Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Känner att jag knappt har gjort något i ligan”

Pettersson och radarpartnern Brock Boeser. Foto: BEN NELMS / AP TT NYHETSBYRÅN
Elias Pettersson. Foto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
J.T. Miller sätter in en tackling på St. Louis Blues Ryan O'Reilly. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Elias Pettersson, 20, har startat den här NHL-säsongen som han avslutade den förra.

Med att vara Vancouver Canucks bäste spelare och göra massor av poäng.

Och han är beredd att vara motorn i laget nu.

– Ja, absolut. Jag känner att jag knappt gjort något i ligan ännu utan ska kunna spela min bästa hockey i varje match, säger Pettersson.

Förra veckan bjöd Elias Pettersson på en imponerande show. Svensken producerade 9 poäng (3 mål och 6 assist) under fyra matcher, vilket gjorde honom till ”Veckans spelare” i NHL.

Elias ligger på sjätte plats i NHL:s poängliga med 20 poäng, 6 mål och 14 assist, efter 15 matcher. Natten mot onsdag blev svensken poänglös efter att Vancouver förlorat mot mästarna St Louis Blues med 2-1 i förlängningen.

Kedjan med Pettersson som centerforward mellan Brock Boeser och nyförvärvet J.T. Miller från Tampa Bay är Canucks givna förstalina.

Elias och Boeser bildade redan ifjol ett fruktat radarpar och med Miller vid sin sida har kedjan fått ännu bättre slagkraft.

– Han har ju spelat några år i ligan och vet vad det handlar om. Miller ger mig och Brock lite tips då och då om saker att tänka på, så vi har fungerat väldigt bra tillsammans, säger Pettersson.

Som vanligt vill han inte ta till några stora ord om sitt eget spel.

– Jag startade väl okej, men sedan kom jag in i det ordentligt efter fem-sex matcher. Under de första omgångarna tänkte jag lite väl mycket och ville kanske lite väl mycket, så jag blev mycket stillastående och rörde inte på fötterna. Nu har jag försökt få fart på skridskorna och det har gått bättre.

Elias Pettersson om motståndarnas bevakning

Känner du dig mer påpassad av motståndarna nu efter fjolårets succésäsong?

– Ja, det gör jag, och det ser jag bara som en positiv grej att de lägger fokus på mig, för då blir mina medspelare lediga.

Känner du dig mer bekväm i ligan nu när du besökt alla arenor minst en gång?

– Absolut. Förra året var det intressant att se vad som skulle hända och vart man skulle komma vid varje bortamatch. Nu vet man hur allt ser ut, så det underlättar.

Alexander Edler säger att ni har ett bredare lag i år, är det din inställning också?

– Jag håller med det han säger. Vi har ett djupare lag. Jag tycker att vi har en bredare trupp. Vi har många som kan bidra till resultatet och alla jobbar hårt. Jobbar man inte hårt spelar det ingen roll hur bra man är. Jag tycker också att vi har mer självförtroende i år, vi tror på vad vi gör och det är väldigt viktigt.

Din kedja med Boeser och Miller verkar fungera enormt bra, vad har Millers ankomst betytt?

– Verkligen. Miller har varit fantastiskt bra för oss ända sedan han kom hit. Jag tycker att vi har spelat väldigt bra tillsammans med undantag av någon enstaka match.

Vad tycker du att Miller bidrar med?

– Han är väldigt talangfull och har rutin från många år i ligan. Han lär Boeser och mig små detaljer på isen, som vi har nytta av

Du känner ingen press att dra lasset i Vancouver nu?

– Nej, press har det varit på mig ända sedan jag var liten och folk har alltid frågat hur man ska klara det, då jag inte är den störste spelaren på isen. Det är bara att köra på.

Hyllningarna till Elias Pettersson

Lagkamraterna och hockeyexperterna i Nordamerika slutar aldrig att förvånas över Elias Petterssons talang och vilja.

När han i lördags gjorde mål mot San Jose på en snurrande puck i luften på tennis handlade det om stor precision och snabb reaktionsförmåga.

– Inte många spelare i världen klarar av att göra ett sådant där mål, sa kedjekamraten Brock Boeser.

TV-kommentatorn John Garrett, som följer Canucks alla matcher, utbrast i sändningen hos Rogers Sportsnet Pacific så här om Elias prestation:

– Den killen slutar aldrig att förvåna.