Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kallad ”boll av hat” – nu ber han om ursäkt

Publicerad

Det är bara Alexander Ovetjkin and Vladimir Tarasenko som har gjort fler mål de senaste tre säsongerna. 

Men trots sitt öga för mål är Boston Bruinsstjärnan Brad Marchand känd för något helt annat. 

Något som fått Barack Obama att kalla honom "en liten boll av hat". 

Efter den senaste i raden av många incidenter kryper Marchand nu till korset. 

Det började med en slashing. 

Brad Marchard drog i full fart väg med pucken mot motståndarmålet, men han lyckades inte bli fri. Bakom sig hade han en motståndare som hakade upp honom gång på gång - till Marchand tappade det. Han snurrade runt på isen och slog sin följeslagare rakt över ansiktet med klubban. 

– Killens galler var helt manglat. Det var första gången vi tänkte: "vad var det vi precis fick se?", säger Marchands gamla lagkamrat Ryan Hillier till National Post. 

Brad Marchand var 14 år gammal. 

Slog Daniel Sedin flera gånger i ansiktet

Det var det första av många tilltag som Marchand har fått negativ uppmärksamhet för. 

Det har varit fula efterslängar och fula tacklingar. Det har varit oerhörda mängder trashtalk och underliga psykningar. Han har kallats för "ligans värsta plåga", "NHL:s mest hatade" och han har även röstats fram till NHL:s fulaste spelare av fansen

I Stanley Cup-finalen mot Vancouver Canucks 2011 så tryckte han näven i Daniel Sedins ansikte vid upprepade tillfällen efter en avblåsning för att få honom ur balans. 

När Marchands Boston Bruins senare vann Stanley Cup och fick besöka Vita huset fick han smeknamnet "En liten boll av hat" av den dåvarande presidenten Barack Obama. 

Poängkungen Brad Marchand

Men Marchand är inte bara en retsticka som Bruins slänger in för att få sina motståndares stjärnor ur balans. Tvärtom är Marchand en av Bruins - och när han är i form - en av ligans mest effektiva spelare. På 602 grundseriematcher i NHL har han stått för 459 poäng. När matcherna blir ännu viktigare, i slutspelet, är Marchand ännu bättre. 

På 84 matcher har han gjort 60 poäng och när Bruins åkte ur årets upplaga av Stanley Cupslutspelet stod den 29-åriga kanadensaren på 17 poäng på 12 matcher. 

Den här säsongen har varit Marchands poängbästa någonsin, samt den med minst utvisningsminuter sedan säsongen 2012-13 då han bara spelade 45 matcher. Så många Bruinsfans hoppades att han lagt sina gamla synder bakom sig. 

Men i slutspelet kom de fram. 

Marchands ursäkt - efter slickskandalen

I den första matchen mot Toronto Maple Leafs slickade han Leo Komarov på halsen. 

– Han försöker hela tiden komma nära mig. Jag vet inte om han gillar mig eller något, men han är söt, sa Marchand efter matchen. 

NHL-fansen var irriterade då. Men det var inget mot det ramaskri som uppstod efter en match mellan Bruins och Tampa Bay Lightning. 

Då upprepade han sitt tilltag och slickade Ryan Callahan i ansiktet. Experter, spelare och fans rasade mot Marchand, som även fick en strikt varning från ligan. 

Nu, när hans Boston åkt ur slutspelet, väljer Marchand att be om ursäkt. 

– Jag måste sluta med den skiten. Jag har fått några dagar på att tänka över året som gått och med tanke på allt som har hänt de senaste dagarna... Jag tror att det viktigaste för mig nu är att ta en ordentlig titt i spegeln och inse att vissa av de saker jag gör får stora konsekvenser, säger han till NBC

– Det har nått en punkt där det sista jag vill är att skämma ut mina lagkamrater och organisationen på det sättet som jag nu gjort. Jag måste vara bättre. Jag vet att jag har sagt det förut, men det här är det jag måste jobba på. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag