

Nu säger han till Forbes att han är redo att ta ett mindre lukrativt kontrakt i framtiden, för att hans Colorado Avalanche ska ha en bättre chans att vinna Stanley Cup. 

Hans inställning har föga överraskande hyllats – men möts nu även med en viss skepsis. 

24-åriga Nathan Mackinnon valdes av Colorado Avalanche som etta totalt i draften 2013. Han hade en urstark förstasäsong och belönades med Calder Trophy, priset till årets rookie i NHL (samma pris som Elias Pettersson vann efter sin första säsong). 

De efterföljande säsongerna gick det dock något trögare för Mackinnon och när han skulle förhandla ett nytt kontrakt med Colorado sommaren 2016 hade han precis noterats för 52 poäng på 72 matcher. Väldigt bra, men inte riktigt superstjärneklass (han var 78:e bäst i ligan). 

Mackinnon skrev på ett sjuårskontrakt värt 6,7 miljoner dollar per år, något som skulle komma att visa sig vara ett riktigt kap för Colorado. 

”Han är NHL:s mest underbetalda spelare”

Efter en till ”mellansäsong” har Mackinnon exploderat. För två säsonger sedan blev det 97 poäng, förra säsongen 99 och den här säsongen står han på 44 poäng på blott 28 spelade matcher. Något som får Forbes att kalla honom för ”En av NHL:s mest underbetalda spelare”. 

Hans lön är den 82:a bästa i ligan. 

– Jag var bara glad att jag fick så mycket pengar vid en så ung ålder. Det är så klart väldigt snällt mot laget i dag, men jag ångrar det inte, säger Mackinnon till Forbes. 

NHL:s fem bäst betalda spelare

1. Mitch Marner, Toronto Maple Leafs, 16 miljoner dollar/år

2. Auston Matthews, Toronto Maple Leafs, 15,9 miljoner dollar/år

3. John Tavares, Toronto Maple Leafs, 15,9 miljoner dollar/år

4. Connor McDavid, Edmonton Oilers, 15 miljoner dollar/år

5. Carey Price, Montreal Canadiens, 15 miljoner dollar/år

 

(Obs. Detta är spelarnas lön, inte deras träff mot lönetaket)

 

Källa: https://www.hockey-reference.com/

Han vill inte kritisera spelare som kämpar mot sina klubbar för att få högre löner, men säger att när hans kontrakt går ut sommaren 2023 så är han redo att ta en lägre än förväntad lön på nytt. 

– Då kan vi få in spelare vi annars inte hade kunnat få in. Jag vill verkligen vinna med det här laget, säger Mackinnon. 

Så är reaktionerna kring Mackinnons utspel

Mackinnons kommentarer har mötts av en hel del ros i NHL. 

”Sporten behöver fler personer som Nathan Mackinnon. I en era av själviska hockeymiljonärer är han en frisk fläkt”, skriver radioankaret Jamie Nye. 

”Det är ovanligt att höra en ung superstjärna säga det”, skriver Sportsnets Luke Fox.  

Men samtidigt möts utspelet med en del skepsis. Sportsnets Steve Glynn menar att Mackinnon fick den lön han förtjänade när han skrev kontraktet. 

”Det där är romantiskt nonsens från Mackinnon. Han hade som mest stått för 64 poäng när han skrev det kontraktet. Colorado satsade på honom och han blev bättre. NHL är ingen välgörenhetsorganisation”, skriver han. 

Leafs Nations Nick Alberga menar att det är lätt för Mackinnon att säga detta nu, långt innan det faktiskt är dags att förhandla om ett nytt kontrakt.