Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jobbar på att skapa utrymme för Marcus”

Marcus Pettersson, i mitten, under hockey-VM. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Marcus Pettersson. Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX/SHUTTERST / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Hinner han få ett nytt NHL-kontrakt i tid?

Marcus Pettersson, 23, väntar på att få skriva under ett nytt avtal med Pittsburgh Penguins.

Bara knappt tre veckor återstår innan NHL-klubbarna kör i gång sina träningsläger inför säsongen 2019-20.

– Vi tror att det löser sig, Penguins jobbar på att skapa utrymme under lönetaket för Marcus, säger Peter Wallén, som är Petterssons agent.

Marcus kom till Pittsburgh från Anaheim efter en trejd under den förra säsongen och fann sig snabbt tillrätta i Sidney Crosbys gäng.

Han gjorde 19 poäng på 57 matcher och var +13 i sin nya klubb.

Han har spelat ut sitt rookiekontrakt, som han skrev med Anaheim och är i sommar ”Restricted free agent”.

Peter Wallén vill inte ge några siffor vad hans klient kräver för att skriva på ett nytt kontrakt med Penguins, men en gissning är att det borde ligga kring 1,5-2 miljoner dollar. Det motsvarar ca 14,4-19,2 miljoner kronor.

Kessel trejdades till Arizona

Penguins har i dagsläget inte det utrymmet i spelarbudgeten, då man ligger precis på den tillåtna gränsen 81,5 miljoner dollar.

Så en trejd av någon form måste till för att få plats med Pettersson och budskapet från klubbledningen till den svenske backen och hans ombud är att ha tålamod.

Underförstått, man jobbar på att hitta en lösning.

I sommar har man gjort sig av med finländske backen Olli Määttä (till Chicago) och skeppat anfallsstjärnan Phil Kessel till Arizona i utbyte mot Alex Galchenyuk. I den affären ingick också ett byte av två backar.

Nu hoppas Marcus Pettersson på ett två- eller treårskontrakt med Penguins, som gör en sista (?) satsning mot Stanley Cup med stjärntrion Kris Letang, 32, Sidney Crosby, 32, och Jevgeni Malkin, 33, i laguppställningen.

Adam Boqvist slåss om en plats

En annan av Walléns agentur Alterno Global Managements svenska spelare i Nordamerika är Adam Boqvist, 19, som tillhör Chicago Blackhawks.

Klubben draftade honom som nummer åtta i den första rundan 2018 och han hade en lyckad säsong i kanadensiska juniorlaget London Knights förra vintern.

Boqvist är känd för sin offensiva talang och gjorde 60 poäng (20+40) på 54 matcher i OHL.

Nu kommer han att slåss om en plats i Blackhawks under lagets träningsläger i september.

– Adam har kört mycket fys i sommar och blivit starkare och snabbare. Tar han inte plats i Blackhawks blir det spel i AHL med Rockford IceHogs. Han kommer inte att spela i Europa, berättar Wallén.

Branschtidningen The Hockey News listar i sitt specialnummer inför säsongen Boqvist som åttonde back på sin ranking över Chicagos försvarsspelare.

Philip Holm, 27, som tillbringade förra säsongen i KHL med Torpedo skrev nyligen på ett ettårskontrakt med Chicago värt 700 000 dollar (ca 6,7 miljoner kronor).

Tvåvägskontraktet garanterar honom 350 000 dollar oavsett om han spelar i AHL, så det är en bra väg tillbaka till NHL där Holm tillbringade säsongen 2017-18 i Vancouver Canucks organisation.

Men det blev bara en match i NHL med Canucks, resten av säsongen tillbringade Philip i AHL med Utica Comets.

Nu hoppas han att hans erfarenhet från SHL, KHL och Tre Kronor ger honom en plats i Blackhawks försvar i höst.