Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarna som jagar svenske lagkaptenen

Oliver Ekman-Larsson.
Elias Pettersson.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Zdeno Chara.
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Är Oliver Ekman-Larssons tid i Arizona över?

Ja, det verkar vara mycket troligt.

Ryktena blir allt hetare att Coyotes svenske lagkapten är på väg att ge upp sin NMC (No Movement Clause) för att tillåta klubben att trejda honom.

Vancouver Canucks och Boston Bruins nämns som de hetaste klubbadresserna, enligt Darren Dreger på The Sports Network (TSN).

Det skulle kunna betyda att Vancouver får ett enormt starkt powerplay med Elias Pettersson, J.T. Miller, Bo Horvat framför två av ligans bästa offensiva backar i Quinn Hughes och Oliver Ekman-Larsson.

När de första uppgifterna om att Oliver kunde vara på väg bort från Arizona, trots att han har sju år kvar på kontraktet, tog vi alla det med en nypa salt.

Men även om Coyotes nyanställde general manager, Bill Armstrong, mörkat och sagt att han inte aktivt bjudit ut sin backstjärna, så gick det att läsa mellan raderna att Ekman-Larsson och hans ombud öppnat dörren för en flytt. Att han vill lämna klubben, som draftade honom som nummer 6 i den första rundan 2009.

Och det är inte förvånande. Han har hunnit bli 29 år och är mycket möjligt trött på att leda ett lag, som inte är i närheten av att slåss om Stanley Cup efter tio säsonger där.

Oro i Arizona

Även om Arizona inte var ett lågbudgetlag i NHL den här senaste säsongen, och man slog ut Nashville Predators i Play-in för att sedan falla mot Colorado Avalanche i åttondelsfinalen, så finns det många frågetecken inför nästa säsong.

Man levde högt på målvakten Darcy Kuemper i vinter, som hade en fantastisk säsong, och ett uppoffrande spel av många. Men anfallsstjärnan Taylor Hall, som kom till Coyotes i december, har ett utgående kontrakt och väntas flytta vidare. Det är också osäkert om Carl Söderberg blir kvar.

Arizona har bytt ägare ett flertal gånger under de senaste 15 åren och den nuvarande ägaren Alex Meruelo har tillsatt en ny klubbledning med order att titta över spelartruppen och kostnadssidan.

Oro råder, med andra ord. Det ser ut att bli en bantningskur på utgiftssidan och en generationsväxling och med tanke på att Ekman-Larsson hunnit bli 29 år är det mycket möjligt att ledningen inte har något emot om han vill röra på sig.

Markström kan offras av Vancouver

När det gäller Vancouver och löneutrymmet för att ta sig an Olivers kontrakt med en årslön på 74,2 miljoner kronor de kommande sju åren, så kan ett alternativ vara att låta Jacob Markström gå.

Han har ett utgående kontrakt och med tanke på reservmålvakten Thatcher Demkos storspel under de matcher han spelade under kvartsfinalen mot Vegas Golden Knights kan det bli ett schackdrag Canucks general manager Jim Benning gör.

Men Vancouver behöver droppa fler kontrakt för att ha råd med Ekman-Larsson, då man har fler spelare man måste erbjuda nya kontrakt. (läs Tyler Toffoli, Jake Virtanen, Tyler Motte)

Loui Eriksson svårtrejdad

En annan svensk i laget som det länge ryktats om som uppsatt på ”försäljningslistan” är Loui Eriksson. Men med tanke på att han är 35 år och har två år kvar på kontraktet med en lön på 6 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 54 miljoner kronor, så är han inte lätt att trejda.

Alternativet är att köpa ut Eriksson eller behålla honom i laguppställningen. Och defensivt är Loui en tillgång, inte minst när det gäller att döda utvisningar. Han kan lätt hålla en plats i en tredje- eller fjärdekedja under ytterligare en säsong.

Oliver Ekman-Larsson skulle passa perfekt in i Canucks med sitt mobila backspel och offensiva kvaliteter.

Ekman Larson till Boston?

Boston, då?

Rykten säger att toppbacken Torey Krug, 29, kan vara på väg bort och att New York Rangers är en möjlig adress. Då skulle Bruins kunna fylla luckan med Oliver.

Varför just de här två klubbarna nu nämns beror på TSN-insidern Darren Dreger uppger att Ekman-Larsson sagt till Coyotes ledning att han kan tänka sig att flytta dit.

Edmonton Oilers har tidigare också uppgetts vara en klubb, som anmält sitt intresse för Oliver.

Men där skriver nu Dreger att Oilers inte längre är med i bilden, vilket skulle betyda att Oliver tagit bort dem från sin lista på tänkbara lag han skulle ge upp sin NMC-klausul för.