Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frun berättar om hans mardrömstid

Johan Franzén.Foto: KRISTOFER SJÖGREN
Franzén i Tre Kronor-tröjan.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Johan Franzén tvingades ta en ofrivillig paus från ishockeyn efter ett flertal hjärnskakningar.

Den förre NHL-stjärnan har flera gånger berättat om de fruktansvärda biverkningar han tvingats leva med efter huvudsmällarna.

Nu skriver hans fru Cecilia Franzén att han den senaste månaden varit inlagd på ett intensivbehandlingshem.

”Det är inte lätt att leva med en man som har en hjärnskada”, skriver hon på sin blogg.

Johan Franzén debuterade för Detroit Red Wings i NHL 2005, gjorde totalt elva säsonger i klubben och är fortfarande en stor profil för Red Wings-fansen. 2008 tog han hem Stanley Cup med laget efter en sjunde och avgörande match mot Anaheim Ducks. Franzén står fortfarande under kontrakt med Red Wings.

38-åringen var även med och tog VM-guld med Tre Kronor 2006.

Under sin karriär har Franzén drabbats av fem dokumenterade hjärnskakningar. Den senaste gången han drabbades var i januari 2015, då han tacklades han av Edmontons Rob Klinkhammer. Några månader senare gjorde han comeback, men skulle kort därefter tvingas ta en paus från sporten på obestämd framtid.

Sviterna av hjärnskakningen har följt 38-åringen genom livet. I vardagen plågas han gång på gång av migrän och utmattningssymptom. Även synen har påverkats.

Johan Franzén har vid flera tillfällen berättat om hur hjärnskakningarna följt honom i vardagen.

– Vissa dagar när jag kör bil snurrar det till lite men håller jag mig bara i min egen fil så är det oftast lugnt, sa Franzén bland annat till SportExpressen redan innan den svåra tacklingen 2015.

Franzén efter Klinkhammers tackling.Foto: Fox

Frun berättar: ”Mår mycket bättre”

Några månader efter smällen 2015 berättade Franzén om den första tuffa tiden.

– Det var något helt nytt. Det var liksom som att bara kroppen stängde av: nej rör dig inte, gå och lägg dig. Jag kunde sova i tre dagar. Jag visste inte riktigt vad man skulle ta sig till, sa han då till SVT.

I en intervju med Aftonbladet berättade hockeyprofilen förra året att han drabbats av panikattacker och att han stundtals inte orkar umgås med sönerna Eddie Bo och Oliver.

– Det är det kanske värsta. De gör ju som pappa gör, ser mig bara ligga i soffan och vet inte varför, sa han till tidningen då.

Den senaste månaden har Franzén gått igenom en extra tuff period. Enligt frun Cecilia har Johan Franzén varit inlagd på intensivbehandlingshemmet Marcus Brain Health Institute, som vårdar krigsveteraner och idrottare med hjärnskador.

”För första gången är vi hoppfulla kring framtiden, och Johan mår mycket bättre sedan han startade behandlingen. Det kommer inte att bli lätt, men nu har vi en plan för hur han ska gå framåt”, skriver Cecilia Franzén på sin blogg.

Cecilia Franzén berättar att hon för första gången fick chansen att prata med andra anhöriga till människor som lider av posttraumatiskt stressyndrom.

”När vi delat våra historier har det varit mycket tårar. Jag har inte gråtit så här mycket på väldigt länge”.

”Det är inte lätt att leva med en man som har en hjärnskada, det är som en berg-och-dalbana. Men jag gör mitt bästa för att vi ska ta oss till en bättre plats, och även våra två söner som förtjänar det bästa”, skriver hon.

Den amerikanska tidningen Detroit Free Press har också uppmärksammat Franzéns känslosamma blogginlägg.

 

SportExpressen har sökt Cecilia Franzén.

Anklagas för att ha mörkat huvudskador

Inom den amerikanska fotbollen har diagnosen CTE fått stor uppmärksamhet de senaste åren. CTE är en kronisk hjärnskada som uppstår efter våld mot huvudet. 

En läkargrupp i Boston som undersökt hjärnor av NFL-spelare som uppvisat symptom på sjuksom kunde visa att 99 procent av dem led av CTE. 

Nyligen tvingades NFL betala ut en miljard dollar i en uppmärksammad stämningsansökan, där över 20 000 spelare anklagade ligan för att ha mörkat kunskap om de kroniska skador som drabbat dem när de utövat sporten.

– NFL struntar i min forskning. Det jag har berättat för dem har varit för döva öron, sa läkaren Ann McKee i ett reportage som SportExpressen publicerade 2017.

En liknande rättsprocess pågår just nu mot NHL, enligt TSN.