Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kommer en tid då man måste sluta”

Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN

Henrik Lundqvists framtid är fortsatt oviss. 

En som förstår ”Henkes” svåra situation är Börje Salming – som också har klart för sig vad han hade gjort om han befann sig i samma situation som Lundqvist.  

– Han kanske får en sista chans att vinna Stanley Cup i en annan klubb? Samtidigt måste man inse att det kommer en tid då man måste sluta, säger Börje Salming till SportExpressen.  

Henrik Lundqvists, 38, framtid har varit på tapeten senaste året. Den svenske stjärnmålvakten tappade sin ordinarie plats och hamnade i frysboxen. 

I onsdags kom beskedet att New York Rangers kommer att köpa ut 38-åringen från sitt kontrakt, som han hade i ett år till. Efter 15 år går Lundqvist och Rangers skilda vägar. 

”Han kommer vara hyllad”

Börje Salming har tagit del av nyheten och när SportExpressen ringer upp honom är han inte särskild förvånad. 

– Det har varit på gång ett tag nu då han inte fick mycket speltid förra säsongen. Det var på gränsen att man förstod det. Men vad som än händer nu så har han gjort en fantastisk resa. Man blir inte kallad för ”The King” av ingen anledning. Rangers har inte alltid haft ett starkt lag men det var ”Henke” som stod upp och höll i det. Efter sina 15 år så kommer han att vara hyllad, säger Salming. 

New York Rangers beslut att köpa ut Henrik Lundqvist har väckt starka reaktioner. Experter menade att han borde ha stannat och spelat ut kontraktet för att sedan ingå i en annan roll i klubbens organisation. 

Lundqvist hyllade familjen

Börje Salming instämmer men vill lyfta fram att det i slutändan handlar om att ”göra affärer”. 

– Visst är det tråkigt när man har haft en sådan ikon. Men det är bara business som gäller där borta. De är stenhårda när det gäller sånt. Det är ingen mercy. Alla vi som har spelat där vet om det, att det är alltid business i första läget. Jag förstår dem som är upprörda. Rangers borde ha skött det på ett bättre sätt. 

Henrik Lundqvist valde efter beskedet att lyfta fram familjen. På Instagram riktade NHL-stjärnan stor uppskattning och tacksamhet gentemot frun Therese Andersson och barnen Charlise och Juli. 

”De har sett mig komma hem lycklig och de har sett mig komma hem ledsen. Men de har alltid stöttat mig, oavsett resultat. Jag älskar er. Nu är det dags att lista ut vad jag ska göra härnäst”, skrev Lundqvist. 

”Kommer en tid då man måste sluta”

Salming förstår vartenda ord och väljer att lyfta fram familjens betydelse som en viktig faktor till framgång. 

– Familjen tar ju hand om allt utanför isen. Detta för att man ska i 100 procent fokusera på att spela hockey. För det är ju därför man åker dit. De ska ha all respekt. 

Vad ska ”Henke” göra nu, tycker du? 

– Nu ska han bara njuta för han har varit så jävla bra. Han har sagt att han inte kommer spela i Norden. Sen är det kanske roligare att spela i en annan NHL-klubb och få se hur saker och ting fungerar där. Jag gjorde det och det kändes skönt. De tog hand om mig och det var fantastiskt. 

– Samtidigt kommer det en tid då man måste sluta. Han har ju varit med länge så han behöver inte spela något mer. Njut av familjen och låt Rangers ta hand om dig. Han har säkert tänkt på det men det är svårt att låta bli att spela hockey, och han är fortfarande duktig, så vem vet han kanske får en sista chans att vinna Stanley Cup. 

Så ditt råd till Lundqvist är...?

– Det kommer en tid då man inser att man har nått slutet, säger Börje Salming.