Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henkes ord efter att han tvingats lämna

Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ALEX SMITH/RON ANGLE PRODUCTIONS / STELLA PICTURES B6631

Det här är slutet på en era. 

Henrik Lundqvist, 38, köps ut från sitt kontrakt av New York Rangers. 

– Få spelare ha betytt så mycket för Rangers som Henrik Lundqvist, säger klubbens ordförande James L. Dolan. 

”Att spela för den här klubben har varit den största källan till stolthet och glädje i mitt liv. Tack för allt”, skriver Lundqvist på Instagram

I nästan 14 år var Henrik Lundqvist given förstemålvakt i New York Rangers. Mellan stolparna på Madison Square Garden har svensken blivit en av NHL:s bästa målvakter i modern tid. 

Han är Rangers bäste målvakt genom alla tider. Han har spelat flest matcher (887), vunnit flest matcher (459), har bäst räddningsprocent (.918) och flest hålla nollor (64) av alla Rangersmålvakter någonsin. 

Under Lundqvists 15 år i Rangers har de nått slutspel 11 gånger, spelat konferensfinal tre gånger och Stanley Cupfinal en gång, 2014, men föll då mot Los Angeles Kings. 

Lundqvist har belönades med Vezina Trophy, priset till NHL:s bäste målvakt, 2012 och har varit nominerad till priset ytterligare två gånger. 

Klart: Henrik Lundqvist köps ut från sitt kontrakt

Men under den gångna säsongen har 38-årige Lundqvist varit långt ifrån den formen han hade när han var som absolut bäst. 

I stället har han många gånger fått stå helt åt sidan när Rangers valt att satsa på den ryska målvaktsduon Igor Sjestjorkin och Alexandar Georgijev. Lundqvist, som fått smeknamnet ”Kung Henrik” i New York startade endast en av de 19 sista matcherna. 

Lundqvist sägs ha vetat att den här säsongen skulle vara hans sista. När Rangers slogs ut ur slutspelet av Carolina Hurricanes i början av augusti så ska Lundqvist enligt Libor Hajek ha tagit farväl av sina lagkamrater.

– Det var väldigt sorgligt. Efter den sista matchen, när vi åkte ut mot Hurricanes så sa Lundqvist att det var hans sista match. Han sa att han inte visste vad som kommer hända med honom, sa Hajek till Isports.cz i mitten av september. 

Henrik Lundqvist lämnar New York Rangers

Och nu är det klart. Rangers meddelar att de köper ut Lundqvist från sitt kontrakt som egentligen sträckte sig även över nästa säsong. Därmed når en 15 år lång era vägs ände och Lundqvist är klubblös för första gången i sin professionella karriär. 

”Tack för allt. För 15 år sedan spelade jag min första match för Rangers. Jag kom hit med höga förhoppningar och stora drömmar men jag kunde i min vildaste fantasi inte föreställa mig den fantastiska resa som låg framför mig”.

Att spela för den här klubben har varit den största källan till stolthet och glädje i mitt liv. Jag är så tacksam för att jag fick chansen, för alla vänner jag fått och för alla minnen som skapats medan jag burit den röd, vit och blåa tröjan. Jag kommer alltid att uppskatta min tid som en Ranger. Tack för allt, skriver Lundqvist på Instagram.  

https://www.instagram.com/p/CFw5JA2D0s2/

Var han tar vägen härnäst är inte känt, men enligt brodern Joel Lundqvist så kommer ”Henke” inte att återvända till Sverige. 

– Nej. Den dörren är stängd. Det kan jag säga. Det blir det inte. Det är mycket som spelar in i ett sånt beslut. Men jag får den frågan ständigt och bara för att ta död på spekulationer och annat. Det blir det inte, sa Joel Lundqvist till Hockeynews i förrgår. 

För Rangers innebär det att de sparar in tre miljoner dollar mot lönetaket kommande säsong.  

https://twitter.com/NYRangers/status/1311305431223013376

Fakta: Henrik Lundqvist

Ålder: 38 år (född 2 mars 1982 i Åre).

Klubbar: Rögle (1997-98), Frölunda (1998-2005), NY Rangers (2005-). Vald av NY Rangers som nummer 205 i draften 2000.

Meriter: 85 A-landskamper, OS: guld (2006), silver (2014). VM: guld (2017), silver (2004), World Cup: trea (2016), Vezina Trophy till NHL:s bäste målvakt (2012).

I NHL: 887 matcher, 459 segrar, 310 förluster. Total räddningsprocent: 91,8 procent, All Star: 5 gånger (2009, 2011, 2012, 2018, 2019).

TT

Hockeyjuryn: ”Extremt orolig för svenska hockeyklubbar”