Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag vill aldrig hamna i den situationen igen”

Foto: HENRIK JANSSON
Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Henrik Lundqvists tröja ska hissas i taket på Madison Square garden.  

Den svenske avslutade spelarkarriären i somras. 

I en frågestund på NHL:s hemsida berättar han om vägen tillbaka efter hjärtoperationen och beslutet att avsluta karriären.

– Som en idrottsman var det svårt. Som människa visste jag att det var rätt beslut, säger Lundqvist.

Det blev aldrig något spel i Washington Capitals. 

Trots intensiv träning för att återhämta sig efter sin hjärtoperation landade Henrik Lundqvist, 39, i beslutet att avsluta karriären.

– Det är livet. Saker händer och du kan bara vara tacksam för det ha har och fått uppleva. Det är inte som att jag är 30. Jag är 39. Ja, hade jag haft chansen att spela några år till hade jag så klart gjort det. Jag älskar fortfarande spelet. Jag älskar att gå till rinken, säger han i en frågestund på NHL:s hemsida. 

Han berättar att han under vägen tillbaka i våras drabbades av stor smärta under sin rehab. 

– Jag var på isen varje dag och kände mig toppen men sedan en dag var det en stor smärta i bröstet. Det var otur att det skedde, men det gjorde det. Jag gick från att träna varje dag till att inte göra något på tre månader. 

– Det var för stor risk att göra det igen. Det var ingen bra känsla i mars, april - den smärtan. Jag vill aldrig hamna i den situationen igen, säger han.

Den 20 augusti meddelade han beslutet att karriären var över - 16 år efter att han inledde NHL-karriären.

– Som en idrottsman var det svårt. Som människa viste jag att det var rätt beslut. Nu försöker jag att se fram emot nya saker och ett nytt kapitel i livet. Jag är på ett bra ställe, säger han i frågestunden på NHL:s hemsida. 

Tröjan hissas i taket

I januari kommer dessutom hans tröja att hängas upp i taket på Madison Square Garden i New York och han kommer då få chansen att tacka Ranges-publiken, något som inte varit möjligt på grund av pandemin. 

– Jag ser fram emot det och att få låta alla veta hur mycket jag uppskattade allt undner alla år. Att få ha mina närmsta vänner och familj där, det är svårt att ta in men det är en fantastisk känsla så klart.

Vad som väntar framöver för Lundqvist återstår att se. Han berättar att han har ett par projekt på gång hemma i Sverige - men bara för att spelarkarriären är över så betyder inte det att han lämnar hockeyn. 

– Jag älskar fortfarande spelet. Jag tror att jag kommer att vara involverad men vi får se på vilket sätt för jag vill göra andra saker också. Det finns andra saker som intresserar mig.