Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskens poängshow – efter vilda slagsmålet

Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Det fanns ingenting som kunde stoppa Gabriel Landeskog, 28, i nattens slutspelspremiär mot St. Louis Blues.

Colorados svenske lagkapten gjorde precis allt för att laget skulle besegra Stanley Cupmästarna från 2019.

Han gjorde det med ett så kallat ”Gordie Howe hattrick”, vilket betyder ett slagsmål, två assist och ett mål.

I den ordningen hjälpte han Colorado till en 4-1-seger. 

Myndigheterna i Denver hade gett Avalanche tillstånd att släppa in 8000 åskådare i Ball Arena och de hördes som om hallen var fullsatt.

– Det lät som fullsatt, sa Landeskog och applåderade publiken när han intervjuades vid sargkanten direkt efter slutsignalen.

Vad som fick Landeskog att kasta handskarna och slåss var en tackling från Bluesforwarden Brayden Schenn på Mikko Rantanen, som kunde ha slutat illa.

Det såg ut som Schenn satte ut ena benet när han åkte ihop med finländaren, som flög i luften och landade hårt.

Kollisionen kunde ha gett Rantanen en knäskada, då hans vänstra knä fick ta smällen.

Men lyckligtvis kunde han komma tillbaka och spela vidare.

När Landeskog utmanade Schenn gick tv-kommentatorn Marc Moser på Altitude Sports, som sänder Colorados matcher, i taket och skrek ett referat slag för slag.

Visst, Gabe som Gabriel kallas i USA och NHL-kretsar, kan sägas ha vunnit fajten, men svensken hejdade sig och slutade slå när Schenn hade fallit omkull och låg på isen samtidigt som linjemännen var framme för att sära på bråkstakarna. 

Händelsen inträffade efter 10.47 minuter av den första perioden och de båda bråkstakarna fick kyla sina känslor under fem minuter i utvisningsbåset.

– St. Louis trodde att de kunde skrämma motståndarna med tufft spel, men Landeskog visade att de inte tänkte backa, kommenterade förre NHL-spelaren Anson Carter i expertpanelen hos NBC Sports.

Landeskog noterade sin första assist efter 30 sekunder i den sista perioden när han spelade fram Nathan MacKinnon till 2-1-målet.

Sedan styrde Gabriel in 3-1 på ett skott från MacKinnon när 8.30 hade spelats av den sista perioden.

MacKinnon fastställde sedan slutresultatet i tom kasse efter en framspelning från Landeskog.

– Den här kedjan med Landeskog, MacKinnon och Rantanen var precis så bra som de varit under grundserien och är nästan omöjlig att stoppa när de får upp farten, kommenterade förre expertkommentatorn Pierre McGuire i tv-sändningen av matchen hos NBC Sports i USA.

Trion svarade för 8 poäng, fördelade så här:

X MacKinnon: 2 mål, 1 assist.

X Landeskog: 1 mål, 2 assist.

X Rantanen: 2 assist.

Matchen slutade i ett tumult sedan Avalanchemålvakten Philipp Grubauer gjort en fuling och kört klubban i bakbenet på Bluesforwarden Kyle Clifford. 

Colorado, som vann President´s Trophy i egenskap av ligans poängmässigt bästa lag i grundserien, fick precis den start man hoppats på i årets Stanley Cup.