Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kampen mot klockan: ”Har svårt att hitta det”

Elias Pettersson
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN
Elias Pettersson
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Vancouver Canucks general manager Jim Benning.
Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Elias Pettersson, 22, står utan kontrakt med Vancouver Canucks inför den kommande säsongen.

Bara två dagar återstår innan träningslägret inför säsongen 2021-22 kör igång.

– Vi för samtal, men jag kan inte säga att vi är nära en överenskommelse, säger J.P. Barry på CAA Sports, som representerar den svenske anfallsstjärnan, till SportExpressen.

Elias Pettersson spelade ut sitt treåriga rookiekontrakt i våras. Han är ”restricted free agent” och förhandlingarna om ett nytt flerårskontrakt med Canucks har pågått sedan i mars utan att någon lösning kommit till.

Situationen är komplicerad, då Canucks general manager Jim Benning också måste få till en uppgörelse med lagets unge backstjärna Quinn Hughes, 21.

Hughes jämförs andra unga backstjärnor i ligan, som Cale Makar, 22, som skrev på ett 6-årskontrakt med Colorado Avalanche den 24 juli.

Ett avtal som ger Makar en årslön på 9 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 78,5 miljoner kronor.

Totalt är Makars nya kontrakt värt 472 miljoner kronor.

Quinns Hughes representeras liksom Elias Pettersson också av CAA Sports. Hans förhandlingar sköts av agenturens andre hockeyboss, Pat Brisson i Los Angeles.

Men naturligtvis sker en samordning mellan agenturens toppagenter.

J.P. Barry är baserad i Toronto, Kanada, och beskriver förhandlingsläget med Canucks så här när SportExpressen når honom på måndagskvällen, svensk tid:

– Jag kan inte påstå att vi närmat oss varandra. Just nu väntar vi på deras reaktion kring de trevare vi skickat ut. Vi för samtal, men åsikterna går isär om hur Petterssons kontrakt kan komma att se ut, säger Barry.

”Money and term” avgör

Uppenbart är att Canucks vill ha ett kortare avtal, typ tre år, medan Elias Petterssons representanter förordar ett avtal över fyra till sex år.

Med tre år skulle Vancouver Canucks förhindra att lagets svenske centerstjärna blir ”unrestricted free agent” när kontraktet går ut och då fri att flytta vart han vill.

Samtidigt har Canucks ett begränsat utrymme under lönetaket för att skriva jättekontrakt med både Elias Pettersson och Quinn Hughes för många år framöver. 

I NHL-kretsar talar man om ”money and term” och i det här fallet har parterna svårt att komma överens om både lönens storlek och hur många år kontraktet ska omfatta.

– Dessa två faktorer går hand i hand och vi har svårt att hitta en gemensam nämnare om båda delarna, säger Barry.

Att hitta ett bra jämförelsetal för Elias med någon annan ung NHL-forward, som spelat ut sitt rookiekontrakt och nyligen skrivit ett nytt flerårsavtal är inte helt lätt.

Minnesotas ryske forwardsstjärna Kirill Kaprizov, 24, är också indragen i segslitna förhandlingar om ett nytt kontrakt och har antytt att han kanske väljer att spela hemma i Ryssland och KHL istället.

Ett alternativ som skulle göra fansen i Minnesota galna, då Kaprizov är den nye publikfavoriten.

Elias Pettersson inte kvar i Vancouver

J.P. Barry är en av de största agenterna i Nordamerika med många års erfarenhet av tuffa förhandlingar. Han har tidigare företrätt svenska NHL-stjärnor, som Daniel och Henrik Sedin och Mats Sundin.

Hur är det med tålamodet hos Elias nu när förhandlingarna dragit ut på tiden och träningslägret bara är några dagar bort?

– Det är lugnt. Han får naturligtvis information fortlöpande om hur förhandlingarna går och förbereder sig inför säsongen på bästa möjliga sätt.

Uppgifter i kanadensiska media i förra veckan gjorde gällande att han befinner sig i Vancouver?

– Det stämmer inte. Han är på annan plats och tränar, säger J.P. Barry.

Elias Pettersson drabbades av en handskada under den förra säsongen och medverkade inte i någon seriematch efter den 2 mars.

Han noterade 21 poäng, 10 mål och 11 assist, på 26 matcher. Totalt har Elias gjort 165 matcher i NHL under sina tre säsonger i ligan och producerat 153 poäng, 65 mål och 88 assist.