Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känslosamma mötet för Juha Widings son

Jim Widing, Juhas son, på plats i Staples Center. Foto: Gunnar Nordström
Jim Widing på besök i Los Angeles. Foto: Gunnar Nordström
Juha Widing i Tre Kronors tröja. Foto: TOMMY WIBERG
Juha med pucken, under en av sina matcher med LA Kings. Foto: PHOTOREPORTERS

LOS ANGELES. Han sprang i omklädningsrummet som liten grabb när pappa Juha var den stora stjärnan i NHL-laget Los Angeles Kings.

I förra veckan var Jim Widing, 52, tillbaka i Los Angeles och för första gången besökte han Staples Center och såg en Kingsmatch från läktaren där.

– Det är känslofyllt, det är oundvikligt att tankarna går tillbaka till 70-talet när pappa bar Kingströjan och var lagets stjärna, säger Jim när SportExpressen träffar honom i en periodpaus.

Han är den äldste av Juha Widings fyra söner och fick ofta följa med pappa Juha till träningar och matcher i dåvarande hemmaarenan Great Western Forum.

Expressen publicerade den 17 juni i år en bild av Jim och Juha där de står lutade mot ett amerikanskt vrålåk på parkeringsplatsen utanför Forum.

Dokumentet över fem sidor i SportExpressen om vad som hände med Juhas familj efter hans bortgång 1984 fick ett stort genomslag.

Många gamla barndomskamrater till Juha från hans uppväxt i Göteborg på 60-talet hörde av sig, liksom hockeyfans från Finland, där Juha föddes, och Sverige.

Vi träffade Jim och Juhas änka Susan vid familjens stugby i Clear Lake, som ligger två timmar nordväst om Winnipeg.

Vi reste också till Kelowna nordöst om Vancouver i provinsen British Columbia för att träffa de tre övriga sönerna – Matthew, 48, Jon, 44 och Miles, 40.

De yngsta har bara vaga minnen av Juha, som gick bort bara 37 år gammal efter en tids sjukdom för 35 år sedan.

Det blev tårfyllda intervjuer när de berättade om pappan, som var den förste svenskens som lyckades etablera sig i NHL och bli ett stort namn där.

Juha var bara 16 år gammal när han lämnade GAIS och flyttade till Brandon i Manitoba för att spela juniorhockey med Wheat Kings.

Han gjorde succé där och flyttade vidare till Omaha Knights, som hade ett samarbetsavtal med NHL-klubben New York Rangers.

Nästa flytt gick till just New York, där Juha tog plats i Rangers inför säsongen 1969-70.

Då var Juha Widing 22 år.

Det blev bara 44 matcher i New York innan han blev trejdad till Los Angeles Kings vintern 1970.

I Kalifornien tog Juhas karriär fart på allvar. Den storväxte och snabbe centerforwarden blev snabbt Kings stora stjärna och poängkung.

”Jag har så många minnen härifrån”

Sonen Jim minns den tiden, då han ofta fick följa med Juha till träningsrinken i Culver City eller hemmamatcherna i Great Western Forum.

– Jag har inte besökt Los Angeles sedan 2004 och hade aldrig varit inne i Staples Center, som ersatte Forum 1999. Det är inte klokt vad tiden går, Staples Center firar 20-årsjubileum i år, säger Jim.

Juha och Jim Widing utanför LA Kings förra arena, Great Western Forum. Foto: LARS TOREKULL / SAB GROUP

Under sin veckolånga semestervecka i Kalifornien har han hunnit med några dagar i Palm Springs, där familjen Widing tillbringade tid under ett antal år när Juha spelade i Kings och även efter det att han hade avslutat sin karriär.

– Det har varit kul att komma tillbaka till både Palm Springs och Los Angeles. Jag har så många minnen härifrån och var igår och tittade mig omkring där vi bodde i Torrance när pappa spelade i Kings. Det mesta var sig likt där, tycker jag. Jag minns rullskridskorinken vi spelade på och tennisbanorna där. Och vårt gamla hus stod kvar och såg ut som det gjorde när vi bodde där.

Hur känslofyllt är det att sitta på läktaren och se det lag, där din pappa var affischnamnet på 70-talet?

– Det är många minnen som tränger sig på, inte minst med tanke på att han var en pionjär och lagets dominerande spelare under ett antal år. Jag såg honom spela ganska många matcher i Forum och minns än i dag speciella matchsituationer och mål han gjorde.

– Och hur en vaktmästare såg till att jag kunde komma ner från läktaren efter slutsignalen och ta mig bort till omklädningsrummet för att vänta på pappa. Mamma var inte alltid med, då hon var hemma med min yngre bror och hade svårt att få barnvakt, så jag kommer ihåg att jag ofta åkte ensam med pappa till matcherna. Hade Kings förlorat fick jag stå i korridoren utanför omklädningsrummet och vänta på honom efteråt. Hade de vunnit fick jag komma in och vänta på honom där.

Juha Widings son tillbaka i Los Angeles

Du är på plats och ser Kings mot ett annat lag som Juha spelade för i NHL, Edmonton Oilers?

– Ja, jag kunde inte valt en bättre match att se här i LA. Jag var elva år när han spelade i Edmonton, så jag har klara minnen från den tiden.

Du har aldrig haft tankar på att flytta tillbaka hit till Los Angeles?

– Jag kom tillbaka under sex år och bodde här efter det att jag ha gått ut högstadiet. Jag satsade på tennisen då och bodde här när jag gick på college.

Missade chansen att vara med i tv

Vad minns du av tiden i Palm Springs som ung?

– Vi bodde där under den första vintern sedan Juha hade lagt av med hockeyn. Jag besökte häromdagen bostadsområdet där vi bodde och golfbanan, där pappa ofta spelade.

Har du några tankar på en Sverige-resa?

– Vi har talat om det, jag och mina bröder. Det vore roligt att få se vart Juha växte upp och träffa kusiner och andra släktingar vi har i Sverige. Jag var där en gång som femåring en sommar när Juha hade en hockeyskola där, men jag minns inte så mycket av det besöket. Så det vore spännande att få göra en ny resa. Efter Expressens publicering har flera långväga släktingar hört av sig, så nu finns det ännu flera skäl att göra ett Sverige-besök, säger Jim Widing.

Jim utanför familjen Widings hem i Palm Springs, Kalifornien. Foto: Privat

Matchen i Staples Center under den förra veckan var en höjdpunkt även om han dagen efter berättar om en miss han gjorde.

– Jag missade ett textmeddelande från programledaren hos tv-kanalen Fox Sports, som ville intervjua mig under den andra pausen. Jag hade telefonen avstängd under matchen och slog inte på den förrän jag hade lämnat arenan. Det grämer mig.