Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken – efter hockey- nobben på Idrottsgalan

Publicerad

Viktor Hedman och Erik Karlsson dominerade förra säsongen i världens bästa hockeyliga.

Men när årets idrottsman i Sverige skall koras så saknas båda två bland de nominerade.

Något NHL-legendaren Peter "Foppa" Forsberg reagerar på.

– De skulle absolut haft möjlighet att kvalificera sig. Båda två hade fantastiska säsonger i fjol.

En karriär som knappast behöver någon genomgång. Bland svenska ishockeyintresserade är Peter Forsberg en av de största, och mest folkkära, spelarna som någonsin burit den blågula tröjan i mästerskap - och representerat svensk ishockey i världens bästa liga.

En karriär som också kantades av skador som innebar att han aldrig fick den långa karriär hans öde hade förtjänat. Ändå valdes han 2014 in i hockeyns finrum.

Hall of fame. 

Sedan 2016 har dock "Foppa" befunnit sig utanför ishockeyns värld - och det lär han fortsätta göra då det bara finns ett lag i Sverige han hade kunnat tänka sig att träna...

– Jag hade inte kunnat jobba för något annat lag än Modo i Sverige och med två småttingar hemma så går det inte med tanke på avståndet till Örnsköldsvik, säger han och fortsätter om framtidsplanerna:

– Ja, kanske komma tillbaka någon gång. Men jag tror att när man fick jobba  som jag och fick en inblick i verksamheten och såg hur mycket tid det tar alltså… Det måste man vara beredd att göra och jag är inte där nu. Ska man göra det så ska man ju lägga ned den tiden annars blir man ju frånsprungen.

Ska kommentera OS-ishockeyn

I februari kommer dock "Foppa" återigen att hamna i rampljuset inom ishockeyn då han är en av experterna som ska kommentera ishockeyn i tv-rutan.

Där hoppas han kunna bidra med främst två detaljer i sändningen:

– Jag tror jag kan tillföra när det kommer till att kommentera små detaljer och om lagen och så där. Ska bli kul att testa på en hel turnering så där. Jag ser fram emot turneringen, säger han och fortsätter:

– Tycker det är tråkigt att NHL inte är med så de bästa spelarna får vara med. Dock så spelade jag -94 och jag kan inte klaga på den turneringen det var fantastiskt för mig. Det kommer bli en bra turnering i alla fall och det ska bli kul för mig att komma så nära ändå. 

Förvåningen över uteblivna nomineringen

Bland de fyra nominerade männen till priset som Årets Manlige Idrottare finns ridsport, boxning, längdskidor och diskus representerade.

Efter att såväl Victor Hedman som Erik Karlsson haft supersäsonger i NHL, där de tillhörde ligans absolut bästa spelare, så var det därför många som förvånades över att ingen av dem nominerades. Och aldrig har en manlig ishockeyspelare vunnit det priset.

Något också Peter "Foppa" Forsberg reagerade på.

– Det är ju inte så att hockeyspelare skördar jättestora framgångar. Vi pratade för ett tag sedan om att vi spelar på andra sidan världen, och kanske såna grejer som gör att de inte får så många röster, säger han och fortsätter:

– Jag ska absolut inte klanka på de andra. De som är nominerade har gjort det jättebra och det är hård konkurrens. Men, de skulle absolut haft möjlighet att kvalificera sig. Båda två hade fantastiska säsonger i fjol.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag