Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet på svensken inför ödesmatchen

Foto: CAL SPORT MEDIA / CAL SPORT MEDIA/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SCOTT D STIVASON/CSM/REX/SHUTTER / SCOTT D STIVASON/CSM/REX/SHUTTER REX FEATURES

WASHINGTON. Vegas Golden Knights har dansat sig genom säsongen, förbi allt motstånd och tvärs emot alla förväntningar. 

Men nu är William Karlsson och resten av skrällgänget under en helt ny sorts press efter två raka förluster mot Washington Capitals. 

– Karlssons kedja måste komma ut och vara på hugget direkt, säger Vegas coach Gerard Gallant till SportExpressen inför ödesmatchen i Washington. 

De är årets osannolika succéhistoria. Vegas Golden Knights skulle bli en strykpåse under sin första säsong i ligan, trodde alla. I stället har de dragit ess efter ess ur ärmarna och nu, åtta månader efter säsongsstarten, spelar laget Stanley Cup-final. 

En av de allra viktigaste faktorerna i Vegas framgångssaga har varit kedjan med svenska skrällmålsprutan William Karlsson som center, med Jonathan Marchessault och Reilly Smith på kanterna. 

Men i finalen mot Washington har toppformationen haft det tyngre: bara två mål under de tre matcherna hittills. Två av matcherna har slutat med förlust. 

Capitals har vunnit två i rad

Det är första gången i slutspelet – i ett minst sagt kritiskt skede också – som Vegas har förlorat två matcher i rad. 

Vegas betade av Los Angeles Kings, San Jose Sharks och Winnipeg Jets på vägen till final och förlorade bara tre matcher under dessa tre serier. En enda gång hamnade de i underläge, när Winnipeg vann första matchen i semin. 

NHL:s statistik visar också att det lag som vunnit match 3 efter ett 1–1-läge i en finalserie har vunnit Stanley Cup 77,8 procent av gångerna. Och det var ju Washington som vann match 3. 

 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Ramus Dahlin

 

Gallant: ”Grym hela säsongen”

Under söndagen höll båda lagen lättare träningar och presskonferenser i Capitals träningsanläggning Kettler Iceplex utanför centrala Washington. Som tidigare under finalserien var den lilla träningshallen proppfull med fans i röda Capitalströjor. 

Vegas coach Gerard Gallant erkänner att Capitals tryckt tillbaka hans förstalina. På SportExpressens fråga om vad som krävs av William Karlsson kedja säger han så här:

– Jag förväntar mig att de kommer ut och vara på hugget direkt, och att de spelar bra hockey. Hans kedja har varit grym hela säsongen. Nu har Washington gjort ett bra jobb mot dem. De hade några målchanser förra matchen, som inte gick in. Men dom spelar bra.

Att Vegas förstakedja är viktigt för att få resten av laget att leverera intygar Golden Knights center Ryan Carpenter. 

– De jobbar så hårt, och de gör mål på alla möjliga sätt, så när man ser hur hårt toppkedjan jobbar får det en “ringar på vattnet”-effekt för de andra kedjorna som vill matcha det, säger Carpenter under presskonferensen.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!