Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kommer inte få se en sån dynasti igen”

Foto: CARLOS OSORIO / AP
Foto: PAUL SANCYA / AP SCANPIX SWEDEN
Foto: GENE J. PUSKAR / AP SCANPIX SWEDEN
Foto: FRANK GUNN / AP SCANPIX SWEDEN

Niklas Kronwalls avsked till hockeyn är slutet på en era. 

Av Detroit Red Wings legendariska svenskuppställning vid Stanley Cup-segern 2008 är det nu bara Jonathan Ericsson som återstår. 

- Vi kommer inte att få se en sån dynasti igen, säger Detroit Free Press Red Wingsexpert Helene St James. 

Är du svensk och intresserad av NHL har det under 2000-talet varit svårt att inte hålla ett extra öga på Detroit Red Wings. 

Laget var fyllt med stora svenska stjärnor och när laget senaste gången lyfte Stanley Cup-pokalen så var laget helt byggt kring de blågula spelarna. 

Det var lagkaptenen Nicklas Lidström, poängmaskinen Henrik Zetterberg, slitvargen Johan Franzén, försvarsgeneralen Niklas Kronwall och fanfavoriten Tomas Holmström. Lägg därtill Mikael Samuelsson, Jonathan Ericsson, Andreas Lilja och Mattias Ritola. 

Gyllene svenskåren i Detroit Red Wings

När Niklas Kronwall i dagarna meddelade att han avslutar karriären så var han den sista av de stora svenska stjärnorna från Red Wings gyllene år på 00-talet. 

Den ende svensken som är kvar i laget från den tiden är Jonathan Ericsson, 35, som nu inleder det sista året på sitt kontrakt. 

Helene St James har bevakat Red Wings för lokaltidningen Detroit Free Press sedan 1995 och säger att de svenska stjärnorna har haft en enorm påverkan på klubben. 

- Lidström gjorde det största avtrycket. Jag tror inte att Red Wings hade vunnit Stanley Cup fyra gånger mellan 1997 och 2008 utan honom. Lidström var, som Mike Babcock en gång sa: ”förtrollad av Gud”. Holmström fångade fansens hjärtan genom att bara vara så bestämd att lyckas. Zetterberg var en diamant man tog sent i draften och verkligen var värd att efterträda Lidström som lagkapten, säger hon. 

”Vi kommer inte att få se en sån dynasti igen”

Den svenska framgången för Red Wings ledde till att staden, varje sommar då det vankades NHL-draft, mer eller mindre förväntade sig att det skulle välla in svenskar. 

- Det var kul att höra folk säga: ”Hur många svenskar blir det den här gången”. De la ribban ganska högt genom att ta Lidström i tredjerundan och Zetterberg i sjunde. 

Men St James menar att de gyllene svenskåren i Red Wings är ett minne blott. Hon tror att vi aldrig kommer få se något liknande. 

- Med tanke på hur välscoutat Sverige är av alla lag numera så kommer Red Wings aldrig ha samma tur att få tag på superstjärnor sent i draften. De kommer säkert finnas svenska stjärnor i Red Wings i framtiden, men vi kommer inte att få se en sån dynasti igen.