Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlsson om framtiden: ”Jag har förtjänat det”

Erik Karlssons kontrakt går ut i sommar. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOSIE LEPE / AP TT NYHETSBYRÅN

1 juli kan Erik Karlsson, för första gången i sin NHL-karriär, bli fria att välja vilken klubb han vill.

Spekulationerna har redan tagit fart – och nu uttalar sig svenske backstjärnan.

– Det är ett stort beslut som ska fattas för mig personligen, säger han.

En skada stoppade Erik Karlsson från spel när San José åkte ur slutspelet, en skada som han dragits med sedan januari. Nu väntar rehabilitering och eventuellt operation samt ett stort beslut om framtiden för 28-åringen.

Erik Karlsson kontrakt går ut och från 1 juli är han fri att skriva på för vilken klubb han vill. Stanna i San José eller skriva på för någon annan klubb är frågan.  

– Jag har jobbat hårt i tio år i den här ligan för att vara i den position jag är. Jag har förtjänat det. Det är ett stort ansvar och ett stort beslut som ska fattas för mig personligen. Jag har inte riktigt tagit tag i processen än. Jag ska göra allt jag kan för att ta det bästa beslutet både för mig och för den klubb som kommer att vilja ha mig, säger Erik Karlsson enligt NHL.com. 

Erik Karlsson hyllar samtidigt San José Sharks.

– Jag har behandlats med inget annat än klass och respekt här. Organisationen och staden har visat sina bästa sidor och jag har gillat allt jag har sett, säger han 

– Nu måste jag sortera mina tankar och utvärdera allt.

Erik Karlsson ryktas till Rangers

Tampa Bay Lightning och New York Rangers är två klubbar som pekats ut som potentiella destinationer för Karlsson nästa säsong om han väljer att lämna Sharks. Samtidigt spekuleras det i hur skadeproblemen kommer att påverka hans kommande kontrakt.

Så länge Sharks inte trejdar Karlsson är de enda klubben som kan erbjuda ett åttaårskontrakt. Övriga lag kan endast erbjuda sjuåriga kontrakt efter 1 juli.

”När Sharks värvade Karlsson sågs det nästan som en självklarhet att den dubble Norris-vinnarens nästa kontrakt skulle landa i närheten av det Drew Dougthy fick – åtta år värt 88 miljoner dollar”, skriver Mercury News Curtis Pashelka i en krönika. 

”Men Karlssons skadeproblem den här säsongen kan göra lag rädda för att låsa så stor summa pengar. Övre gränsen för NHL:s lönetak beräknas bli 83 miljoner dollar nästa säsong och ett kontrakt värt 11 miljoner dollar per år skulle då ta upp över 13 procent av den totala summan.”

San José Sharks har samtidigt flera kontrakt som går ut i sommar, däribland veteranerna Joe Pavelski och Joe Thornton.

San Josés utgående kontrakt

Unrestricted free agents

Erik Karlsson

Joe Pavelski

Joe Thornton

Joonas Donskoi

Gustav Nyquist

Tim Heed

Michael Haley

Restricted free agents

Kevin Labanc

Timo Meier

Joakim Ryan

Dylan Gambrell