Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag visste aldrig om han skulle komma hem igen”

Robin Lehner vinnare av Guldpucken 2019: "En stor ära"
Foto: JASON OGULNIK/POLARIS
Foto: ADMEDIA, INC / MJT/ADMEDIA/SIPA USA SIPA USA

Robin Lehner prisas som ”Årets person” av sajten The Athletic efter att han berättat om sin kamp mot missbruk och mental ohälsa. 

Nu berättar Lehner om hur han påverkades som pappa under sjukdomsperioden – och hans fru Donya Lehner avslöjar att hon höll sin mans missbruk hemligt i fem års tid. 

– Varje gång han åkte på en bortaresa så visste jag inte om han skulle komma hem, säger hon. 

Det var sommaren 2018 som den svenske NHL-målvakten Robin Lehner lades in på en rehabiliteringsklinik i Arizona och senare gjorde det nästan ingen gjort innan honom. 

Han gick ut och berättade öppet om sina problem. 

Lehner beskrev hur han avskärmat sig från sin familj, hur han kämpat med alkohol- och drogproblem, psykiska besvär och panikattacker och hur han till och med haft tankar på att ta sitt eget liv.

Lehner hyllades enormt för sitt mod och blev än mer hyllad när han tog ett nederlagstippat New York Islanders till slutspel. 

Efter säsongen prisades han med Masterton Trophy, som går till den spelare som visat mest ståndaktighet, sportmanship och hängivenhet till hockeyn och fick dessutom utmärkelsen Guldpucken av SportExpressen

Robin Lehner: ”Då hade jag varit död”

Nu har Lehner prisats på nytt. Sajten The Athletic utser Lehner till ”Årets person” för hur han påverkat synen på missbruk och mental ohälsa i NHL. 

I en intervju Lehner gör i samband med utmärkelsen bjuder han hem The Athletic till sitt hem som han delar med frun Donya Lehner samt barnen Lennox och Zoe. Där berättar Lehner hur han var som pappa under tiden han missbrukade. 

– Vad folk inte förstår är... när man är djupt deprimerad så bryr man sig inte om någonting. Jag brydde mig inte om min karriär. Det är svårt för mig att säga i dag, men jag brydde mig inte om min familj, jag brydde mig inte om mina barn. 

The Athletic: Om du inte hade tagit hjälp sommaren 2018, var skulle du befinna dig i dag? 

– Jag skulle vara död. 100 procent. 

Donya Lehner höll missbruket hemligt i fem år

Under tiden som Lehner kämpade med mental ohälsa så fanns det en konstant i hans liv. Hans fru Donya Lehner, som han varit gift med i fem års tid. 

Lika länge höll hon sin mans missbruk hemligt och hon berättar nu om hur hårt det tog på henne. 

– Jag försökte säga saker som: ”du har druckit lite för mycket den här veckan, ta det lugnt”. Men han bara avfärdade mig. När han drack som mest och gjorde allt sånt... Då grät jag mycket ensam i badrummet och gick och la mig ensam. När han var i väg på bortaresor så visste jag inte om han skulle komma hem. Det var fruktansvärt, säger hon. 

När Robin Lehner bestämde sig för att lägga in sig själv på en rehabklinik kände Donya Lehner en enorm lättnad. 

– Den första natten på kanske fyra till fem år som jag kunde sova hela natten, det var när han åkte till rehab. 

Parets känslosamma berättelse får reportern Katie Strang att börja gråta. 

https://www.youtube.com/watch?v=wnQnLANAQPk

Lehners känslosamma tack till frun

I dag mår Lehner bättre. Han berättar han fortfarande har sämre dagar, men att läget är under kontroll. Och han har Donya att tacka för mycket. 

– Hon har varit fantastisk. Jag har tur som har henne. Hon är och har varit världens bästa mamma och jag har chansen att vara en pappa nu, säger han. 

– Jag älskar honom mer än något annat, annars skulle jag inte vara kvar med honom efter allt, säger Donya Lehner. 

28-årige Lehner har den här säsongen flyttat till Chicago Blackhawks. Där har han fått en okej start i ett Blackhawks som har det väldigt tungt och ligger sist i Central Division. 

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.