Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
 Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

"Känner mig vilsen och konstig mentalt"

Publicerad

Många Frölundafans vill se honom som staty mitt i stan. Alla vill se honom på isen så fort som möjligt.

Men Göteborgs hetaste idrottsman sitter fast på läktaren.

- Jag känner mig vilsen. För första gången sedan jag var sju år spelar jag inte hockey i november, säger Henrik Lundqvist.

Henrik Lundqvist har varit i Göteborg i ungefär en månad.

Och trots att han inte varit i närheten av att spela en match är han hetast av alla. Det bevisades när tv-kameran zoomade in honom på läktaren under Frölundas match mot Färjestad i tisdags.

Scandinavium exploderade i ett glädjetjut och supermålvakten själv ställde sig upp och lekte hejaklacksledare.

- Det får man bjuda på, säger han. Det är kul att känna det stödet och den värmen från publiken i Scandinavium. Och kan jag hjälpa till att höja stämningen är det bara kul.

Ett annat tecken på supportrarnas uppskattning är den pågående omröstningen om vilken Frölundaspelare som ska föreslås stå staty, förmodligen utanför Scandinavium.

"Henke" hade fram till i går kväll fått 44 procent av rösterna. Drygt tre gånger fler än tvåan Sura-Pelle Pettersson.

- Det är kul att folk tycker så, säger målvakten. Jag tycker att det är ett roligt initiativ av Frölunda.

Har du funderat på hur det skulle vara att gå förbi en staty av dig själv om några år?

- Haha. Nej, det har jag inte. Men det är ju inte heller säkert att det blir så. Det återstår flera veckor av omröstningen och sen är det väl inte helt säkert att det blir någon hockeystaty.

Bra val: Niklas Andersson

Det pågår en debatt på olika nät­forum om en spelare som fortfarande är aktiv eller precis lagt av verkligen kan stå staty. Att det därför vore logiskt att välja en gammal legendar.

Vilken spelare skulle du röst a på?

- Jag har inte sett Sura-Pelle lira. Men Niklas Andersson exempelvis, han gjorde en massa bra saker för Frölunda under många år. Eller en urgöteborgare som Patrik Carnbäck.

Henrik Lundqvist trivs med att vara i Göteborg, samtidigt som han är oerhört frustrerad över NHL-lockouten.

- När jag sitter på läktaren på Scandinavium blir jag väldigt sugen, inte bara att på hoppa in och spela med Frölunda utan på att spela hockey överhuvudtaget, säger han med engagemang i rösten.

- Jag saknar att känna adrenalinet pumpa, att få vara mitt uppe i en match.

Men du spelar väl en del tennis, får du inte ut adrenalinet då?

- En del tennis blir det, men det är annorlunda. Inte alls som att spela hockey.

Vad har det gett dig att vara hemma i Göteborg en hel månad?

- Det är oerhört roligt att träffa vänner och familj. Jag har insett hur viktigt det är, säger Henrik, som har tagit med sig fru och dotter på fika hos Magnus Kahnberg och hans familj när SPORT-Expressen ringer.

Livet har blivit komplicerat

- Samtidigt är det väldigt konstigt mentalt att inte ha sitt vanliga liv. Jag har sen jag var sju år spelat hockey och haft mina rutiner. För första gången spelar jag inte hockey i november.

- Den sociala situationen är komplicerad, hela situationen är invecklad.

Hockeyligan hade möte i tisdags utan att ta upp frågan om NHL-spelarnas vara eller icke vara i elitserien.

Samtidigt kräver fansen Henrik Lundqvist på isen.

Hur blir det?

- Det har inte hänt något. Vi är i Göteborg. Och något spel med Frölunda är inte på gång just nu. Vi får se om det öppnar sig där borta eller här hemma.

Din nya Frölunda-mask är klar.

- Jag bestämde mig tidigt för att jag måste ha grejor om det blir spel. Masken har jag haft på mig i en vecka, exempelvis när jag tränade med Frölunda i förra veckan.

Du kritiserade i förra veckan Hockeyligan för att de stoppar NHL-spelarna i elit ­ serien. Är det Hockeyligans beslut eller ditt/Frölundas att du inte spelar?

- Det får du tolka som du vill. Jag har ju yttrat mig tidigare...

Måste tillbaka till USA

Till det kommer skatteproblematiken om Lundqvist är här mer än 183 dagar samt att makarna Lundqvist just är mitt uppe i prövotiden för att få ett grönt kort (permanent uppehållstillstånd) i USA.

- Därför måste vi tillbaka till USA framöver. Sen får vi ansöka om att få lämna landet igen.

När åker ni?

- Det vet jag inte. Vi har inte bokat några flygbiljetter.

Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag