Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klart att det är en fantastisk känsla”

Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Mål redan i NHL-debuten.

Carl Grundström, 21, fick en drömstart på karriären i Los Angeles Kings när han i natt, svensk tid, fick chansen att göra sin första match i NHL.

Hans kvittering till 2-2 i bortamötet med Arizona visade att han kan bli den power forward och målskytt klubben sökt efter bland sina unga talanger.

– Klart att det är en fantastisk känsla att få göra sitt första mål i ligan redan i debuten. Men det hade varit ännu roligare om vi hade vunnit matchen, sa Carl när han intervjuades av Fox Sports efteråt.

Coyotes vann med 4-2 till slut.

Expertkommentatorerna hyllade Grundströms debut, som skedde i en kedja med gamle Modo-kompisen Adrian Kempe och Tyler Toffoli.

– Grundström visar direkt att han passar in i laget och jag gillar vad jag ser. Han är orädd framför motståndarkassen, utnyttjar sin storlek och är hungrig på att få göra mål, sa förre Kingsforwarden Daryl Evans.

En annan gammal Kingsstjärna, Jim Fox, öste också beröm över den 21-årige svensken.

– Grundström har bra storlek och han är en kämpe. Men han visade också att han kan vara en effektiv playmaker med sin frispelning av Toffoli vid ett tillfälle, sa Fox.

Foto: GUNNAR NORDSTRÖM

Carl Grundström har Peter Forsberg som idol

Kingstränaren Wille Desjardins sa på presskonferensen efteråt att han ser Grundström, som ”en smart spelare med massor av energi och vilja”.

Carl Grundström kallades upp från farmarlaget Ontario Reign under lördagen och blev nu den 19:e spelaren genom tiderna i LA Kings att göra mål i sin NHL-debut.

Senast det hände var i november 2013 och då var det Tanner Pearson, som lyckades med konststycket.

Grundström fick frågan om vad Peter Forsberg betytt för honom, då han spelade i Modo när Foppa var assisterande general manager i klubben.

– Precis som många andra unga svenska spelare hade jag Peter som idol. Han gav mig inga speciella råd under min tid i Modo, men hans närvaro betydde en hel del. Han var en stark ledare i klubben.

Carl Grundström fick spela med Adrian Kempe

På frågan om skillnaden mellan att tillhöra Toronto Maple Leafs, där Carl spelade i farmarlaget Marlies förra säsongen, och Kings, svarade Grundström.

– Det är ett lite annorlunda spelsystem här, men jag känner att det passar mig rätt bra. Jag kommer att kunna anpassa mig snabbt.

Till SportExpressen säger Carl så här efteråt om hur han upplevde tempot och spelet i NHL under sitt första framträdande:

– Det var ungefär som jag hade förväntat mig.

 

 

Hur var det att få debutera i en kedja med Adrian Kempe?

– Självklart var det jättekul att få spela i samma kedja som Adrian. Det kändes som vår kedja gjorde en rätt bra match.

Kempe bjöd på matchens höjdpunkt när han efter en solorush rundade  Arizonabacken Jakob Chychrun och stänkte in reduceringen till 1-2 bakom Darcy Kuemper med fem minuter kvar av den första perioden.

Arizona hade två tvålsskyttar i Christian Dvorak och Michael Grabner.

Oliver Ekman-Larsson hade en assist.