Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihde om skilsmässan: ”Min första motgång”

Niklas Jihde i uppmärksammade comebacken
Jihde, Granqvist, SödergrenFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niklas Jihde.Foto: BILDBYRÅN
Jihde och exfrun LindaFoto: PETER ERICSSON PE-FOTO / (C) WWW.PEFOTO.SE - PETER ERICSSON

NHL är tillbaka – då byter Niklas Jihde badbyxorna mot kostymen och leder tittarna i Nents sändningar från ligan. 

För SportExpressen berättar tv-profilen om galna sportabstinensen under coronauppehållet, expertkollegan som är ”den mest speciella människa han någonsin träffat” och skilsmässan från frun Linda. 

– Det var egentligen min första motgång i livet, säger Niklas Jihde, 44.

Men vi börjar med Niklas Jihdes ena fot – den är nämligen anmärkningsvärt svullen. 

– Jag vaknade upp och såg en stor blåsa på foten, den såg ut som en handboll nästan. Jag gick in till grannen som är sjuksköterska, hon blev lite orolig och sa att det där måste jag kolla upp direkt, berättar Jihde när SportExpressen når honom i hemmet i Vallentuna. 

Efter ett läkarbesök stod det klart att Nent-programledaren har drabbats av en infektion i foten, och har nu ätit stark antibiotika under några dagar. 

Den vanligtvis aktive Jihde, som tog flera SM- och VM-guld som innebandyproffs, har tvingats ställa in aktiviteter som tennis, padel och golf. 

44-åringen säger skämtsamt att han varit ”day to day” inför helgens sändningar från NHL:s uppstart, men att han nu känner sig redo att återvända till studion – även om det blir utan sko på den infekterade foten. 

– Jag är inte lika tänd som spelarna, men det är fasen inte långt ifrån, säger Jihde. 

”Jag lever hockey”

Programledaren jobbar med flera av Nent Groups sporträttigheter, men menar att hockeyn är speciell för honom. 

– Det har blivit att hockey och fotboll är mitt jobb, men jag lever hockey på ett annat sätt. Det har jag gjort sedan jag började på Viasat, som det hette då, 2008.

Jihde berättar att han känner starka band till flera av sina kolleger, och att flera av dem tillhör hans bästa vänner. 

– Erik Granqvist vet exakt hur jag tänker och när jag kanske är lite irriterad, han läser mig som en öppen bok, precis som mina bröder kan göra. Han är på den nivån, säger Jihde. 

Granqvist är rätt starkt förknippad med 16 weeks of hell nu för tiden, har han försökt få med dig på det?

– Haha! Just det kanske inte riktigt har varit min grej. Men Erik är den mest speciella människa jag någonsin träffat, han är helt unik. Vad han än gör gör han det till hundra procent. Han bestämde sig för att bara äta kyckling i två år och då gjorde han det. Han hade med sig en grillad kyckling till en studiosändning! 

NHL återvänder i helgen för första gången på över fyra månader, och Viaplay ramar in sändningar med studio både lördag och söndag. Spelarna är isolerade i Toronto och Edmonton, och några lag ska först göra upp i ”play-in” innan Stanley Cup-slutspelet kan inledas på riktigt. Matcherna spelas utan publik. 

Hur tror du produkten påverkas av det speciella upplägget?

– Det enda spelarna har kommer vara när pucken släpps, de kan inte gå ut och käka eller träffa sina polare och familj, det kommer bli ett otroligt fokus på laget. Det blir som en OS-turnering fast med ännu striktare regler. Jag tror att vi kommer se den bästa hockeyn vi sett någonsin, bara för att det blir sådan fokus. 

Något du kommer hålla extra koll på?

– Jag är rätt nyfiken på Nashville. Jag tror att de kan gå hela vägen. Det är lite ett svensklag också, flera här hemma har koll på Forsberg, Ekholm och Järnkrok. Det har nästan blivit lite som Detroit var tidigare. 

Hur har den här tiden utan sport varit för dig, du känns extremt sportintresserad även utanför jobbet? 

– Jag och mina barn har fått vara friska, det är egentligen det enda som är viktigt. Men samtidigt är sport mitt enda intresse, det är familjen och sport. När det inte fanns någonting där var det olidligt ett tag. Det har gått över mer till familjen, det var mer idrott förut. Men jag är inte som min äldsta bror Peter som kan gå och sätta sig på någon opera, det ligger inte riktigt för mig. 

Separerat från frun Linda

Har du något annat intresse?

– Man känner sig tråkig! Det är rätt mycket idrott, men jag har två barn, så familjen också. Nu skilde vi oss för ett år sedan, så det har blivit ett helt annat liv där. 

På vilket sätt då?

Tidigare har det varit enklare, när jag åkte och jobbade med någon match kunde min exfru Linda vara hemma, nu när vi kör varannan vecka får jag tänka lite mer. Det blir på ett annat sätt än tidigare. 

Jihde fortsätter:

– Jag känner att jag blivit starkare som människa när jag gått igenom en sådan motgång. Men det var båda som ville ta det beslutet. Man växer när man märker att ungarna faktiskt mår bra och hela den biten. Jag har fått lite distans till allting, det är inte så viktigt om jag gör en miss och säger att Nashville har 55 poäng när de egentligen har 56. Det var lite för mycket bollar och puckar tidigare, jag har nog lärt mig en del som människa. Det var egentligen min första motgång i livet, så det blev annorlunda. Men det visar också att man har väldigt fina vänner som hjälpte till väldigt mycket, och ett bra jobb som ställt upp och visat stöd hela vägen. Och mamma, pappa och mina tre bröder. Man märker hur härligt det är att ha en stor familj. 

Hur är det att sitta i en tv-studio och vara proffsig när man går igenom något sånt?

– Det blev ändå nästan tvärtom för mig, jobbet blev som ett andningshål. Det blev lite lättare när jag kunde prata med de jag anförtrott mig åt på jobbet, Erik Granqvist till exempel. Det var en speciell tid när vi firade jul hela familjen och sedan åkte jag tidigt på juldagen till JVM, sedan när jag kom hem hade Linda flyttat. Så då var det ett nytt liv som började där. Men det har gått mycket bättre än trodde, samtidigt som det inte är något man önskar någon. Samtidigt är vi jättetacksamma att vi fått uppleva den långa resa vi haft, vi träffades ju redan 2003 under innebandytiden. Det har varit en fantastisk tid. 

Jihde tystnar kort. Sedan säger han med ett skratt:

– Så man ska inte gå och gnälla över sin fot, det finns värre grejer! 

NIKLAS JIHDE

Född: 19 juni 1976

Bor: Vallentuna

Civilstånd: Singel

Familj: Barnen Freja, 13 och Elton, 9

Meriter: Fem VM-guld, fyra SM-guld, två Europacupguld som innebandyspelaren. Bevakat OS, Premier League, hockey-VM, JVM, hockeyallsvenskan och NHL för Nent (tidigare Viasat)

Aktuell: Nents NHL-sändningar på Viaplay, med start 1 augusti