Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan tvingas att lämna – efter ”Bäckis” kontrakt

Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICK WASS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nicklas Bäckström har skrivit ett nytt femårskontrakt med Washington Capitals. Mycket talar dock för att svenskens löneförhöjning i sin tur innebär att laget kan tvingas släppa taget helt om sin förstemålvakt Braden Holtby.

”Kontraktet är det senaste tillskottet på den för evigt växande listan över saker som talar för att lagets kanske bästa målvakt genom tiderna troligtvis inte kommer tillbaka nästa säsong”, skriver NBC Sports.

Under gårdagen kom beskedet som alla Washington Capitals-fans väntat på: Klubben har skrivit ett nytt kontrakt med Nicklas Bäckström, som nu kommer att fortsätta spela i laget i minst fem år till framöver.

– Jag är jättenöjd med avtalet och det känns väldigt kul att få stanna kvar i Washington. Det har varit mitt mål hela tiden, säger Bäckström till SportExpressen och fortsätter:

Den svenske stjärncenterns nya kontrakt innebär att han från och med nästa säsong får en årslön på i snitt 9,2 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 87 miljoner kronor och som är en ökning från den genomsnittslön på 6,7 miljoner dollar som Bäckström hade tidigare.

Det nya femårskontraktet är totalt värt cirka 435 miljoner kronor.

– Jag ville ha vad jag förtjänar, och jag ville spela ut min karriär i Washington, säger Bäckström.

Braden Holtby kan tvingas lämna

Det nya kontraktet och den nya lönen kan dock komma att få stora konsekvenser för andra spelare i laget.

Framför allt lagets förstemålvakt, Braden Holtby.

Holtby spelade sina första matcher för Capitals säsongen 2010-2011 och var en av nyckelspelarna när laget vann Stanley Cup för första gången 2018.

Liksom Bäckström sitter han dock på ett utgående kontrakt, och sannolikheten att Capitals kan förlänga även med Holtby har nu minskat betydligt.

”Caps hade troligtvis tillräckligt med pengar för att förlänga med antingen Bäckström eller Holtby, men inte båda. Genom att ge Bäckström ytterligare 2,5 per år kan det här mycket väl vara Holtbys sista säsong i Washington”, skriver NBC Sports.

”Det är en svår situation”

Anledningen till detta är att Washington redan inför den här säsongen låg på gränsen till den lönetaksgräns som tillåts i NHL.

För att klara av att ha ett godkänt lag har man därför tvingats ta till flera knep, där man just nu bara har 13 forwards (en extra) och sex backar (ingen extra) i truppen.

Klubben har dessutom framtida kontrakt att tänka på, med spelare som Alexander Ovetjkin, Jakub Vrana och Ilja Samsonov vars kontrakt går ut efter nästa säsong.

– Det är en svår situation. Holtby är en stor del i den framgång vårt lag har haft och är där uppe på samma nivå som Ovi och Nick. Vi har varit öppna med varandra redan från starten av året och sedan får vi se i slutet av säsongen hur vi ligger till mot lönetaket. Så vi får se hur det blir, säger Capitals general manager Brian MacLellan till NBC Sports.

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”