Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommer acceptera inbjudan från Trump

Bäckström och Alexander Ovetjkin med Stanley Cup-pokalen. Foto: CHRIS WILLIAMS/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
”Bäckis” och Christian Djoos med Stanley Cup-pokalen i Gävle tidigare i somras. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Nicklas Bäckström, 30, är tillbaka i Washington efter en sommar av Stanley Cupfirande hemma i Sverige.

Han är laddad att försvara mästartiteln.

Och tänker inte tacka nej till ett besök i Vita huset om en inbjudan kommer från president Donald Trump.

– Jag kommer att acceptera en inbjudan och åka dit. Jag lägger inga politiska värderingar i ett sådant besök, säger Bäckis till SportExpressen.

Några av hans lagkamrater har redan deklarerat att de tänker tacka nej till en inbjudan från Trump, bland dem Devante Smith-Pelly och Brett Connolly.

- Det är upp till var och en att gå dit eller inte om vi får en inbjudan som NHL-mästare. Jag tror att jag skulle ångra mig om jag inte tog chansen att gå på en bjudning i Vita huset, säger Bäckis.

Det är tradition att den sittande presidenten bjuder in de amerikanska lag som vunnit mästartiteln i NHL, NFL, NBA och MLB.

Donald Trump har sagt att han inte tänker bjuda in Golden State Warriors, som vann NBA-titeln i juni.

Presidenten meddelade sitt beslut redan under den pågående finalen mellan Warriors och Cleveland Cavaliers, då stjärnspelare i båda lagen uppgav att de skulle bojkotta en inbjudan efter presidentens tidigare kritik av spelare som protesterat mot rasism och polisbrutalitet under nationalsången de senaste åren.

 

LÄS MER: Dahlin-hysterin total i Buffalo: ”Bättre än vad folk har trott”

 

Bäckström öppnar för att besöka Vita Huset

Washington Capitals lagkapten och superstjärna, Alexander Ovetjkin, har sagt att han tänker acceptera en inbjudan till Vita huset, som förväntas komma under hösten.

För Nicklas Bäckström, som återvände till den amerikanska huvudstaden i förra veckan efter sommarsemestern i Sverige, handlar det nu om att komma i form inför seriepremiären den 3 oktober mot Boston Bruins.

Frågan på allas läppar är om Capitals hinner och orkar komma i form efter en sommar av firande efter Stanley Cupsegern i juni, där man vann finalsegern över Vegas Golden Knights med 4-1 i matcher.

- Vi kör gång träningslägret nästa torsdag och det känns skönt att komma igång igen. Jag tog två-tre veckor ledigt i juli och har gjort ett litet annat upplägg nu med den individuella försäsongsträningen. Jag har inte varit på is lika mycket i augusti, som tidigare år. Det gäller att lyssna på kroppen och vi spelade ju matcher in i juni år.

Rapporterna har sagt att inget lag har firat en mästartitel i NHL lika hårt som Washington, hur var det att ha bucklan hemma i Gävle?

- Det var grymt kul och otroligt känslomässigt för mig att få ta bucklan till Valbo och se alla gamla ansikten där från min ungdomstid. Sedan bjöd jag hem ganska mycket folk, bland dem en rad gamla Brynäs-spelare, för ett party hemma hos oss på kvällen.

Förstår dina barn betydelsen av att pappa har vunnit Stanley Cup?

- Jag vet inte. Vi slängde in lite glass och annat i pokalen och de tyckte att det var kul, förstås. Det finns bilder på allt, så de får väl lite mer förståelse om vad som hände om några år.

 

Radarparet Bäckström och Ovetjkin med pokalen när Capitals landade i Washington. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

 

”Märker att folk är glada här”

Hur har det varit att komma tillbaka till Washington efter semestern som regerande NHL-mästare?

- Fantastiskt. Man märker att folk är glada här. Vi gjorde något som våra fans hade längtat efter i så många år. Det känns speciellt att vara här igen.

Klubbledningen har valt att behålla i stort sett hela gänget intakt och skrivit ett flertal nya kontrakt med spelare, som Tom Wilson och John Carlson. Är det bra?

- Ja, det är positivt, tror jag. Vi har bra go i laget. Man lär sig mycket av att vinna en mästartitel, så jag tror att motivationen och fokuseringen kommer att finnas där. Vi vill uppnå samma känsla igen.

Vad säger du om att coachen Barry Trotz valde att kliva av?

- Lite förvånad blev jag kanske, då han kunde ha fortsatt hos oss. Men Tom Reirden, som tar över nu, har varit vår assisterande tränare, så det blir nog inte så mycket nytt när det gäller spelsystem och annat. Jag tror att det blir bra.

 

LÄS MER: NHL – matcher i dag, matcher i tv, resultat och statistik.

 

Bara Bäckström och Ovetjkin kvar

Sedan Jay Beagle flyttat vidare till Vancouver är det bara du och Ovetjkin kvar från din debutsäsong 2007-08. Man fick intrycket under slutspelet och firandet att ni två kommit varandra närmare nu?

- Lite så känns det. Det har väl varit lite upp och ner genom åren. Men förra säsongen köpte alla konceptet och vi fick det att stämma genom hela laget. Det var en otrolig lättnad för både Ovie och mig att vi äntligen kunde gå hela vägen och vinna Stanley Cup. Det fanns en push genom laget att vi skulle ge precis allt och alla bjöd till. Det betalade sig.

Till sist - nu är ni ett jagat byte. Toronto har förstärkt med John Tavares, Tampa Bay har behållit alla stjärnorna och Pittsburgh är ute efter revansch samtidigt som Philadelphia har spetsat laget med James van Riemsdyk. Hur tufft blir det att försvara titeln?

- Det blir tufft. Speciellt i vår division, som är ett getingbo. Det kommer inte att vara så lätt att ens ta sig till slutspel, men vad göra? Det är bara att köra på, säger Nicklas Bäckström.

 

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!