Kopierar Forsbergs upplägg efter 25 år

Victor Hedman under Tampa Bays firande.
Foto: USA TODAY NETWORK / KIM KLEMENT-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Victor Hedman.
Foto: ERIK MÅRTENSSON
Peter Forsberg med Stanley Cup-bucklan 1996.
Foto: BRUCE BENNETT / BILDBYRÅN
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

ÖRNSKÖLDSVIK. En vecka kvar. 

Sedan får Victor Hedman visa upp Stanley Cup på hemmaplan.

Och han kommer göra det på samma sätt som Peter Forsberg gjorde 1996.

– Förhoppningsvis blir någon ung tjej eller kille lika inspirerad som jag blev när Peter tog pokalen till Ö-vik då, säger Hedman till SportExpressen.

Nästa lördag, den 4:e september, får Örnsköldsvik celebert hockeybesök. Då landar nämligen världens mest åtråvärda pokal – Stanley Cup – i staden.

Detta tack vare Ö-vikssonen Victor Hedmans och Tampa Bay Lightnings triumf i juni då laget vann mästerskapet för andra året i rad. På grund av pandemin bröts ifjol dessvärre en nordamerikansk hockeytradition, när spelarna får äga pokalen för en dag och visa upp den för sin hemmabygd. Varken Hedman eller resten av Tampa Bay-spelarna fick den chansen ifjol, men i år har bucklan sedvanligt vandrat från mästare till mästare, från land till land. 

Och snart dyker den upp i Örnsköldsvik. 

– Det är det häftigaste, för bland det första du tänker på när du vinner är att du kommer få ta hem pokalen till Ö-vik. Nu hände det inte ifjol, och det betyder därför jättemycket för mig att jag kommer få visa upp den i år. Jag vill visa att det är möjligt för alla. Det här är väl femte gången någon från Ö-vik vinner och det säger ganska mycket om ishockeyns betydelse och hur vi producerat spelare genom åren, säger Hedman.

Victor Hedman fotas efter att ha vunnit Guldpucken 2021.
Foto: ERIK MÅRTENSSON

Ett minst sagt fullspäckat schema väntar 30-årige Hedman och hans närmaste nästa lördag, en dag som lär bli minnesvärd.

En sak med den dagen sticker ut.

– Jag kommer åka förbi mormor och morfars grav. Det känns helt rätt att visa upp den för dem. Morfar var med väldigt länge och upplevde VM-guldet 2017. Det känns speciellt att få den tiden själv med dem. 

Du pratar ofta om tacksamheten du känt för dina förebilder i livet, är morfar och mormor två till som ska läggas till den skaran?

– Absolut. De har alltid ställt upp och vi var tre grabbar som utövade alla typer av idrotter, och de skjutsade oss alltid och vi fick sova över där när vi ville. Morfar var också en fantastisk förebild i att han höll sig i form så länge. Han var ute och åkte skidor varje dag, gjorde gymnastik på morgonen och körde på till slutet. 

Victor kommer aldrig glömma en av morfar Runes sista födelsedagar, ett starkt minne som lever kvar.

– Det bästa var när han fyllde 90 år, då önskade han sig ett löpband i födelsedagspresent. Men det fick han inte. Han fick en träningscykel i stället. Det är ganska coolt att önska sig ett löpband i present när man ska fylla 90, säger han med ett skratt.

Kopierar ”Foppas” upplägg – efter otroliga året

För Hedman, som tilldelades ett hedersstipendium och stadens nyckel av Örnsköldsviks kommun under fredagen, blir Stanley Cup-uppvisningen nästa helg grädden på moset efter ett sanslöst år som, förutom segrarna med Tampa Bay, innehållit utmärkelser som Conn Smythe Trophy och Guldpucken. 

Ett pris Expressen delade ut till Hedman i början av augusti. 

– Det är väldigt ärofyllt så klart och det har varit ett fantastiskt år. Att få toppa det med Guldpucken betyder mycket, sa han i en längre intervju då.

Och efter att Stanley Cup-bucklan befunnit sig i Nordamerika under de senaste veckorna kommer den nu alltså till Sverige. 

Tampa Bays backbjässe kommer att visa upp trofén för allmänheten vid Arkentrappan i Örnsköldsvik 09.00 på lördag. Därefter kommer åskådarna få chansen att fotograferas med Hedman och Stanley Cup i Ljushallen. 

Samma procedur som när Peter Forsberg firade Colorados seger med ö-viksborna 1996. 

– Det passar bra, för senaste gången jag såg pokalen i Sverige var just på den platsen för 25 år sedan. Jag har en bild från den dagen, när jag är sex år och står bredvik pokalen. 

Hur känns det att ”kopiera” Forsbergs upplägg?

– Det känns coolt. Förhoppningsvis kommer någon ung tjej eller kille ta en bild, precis som jag gjorde då, och sedan ta bucklan till Ö-vik i framtiden igen. 

Det är en hel del Tampa-kepsar och Hedman-tröjor i Ö-vik nuförtiden, hur känner du för det avtryck du gjort för stadens unga?

– Det är sjukt kul. Jag märker det mer och mer på min hockeyskola också, och det är fler tjejer som börjar gå vilket är fruktansvärt kul. Det är en stor ära för mig att få se supporten runtom i stan. Jag vill vara en bra ambassadör för Ö-vik och alla utövare, det känns kul att de verkar tycka att jag är det. 

Lyssna på Expressens podcast Hockeypuls med Victor Hedman, avsnitt 120, nedan. Finns även där poddar finns.