Foto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Kan stanna i Detroit – när karriären är över

Publicerad

DETROIT. Inte Ryssland, USA eller Finland.

Det är mot Kanada som den svenske OS-kaptenen Henrik Zetterberg helst vill vinna OS-finalen i Sotji.

- Det skulle vara skönt att få komma hem och ha vunnit över sin tränare. Han kan vara lite galen ibland, säger Zetterberg.

SPORT-Expressen hängde med Zäta en eftermiddag i Detroit och pratade om Pavel Datsjuk, dödsfallet som påverkade hela spelartruppen - och den största pressen någonsin under NHL-karriären.

Överallt inne i Detroits omklädningsrum hör man spelare som får svara på frågor om sin kapten, hur mycket han betyder för laget och vad det är som gör honom så bra.

Efter träningen sitter vi i Henrik Zetterbergs Range Rover på väg ut från de slitna delarna i centrala Detroit till förorten Birmingham där större delen av spelartruppen bor. Det är när vi närmar oss som man börjar förstå varför några av klubbens största valt att stanna kvar även efter sina aktiva karriärer.

- Det är väldigt fint här ute, säger Zäta.

Alla hyllar dig som kapten. Exakt vad är det du gör så bra?

- Jag vet faktiskt inte. Vi är många här som varit med länge och gått den skola jag har gjort i Detroit, med alla stora ledare man haft omkring sig hela tiden. Jag går inte och tänker på det, utan det är ett naturligt ledarskap. Det är inte så att man går runt och funderar på vad fan man ska säga, utan det bara kommer.

"Klev verkligen fram"

Kan du nämna något konkret du plockat upp av kaptener du haft innan?

- Det största är väl att visa på isen, och både Yzerman och Lidas är typexempel. De klev verkligen fram när det gällde som mest, och var alltid där för sina lagkamrater.

Precis som Zetterberg själv fick vara tidigare i januari - när den 23-årige lagkamraten Tomas Tatar fick beskedet att hans pappa gått bort hemma i Slovakien. Dagen efter avgjorde Tatar mot Los Angeles Kings innan han åkte hem för att begrava sin far.

Du kramar om honom lite extra och säger något i örat på honom. Det var en fin bild som många har delat i sociala medier.

- Ja, jag tror inte någon av oss tänkte på det när det väl hände utan det var bara att efter målet där så... klart det var känslosamt för hela truppen. Det han gick igenom och just att han fick göra det där målet, och att han stannade de där två matcherna innan han åkte hem. Vi vann matchen och det kom väldigt naturligt. Det var ett speciellt ögonblick för hela vårt lag.

"Jag försöker finnas där för de yngre killarna"

Zetterberg fortsätter att prata om att ta hand om de unga killarna i laget.

- Jag tror jag blev ganska bortskämd när jag kom in i ligan. Det var ingen av de äldre som var direkt taskiga eller hårda och tuffa mot oss yngre killar, utan de tog verkligen hand om oss. Och jag försöker finnas där för dem nu. Är de komfortabla så spelar de så klart bättre också.

Detroit har inte missat slutspel på 22 år. I år är det många som är oroade. Visserligen har skadelistan varit brutal och just nu är det Zetterberg som får dra ett enormt tungt lass både offensivt och defensivt. Pressen nu under de sista matcherna innan uppehållet kommer att vara enorm.

- Det har varit lite halvtungt. Vi har haft många skador och killar som är borta hela tiden. Jag tror inte vi haft full lineup en enda match hittills. Killarna som kommer upp från Grand Rapids (farmarlaget) tycker jag gör ett bra jobb. Men det skulle vara skönt nu efter uppehållet om vi kunde få så nära fullt lag som möjligt, och göra ett rejält försökt att komma upp i tabellen.

Trivs du och Emma bättre och bättre här borta socialt?

- Ja, det blir mer och mer sitt hem nu. Man har varit här borta i tio-elva säsonger. För varje år som går är ju chansen större att man kan bli kvar här borta efter karriären. Vi trivs väldigt bra här, det är en fantastiskt bra stad och otroligt trevliga människor. Det är ett bra ställe att bo på.

Pavel Datsjuk. Kan du säga något som du inte redan sagt om detta hockey- fenomen?

- Vi kom varandra nära väldigt tidigt. Han kom in ett år innan mig och vi har spelat ihop till och från under tio år. Det är en otroligt bra kille och en väldigt bra lagkamrat, en lagspelare som gör precis allt rätt där ute. Man slutar aldrig att förvånas över vad han hittar på. Oftast så gör han en grej på träningarna som vi bara sitter och skrattar åt, sen tar det några träningar så gör han det på match också.

"Lyckligt lottad"

Vad tror du det är som gör han så otroligt skicklig?

- Han har en otrolig balans. Hur han åker skridskor och hur stark han är på sina ben. Och sen har han magiska handleder som gör att han kan göra saker i balans och i obalans. Det är svårt för alla att inse vad han ska göra. När jag kollar tillbaka på min karriär kommer man inse att man var lyckligt lottad över att få spela med honom under i stort sett hela sin karriär.

I OS räknar jag med att du har koll på hur du ska stoppa honom.

- Ja... det är ganska svårt faktiskt. Men det handlar ju om att ge honom så lite rum som möjligt. När han får yta och kommer med sin fart är han farlig. Han är en nyckelspelare för Ryssland och får man honom ur balans och ur sitt spel så är mycket vunnet. Men det är inte så lätt att göra det.

Han ska samtidigt få stopp på dig också, det får man inte glömma.

- Jo, det är en liten balans där. Att ha pucken känns som en nyckel, så man slipper åka och jaga honom.

Hur låter det om du får prata om Tre Kronors OS-trupp då?

- Vi har ett otroligt bra lag där många varit med länge och har spelat bra i sina klubblag. Sen har vi så klart inte den bredd som Kanada eller USA har så vi är lite mer måna om att alla ska vara friska och hela. Men har vi det lag vi har på papperet nu så är det så klart ett guldlag om vi får allt att stämma.

Hur firade ni förra OS-turneringen?

- Förra gången firade vi inte så mycket alls kan jag säga.

Förstås. 2006 i Turin menar jag.

- Det var fantastiskt att få vara med om. Att få vinna med de som var med då och gjorde sina i stort sett sista framträdanden internationellt. Peter, Mats, "Lidas", "Homer". Det var en speciell trupp vi hade då. Att få vinna med Peter, "Sudden" och "Affe" som man sett upp till sedan man var liten. Sen var det väldigt häftigt att få komma hem till Stockholm och se allt stöd vi hade där också.

Tuff öppningsmatch

Det är en viktig match direkt mot Tjeckien. Som kan bli helt avgörande för gruppsegern.

- Ja, det är viktigt att få en sån match direkt så man får känna om det är något som inte fungerar eller om något behöver justeras. Tidigare guld har man kanske gått på någon smäll tidigare och inte seglat igenom allt i början hur enkelt som helst. Då kan man helt plötsligt möta ett bra lag och åka på en smäll tidigt och så är turneringen över.

Jagr och Nedved blir två rutinerade herrar att ta hand om.

- Jagr har haft ett fantastiskt år här borta måste man säga. Nedved vet jag inte ens var han spelar faktiskt. Men det ska bli väldigt skoj att komma in i turneringen och möta ett riktigt bra lag direkt.

Vilka vinner du helst mot i OS-finalen?

- Kanada.

Varför?

- Det skulle vara skönt att få möta dem och vinna mot dem i en final. Det är ändå något speciellt med att möta Kanada och få vinna mot dem.

Har det något att göra med Sidney Crosby och er historik i Stanley Cup? Skulle det vara skönt att nypa dit honom?

- Näe, det är väl inte så mycket honom, men det skulle vara skönt att få komma hem och ha vunnit över sin tränare.

Hur är Mike Babcock egentligen, han ser vansinnig ut?

- Ja, han kan vara galen ibland. Men det är lite speciellt, jag har haft honom i nio år nu och det skulle vara kul att faktiskt få möta dem i en final och få vinna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag