Kan vinna Stanley Cup – nu tokhyllas Gabriel Landeskog

Inifrån topplaget Florida Panthers.
Gabriel Landeskog.
Foto: USA TODAY NETWORK / RON CHENOY-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Gabriel Landeskog firar ett mål i den första finalen.
Foto: USA TODAY NETWORK / RON CHENOY-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

Gabriel Landeskog och hans Colorado Avalanche är nära Stanley Cup-titeln.

Nu hyllas den svenske lagkaptenen för sitt spel i finalserien mot Tampa Bay Lightning.

– Hans förmåga att förändra matcherna i finalerna har varit exceptionell, säger experten Mike Kelly i NHL Network.

Colorado Avalanche är på god väg att gå hela vägen. De är bara en match ifrån att vinna Stanley Cup som NHL:s bästa lag.

Detta då de inför den femte finalmatchen mot Tampa Bay Lightning har ledningen i matchserien (som spelas i bäst av sju matcher) med 3–1.

En som varit bidragande i allra högsta grad till framgångarna så här långt är svenske Gabriel Landeskog. Denverlagets lagkapten har nämligen gått i bräschen så här långt och hyllas i nordamerika för sina insatser.

– Enligt mig kan man definitivt säga att han varit deras bästa forward i finalen. Det pratas om att spelare tar kliv och blir lite bättre nu. Hans förmåga att förändra matcherna i finalerna har varit exceptionell, säger experten Mike Kelly i NHL Network.

Landeskog har även utmärkt sig i de statistiska kolumnerna. I flera av dem är han bäst av samtliga forwards i finalserien. 

Siffrorna som sticker ut

Han är delad etta i skytteligan med tre mål, har flest vunna puckdueller, flest skott i slottet, flest tagna returer och mest istid per match.

– Tittar man på hans statistik så gör han mål, tar skott på insidan av slottet, han har flera returmål och han vinner fler puckdueller än någon annan. Sedan spelar han mest av alla forwards, säger Kelly och fortsätter:

– Han har gjort flera mål och de kommer i ytan farmför mål. Han är en spelare som ställer sig där, kämpar och smällar i det där jobbiga området. Han gör det smutsiga jobbet och får betalt för det.

Nu har stockholmaren chansen att skjuta sitt lag till mästartiteln under midsommarnatten. Då kan 29-åringen, som spelat i NHL sedan 2011, utöka prisskåpet som redan innehåller två VM-guld och ett OS-silver.

– Man kan verkligen säga att han har varit en av Colorados bästa spelare. Han är en ”premium-powerforward”. Han kanske hamnar lite i skymundan av Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen ibland men nu har han verkligen satt avtryck i Stanley Cup-finalen.

Landeskog, som i våras kom tillbaka efter en knäoperation, har snittat över en poäng per match i slutspelet. På 18 matcher har han gjort 21 poäng föredelat på elva mål och tio assist.

Landeskogs finalmatcher i siffror

Mål:

Assist: 1

Skott i inre slottet: 7

Vunna returer: 4

Vunna puckdueller: 26

Istid/match: 22:03

TV: Burakovsky matchhjälte i första finalsegern

Colorado jagar första titeln sedan 2021.