Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken – efter hockey- nobben på Idrottsgalan

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Viktor Hedman och Erik Karlsson dominerade förra säsongen i världens bästa hockeyliga.

Men när årets idrottsman i Sverige skall koras så saknas båda två bland de nominerade.

Något NHL-legendaren Peter "Foppa" Forsberg reagerar på.

– De skulle absolut haft möjlighet att kvalificera sig. Båda två hade fantastiska säsonger i fjol.

En karriär som knappast behöver någon genomgång. Bland svenska ishockeyintresserade är Peter Forsberg en av de största, och mest folkkära, spelarna som någonsin burit den blågula tröjan i mästerskap - och representerat svensk ishockey i världens bästa liga.

En karriär som också kantades av skador som innebar att han aldrig fick den långa karriär hans öde hade förtjänat. Ändå valdes han 2014 in i hockeyns finrum.

Hall of fame. 

Sedan 2016 har dock "Foppa" befunnit sig utanför ishockeyns värld - och det lär han fortsätta göra då det bara finns ett lag i Sverige han hade kunnat tänka sig att träna...

– Jag hade inte kunnat jobba för något annat lag än Modo i Sverige och med två småttingar hemma så går det inte med tanke på avståndet till Örnsköldsvik, säger han och fortsätter om framtidsplanerna:

– Ja, kanske komma tillbaka någon gång. Men jag tror att när man fick jobba  som jag och fick en inblick i verksamheten och såg hur mycket tid det tar alltså… Det måste man vara beredd att göra och jag är inte där nu. Ska man göra det så ska man ju lägga ned den tiden annars blir man ju frånsprungen.

Ska kommentera OS-ishockeyn

I februari kommer dock "Foppa" återigen att hamna i rampljuset inom ishockeyn då han är en av experterna som ska kommentera ishockeyn i tv-rutan.

Där hoppas han kunna bidra med främst två detaljer i sändningen:

– Jag tror jag kan tillföra när det kommer till att kommentera små detaljer och om lagen och så där. Ska bli kul att testa på en hel turnering så där. Jag ser fram emot turneringen, säger han och fortsätter:

– Tycker det är tråkigt att NHL inte är med så de bästa spelarna får vara med. Dock så spelade jag -94 och jag kan inte klaga på den turneringen det var fantastiskt för mig. Det kommer bli en bra turnering i alla fall och det ska bli kul för mig att komma så nära ändå. 

Förvåningen över uteblivna nomineringen

Bland de fyra nominerade männen till priset som Årets Manlige Idrottare finns ridsport, boxning, längdskidor och diskus representerade.

Efter att såväl Victor Hedman som Erik Karlsson haft supersäsonger i NHL, där de tillhörde ligans absolut bästa spelare, så var det därför många som förvånades över att ingen av dem nominerades. Och aldrig har en manlig ishockeyspelare vunnit det priset.

Något också Peter "Foppa" Forsberg reagerade på.

– Det är ju inte så att hockeyspelare skördar jättestora framgångar. Vi pratade för ett tag sedan om att vi spelar på andra sidan världen, och kanske såna grejer som gör att de inte får så många röster, säger han och fortsätter:

– Jag ska absolut inte klanka på de andra. De som är nominerade har gjort det jättebra och det är hård konkurrens. Men, de skulle absolut haft möjlighet att kvalificera sig. Båda två hade fantastiska säsonger i fjol.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!