Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knarklarmet inifrån NHL: ”Skrämmande”

Magnus Nyström: "Det skulle vara oerhört stort"
Adam Henrique i Anaheim varnar yngre spelare för droger. Foto: JACK DEMPSEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Droger som ecstasy kokain blir allt vanligare i NHL. Foto: MARK HUMPHREY / AP

Ecstasy och kokain blir allt vanligare i NHL.

The Athletic har pratat med dussintals spelare och andra kopplade till världens bästa hockeyliga.

Och resultatet är alarmerande.

– Det är hemligheten som alla känner till, säger en före detta spelare som fortfarande är verksam i NHL.

Under hockey-VM i våras testades den ryske stjärnan Jevgenij Kuznetsov positivt för kokain.

Men det var först i somras som skandalen uppdagades.

Detta efter att bilder på Washington Capitals-spelaren cirkulerat på nätet. På bilden syntes 27-åringen i festsammanhang med två linor, med vad som antogs vara just kokain, framför sig på bordet. Snabbt meddelades det att Kuznetsov stängts av i fyra år från allt spel med det ryska landslaget.

Men från NHL lät det annorlunda.

Kuznetsov friades först av ligan, som dock ändrade sig ett par veckor senare. Straffet: Avstängning under de tre första matcherna.

Att droger förekommer i NHL är inte nytt. Efter en ny larmrapport publicerade SportExpressen i februari 2017 en längre artikel där flera spelare berättade om det hemliga livet bakom NHL-kulisserna.

– I Kanada är vi som rockstjärnor och det är klart att det finns de som utnyttjar det, sa en svensk NHL-spelare.

– Kokain kan vara bättre än alkohol, eftersom man inte blir bakis, berättade en annan.

Kokain allt vanligare bland NHL-spelare

Nu har The Athletic gjort en större granskning där de ställt sig frågan: Hur vanligt förekommande är droganvändandet i NHL – och vilka droger är de vanligaste?

Sajten har intervjuat dussintals människor kopplade till NHL, såväl aktiva som pensionerade spelare samt ledare.

Resultatet? Användandet av droger som kokain och ecstasy blir allt vanligare i världens bästa hockeyliga.

Majoriteten av de intervjuade personerna vittnar om en förändring. Många spelare som tidigare tagit avstånd från droger, till och med smärtstillande tabletter, tycks ha ändrat uppfattning. Användandet av marijuana, som är lagligt i flera delstater i USA, är fortsatt vanligt vilket har fått NHL och spelarfacket NHLPA att inleda diskussioner hur de ska förhålla sig.

Samtidigt ska användandet av tyngre, kemiskt framställda droger, ha blivit allt vanligare de senaste åren. Åtminstone tio av de tillfrågade svarade att kokain var den stora lasten bland NHL-spelare, speciellt de yngre.

– Det är verkligen hemligheten som alla känner till, säger en nyligen pensionerad spelare.

NHL-spelaren: ”Kokain en enorm drog nu”

Den 29-årige centern Adam Henrique, som spelar i Anaheim Ducks, berättar att han varnat yngre spelare för drogernas inverkan.

– Kokain är en enorm drog nu. Jag har märkt generellt, när jag är ute med kompisar, att jag i början var omedveten om det. Men så fort någon pekar ut det åt mig är det omöjligt at inte se det, säger Henrique och fortsätter:

– Det verkar vara så avslappnat, som att man tar en öl, liksom. Och det är rätt skrämmande. Var ska det sluta? Jag har hört folk prata mer om kokain nu än när jag gick i high school.

En högt uppsatt person inom NHL vill vara anonym. Personen berättar att det ryktas om att flera toppspelare i NHL brukar kokain och att det inte borde komma som den minsta överraskning. 

Den högt uppsatte personen skrattar åt de som tror att professionella hockeyspelare skulle tacka nej till droger för att de är just professionella hockeyspelare. 

– Åt helvete med det. De har samma problem vilken annan ung människa som helst. De spelar på gränsen, så varför är det chockerande om de också lever på gränsen?

 

LÄS MER: Fem NHL-svenskar berättar om kokainet

LÄS MER: NHL-stjärnan stängs av i fyra år på grund av kokain 

LÄS MER: Mikael Renberg: ”Fyra års avstängning är fel” 

Brandtalet för petade svensken.