Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jagar NHL-plats – får spela med stjärnorna

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: ED MULHOLLAND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: WINSLOW TOWNSON / BILDBYRÅN

Han gjorde succé i SHL och fick chansen i Tre Kronor.

Nu jagar Jesper Frödén en NHL-plats och han gör det med de bästa möjliga kedjekamraterna.

Många av spelarna som jagar platser på NHL-lagens träningsläger är unga, nydraftade och ansedda som stora talanger.

Men vissa av dem är också lite äldre och ansedda att vara ”late bloomers”. 

En av dem är Jesper Frödén. Den tidigare Södertälje- och AIK-forwarden belönades nämligen med ett NHL-kontrakt i somras.

Detta sedan 27-åringen de senaste säsongerna presterat på en hög nivå i SHL och Skellefteå. Förra säsongen stod han för 40 poäng i grundserien och fick chansen på VM med Tre Kronor. Väl där gick det inget vidare för laget men Frödén stod för fyra poäng på fem matcher.

Nu jagar han alltså en plats i NHL på Bruins träningsläger. Väl där har han till en början parats ihop med storstjärnorna Brad Marchand och Patrice Bergeron.

– Det är en bra möjlighet att få spela mot de bästa spelarna i världen. Det känns som ett bra steg att komma över hit, så jag ska försöka göra mitt bästa, säger Frödén på en pressträff.

Berättar om relationen med Pastrnák

Det är med andra ord inte bara bra spelare han kommer att spela mot utan även bra spelare att lära sig av.

– De ville se mig med elitspelarna och jag tycker att jag gjorde ett rätt bra jobb. Det är två riktigt bra spelare. Jag försöker bara lära mig så mycket som möjligt, visa vilken spelare jag är och spela bra hockey.

Men det är även en av lagets allra största stjärnor som han känner sedan tidigare. Det gäller nämligen den tjeckiska stjärnan David Pastrnák. Forwarden som bodde i Sverige och representerade Södertälje som junior mellan 2012 och 2014.

– Jag känner Pastrnák sedan min tid i Sverige när vi spelade ihop när vi var yngre. Jag har följt honom och pratat med honom en del de senaste åren. Sen har jag pratat med Pär Lindholm, han sade att det var en bra organisation med många duktiga killar. Så det kändes bra att skriva på här, säger Frödén.

Nu är målet, föga förvånande, solklart: att ta en plats i världens bästa liga.

– Det är klart att målet är att spela i NHL, det är därför jag är här. Sen får vi se hur lång tid det tar men det är mitt mål. Jag vill bli bättre varje dag och utvecklas. Det är en annan storlek på rinken men jag tycker att jag anpassar mig bra.