Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättetalangens mardröm – karriären kan vara över

NHL-hockey och mycket mer i ”Sportklubben”.
Nolan Patrick i Philadelphia Flyers tröja.
Foto: DAVID KIROUAC/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without
Nolan Patrick på NHL-draften.
Foto: Adrian Wyld / AP

Efter över en månads spel har jättetalangen Nolan Patrick, vald tvåa i NHL-draften 2017, fortfarande inte kunnat spela en enda match.

För tillfället kan han inte ens vara med på lagets träningar. Och det finns ingen garanti på att saker och ting kommer att förbättras.

– Det är omöjligt för mig att förutse vad som kommer att hända, säger lagets general manager Chuck Fletcher.

Det är den 23 juni 2017.

Under kvällen kommer Elias Pettersson väljas som nummer fem i NHL-draften – men han är inte ett av namnen som tippas bland de absolut största talangerna.

De med vad man i Nordamerika gillar att kalla ”star quality”.

Istället var det schweiziska Nico Hischier och kanadensiska Nolan Patrick som stal rubrikerna, där den stora frågan var vem som skulle väljas som nummer ett.

I slutändan var det Hischier som New Jersey Devils valde med sitt första val, samtidigt som Patrick valdes som nummer två av Philadelphia Flyers.

Sedan dess har hockeyvärlden följt båda talangerna med spänd förväntan i väntan på att de ska blomma ut till sin fulla potential.

För Nolan Patrick finns dock risken att det aldrig kommer att inträffa.

”Tror det kommer gå att ha under kontroll”

Han gjorde debut redan samma höst och fick chansen i 73 grundseriematcher och 6 slutspelsmatcher under sin debutsäsong. Totalt gjorde han 13 mål och 17 assist, och var inte en av de tre nominerade till Calder Trophy, NHL:s pris för ligans bästa rookie.

Enligt pappan och den tidigare NHL-spelaren Stephen Patrick skulle sonen dock ha presterat bättre om han inte dragits med skadeproblem under våran före draften.

Säsongen därefter blev liknande med nästan exakt samma statistik; 72 grundseriematcher där han gjorde 13 mål och 18 assist.

Flyers-fansen hade hoppats att 21-åringen med två säsonger bakom sig skulle kunna ta ytterligare kliv i år – men möttes i stället av en kalldusch, när klubben i somras berättade att den unge talangen diagnostiserats med migrän.

Chuck Fletcher, Philadelphias general manager, säger att diagnosen enligt läkarna dock inte har någonting att göra med den hjärnskakning som Patrick fick sent under fjolårssäsongen.

– Vårt medicinska team tror att det kommer gå att ha under kontroll om han får rätt behandling. Förhoppningsvis dröjer det inte så länge innan vi har honom tillbaka, säger han till Philadelphia Inquirer.

Nolan Patrick har inte kunnat spela

21-åringen ska ha blivit orolig efter att ha haft återkommande huvudvärk under sommaren, något som han även haft när han var yngre. Det finns även en historik av migrän i Patricks familj.

Patrick är dock inte den enda spelaren i NHL som har problem med migrän, där även svenske stjärncentern Nicklas Bäckström återfinns. 

Men liksom med alla typer av huvudskador så påverkas olika personer på olika sätt. Och även om en viss typ av behandling funkar för någon så finns det ingen garanti för att det kommer att vara likadant för någon annan.

Nolan Patrick tvingades stå vid sidan av när Flyers inledde årets säsong med träningsläger och försäsongsmatcher.

Efter en period kunde 21-åringen börja delta i lagets träningar – men tvingades senare ta ett steg tillbaka igen.

I dagsläget finns det ingen garanti på att Nolan Patrick kommer kunna spela en NHL-match innan jul, den här säsongen, eller någonsin igen.

– Jag kan inte spekulera i det. Jag är en optimist och vi är hoppfulla. Men det är en tuff situation, säger Chuck Fletcher.

Nico Hischier draftades som nummer ett i NHL 2017

Expressen träffade Nico Hischier sommaren 2018. Året innan hade han draftats som nummer ett i NHL, före Nolan Patrick och Elias Pettersson.