Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅNFoto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
 Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
Foto: Lasse Näsström / Pic-Agency.Com / 15309 PIC-AGENCY SWEDEN ABFoto: Lasse Näsström / Pic-Agency.Com / 15309 PIC-AGENCY SWEDEN AB
 Foto: Lasse Näsström / Pic-Agency.Com / 15309 PIC-AGENCY SWEDEN AB

Jonathan Dahlén har skrivit på för Canucks

Publicerad

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Se upp NHL, det är en ny Dahlén i stan.

Jonathan Dahlén, son till hockeyikonen Ulf Dahlén, har skrivit på ett treårskontrakt med NHL-klubben Vancouver Canucks.

– Jonathan är en väldigt skicklig spelare, säger Canucks GM Jim Benning.

– Vi är väldigt nöjda med att kontraktet nu är klart, säger pappa Ulf Dahlén.

Efter två väldigt starka säsonger med hockeyallsvenska Timrå så åkte Jonathan Dahlén över Atlanten för att träna med Vancouver Canucks, NHL-klubben som ägde rättigheterna till honom.

Och han imponerade på dem.

För på fredagen meddelade klubben att de har skrivit ett treårskontrakt med den svenska supertalangen.

"Ser fram emot att se honom utvecklas"

Och Dahlén lovordas av Canucks GM Jim Benning.

– Jonathan är en väldigt skicklig spelare med bra handleder och ett öga för mål. Han har haft ett fantastiskt år i Sverige och vi ser fram emot att se honom utvecklas och växa in i NHL-kostymen, säger Benning till klubbens hemsida.

19-åriga Dahlén, som gjorde 44 poäng för Timrå den gångna säsongen, är som till Ulf Dahlén som gjorde närmare 1000 matcher i NHL och stod för 655 poäng. Dessutom vann han VM-guld med Tre Kronor 1998.

Han ansluter till en större grupp svenskar i Vancouver. Förutom bröderna Henrik och Daniel Sedin spelar även Jacob Markström, Alexander Edler, Loui Eriksson och Anton Rödin i klubben.

Kontraktet sträcker sig som alla andra rookiekontrakt i NHL över tre år och Dahlén får enligt uppgift till SportExpressen maxlönen 925 000 USA-dollar per år (ca 8,3 miljoner kronor).

I vanlig ordning ingår en signing bonus på 92 500 dollar, vilket motsvarar 832 500 kronor.

Pappa Ulf: "Bra samtal"

Jonathans pappa, Ulf Dahlén, som hade en lång och framgångsrik NHL-karriär bakom sig, säger så här om förhandlingarna med Vancouver.

- Vi har haft väldigt bra samtal med Canucks ledning om hur de ser på Jonathans framtid i klubben, så vi är väldigt nöjda med att kontraktet nu är klart.

Finns det någon chans att Jonathan spelar i Sverige nästa säsong?

- Ja, det finns det. Men den frågan vilar till i slutet av september när han varit med om Canucks träningsläger i Kanada och vi ser var han står. Om han är nära en plats i NHL-laget eller om det kan bli aktuellt med en kortare sejour i AHL. Eller är det bättre att han spelar en säsong i SHL, det får vi se vad Canucks säger då.

Har ni gjort klart med något lag i SHL, som en gardering?

- Nej, det har vi inte. Jonathan besökte fyra SHL-klubbar före påskhelgen, men det finns ingen överenskommelse gjord med något av lagen. Men Vancouvers ledning är öppen för den möjligheten om de känner att det är bättre att han utvecklas ett år till hemma i Sverige och kommer över som 20-åring i stället.

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag