Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Då får Henke sin tröja upphissad

Foto: HENRIK JANSSON
Foto: KATHY WILLENS / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Så var det klart med datum och allt.

Henrik Lundqvist, 39,  får sin tröja med nummer 30 på ryggen pensionerad i anrika Madison Square Garden i New York.

Ceremonin kommer att äga rum före Rangers hemmamatch mot Minnesota Wild den 28 januari nästa år.

Att Henke skulle få ett pampigt tack och farväl för lång och trogen tjänst i New York Rangers har alla förstått.

Klubbens nye general manager, Chris Drury, var lagkamrat med Lundqvist under några år och vet vilket värde Henke haft och fortfarande har för organisationen. 

– Det var en ära att få spela med Henrik under fyra säsonger och sedan få vara med och se hur hans karriär bara växte inom klubben. Att hans tröja med nr 30 blir odödlig är verkligen välförtjänt för en man som gjort så mycket för New York, både på och utanför isen. Tröjhissningen kommer att bli ett speciellt ögonblick för oss alla inom klubben, säger Chris Drury i ett pressmeddelande.

Hockeyexperterna i New York hyllar Henrik Lundqvist för hans fantastiska karriär.

Lundqvist gjorde 15 säsonger i Rangers

– Jag rankar Lundqvist däruppe med Brian Leetch, Mark Messier och Rod Gilbert, som en av klubbens bästa spelare någonsin även om han inte lyckades vinna Stanley Cup här, kommenterar Rick Carpiniello på sajten The Athletioc.

Carpiniello har tidigare varit ”beat reporter” på andra media i New York-området sedan 1980-talet och följt hela Lundqvists karriär i NHL.

– Henke vann sex raka avgörande sjundematcher i Stanley Cup, ett rekord han delar med Martin Brodeur och Patrick Roy. Henrik är den ende målvakten som lyckats vinna 30 eller fler matcher under sina sju första år i NHL och är med sina 459 vinster bäst genom åren i Rangers och sexa bland alla NHL-målvakter genom tiderna. Lägg därtill att han höll nollan 64 gånger, påpekar Carpiniello.

Henrik Lundqvist gjorde 15 säsonger i Rangers innan klubbens dåvarande ledning köpte ut honom från sista året av kontraktet 2020.

Han skrev då ett 1-årskontrakt med Washington Capitals inför säsongen 2020-21, men tvingades avstå från spel på grund av en hjärtoperation.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.