Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kallas upp – blir en av NHL:s få singelpappor

Peter Forsberg gästade Skavlan i fredags och pratade bland annat om den tuffa tillvaron i NHL.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KYUSUNG GONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Pontus Åberg har kallats upp till Toronto Maple Leafs efter en stark säsongsinledning i AHL. Han hamnar därmed i ligans lilla skara ensamstående pappor. 

– Man kan inte leva på samma sätt. Man måste planera sitt liv mer, säger Pontus Åberg till The Athletic.

Andreas Johnsson hukade sig på isen för att stoppa en puck från att träffa Toronto-målet. Pucken träffade i stället svensken rätt på foten och Johnsson tvingades lämna matchen – som trots svenskens offer slutade 3-1 till Colorado.

Efter matchen sattes Andreas Johnsson upp på Maple Leafs lista över långtidsskadade, och han kommer att undersökas igen först efter juluppehållet.

Men den enes skräp är en annans skatt.

Efter avbräcket har Maple Leafs tagit beslutet att kalla upp tre spelade från farmarlaget Toronto Marlies. En av dessa är 26-årige Pontus Åberg, som gjort 24 poäng med 10 mål på 22 matcher.

Åberg: ”Kom som en chock”

Pontus Åberg har haft en ombytlig NHL-karriär. Han draftades av Nashville Predators som nummer 37 i NHL-draften 2012 och fick efter två säsonger i AHL chansen att debutera i NHL i samband med slutspelet 2016.

Hans liv ändrades för evigt samma säsong då han och hans dåvarande flickvän Ellinore De Silva blev föräldrar till dottern Molly. De blev gravida endast fyra månader in i sitt förhållande.

– Det var en liten chock, men när hon skrev att hon ville behålla så sa jag att om hon ville göra det så skulle vi göra det. Det skulle bli bra vilket som, har Åberg tidigare berättat i TV4-programmet Playmakers.

Paret separerade senare och tog beslutet att låta dottern bo kvar hos Åberg, samtidigt som De Silva för närvarande bor och jobbar i Spanien.

Mamman sa upp sig från sitt jobb

Så hur får man ihop livspusslet som NHL-spelare och ensamstående pappa?

I en intervju med The Athletic, under rubriken ”Pontus Åberg blir nu en av NHL:s få singelpappor”, berättar Åberg att han inte ville lämna ifrån sig sin dotter till någon okänd. Därför bad om hjälp från sin mamma Annethe, som gick med på att säga upp sig från sitt jobb och att flytta till Nordamerika för att hjälpa till att ta hand om sitt barnbarn.

Livet i hockeyns högstsaliga kan dock vara hårt, något som Åberg fått känna på. Han blev i samband med trade deadline säsongen 2017/2018 trejdad från Nashville till Edmonton, och flyttade sedan vidare till Anaheim säsongen därpå. De valde i januari att trejda honom till Minnesota, och i somras skrev Åberg på ett nytt kontrakt med Toronto.

– Varje gång som jag tror att jag ska få stanna kvar någonstans blir jag trejdad eller satt på waivers. Det är ingen idealisk situation att behöva ha sin familj boendes i hotellrum i fyra till fem månaders tid, säger han.

”Gör mig lyckligare”

En av dem som imponerats av Åbergs slit är Michael Hutchinson, Åbergs nyblivne lagkamrat i Marlies och Maple Leafs, som själv har en åtta måndader gammal dotter.

– Min fru gör så himla mycket. Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara. Som hockeyspelare är man väldigt självisk, säger han till The Athletic.

Åberg själv har dock aldrig ångrat sitt beslut, oavsett hur många teammiddagar han tvingats ställa in eller hur många Disney-filmer han tvingats se, om och om igen.

– Hon hjälper mig att fokusera på hockeyn och inte på allt runtomkring hockeyn. Hon gör mig till en lyckligare person.

https://www.instagram.com/p/BnbJEDnjNaI/