Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag förstår inte ens själv vad som händer”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Framtiden är i nuläget osäker för Mika Zibanejad, vars succésäsong i NHL kommit till ett abrupt slut.

I podcasten Sporthuset berättar han om den hastiga resan hem till Sverige och den stora betydelsen av att ha flickvännen Irma Helin hos sig i New York.

Mika Zibanejad var en av de första svenskarna i NHL att sätta sig på ett plan och flyga hem efter att beskedet kommit att ligan pausas på obestämd tid.

I podcasten Sporthuset berättar han och flickvännen Irma Helin, tidigare fotbollsspelare och numera tv-expert, om den kaosartade morgonen.

– Det var stressigt där på måndagen innan vi skulle resa. Vi fick ett sms på morgonen och Irma hade sett att jag fått ett gruppmeddelande från laget och då visste vi ju att det var något. Jag låg och sov och var väldigt trött och vaknade upp till att hon höll på att stressa med att kolla mobilen. Det var snabba ryck och direkt in på sas.se för att kolla biljetter hem och försöka komma därifrån så fort som möjligt. Och det gjorde vi, samma dag till och med, säger Mika Zibanejad.

Mika Zibanejad som succésäsongen

Han har haft en sensationell säsong i New York Rangers och ligger på femte plats i målligan med sina 41 mål. Zibanejad är även den poängmässigt bäste svensken i NHL med 75 poäng efter bara 57 spelade matcher, och har dessutom ett snitt på 0,72 mål per match.

Det är bäst av alla i hela NHL och det bästa snittet någonsin av en svensk i ligan.

– Jag tror det beror på erfarenhet och rutin och att ha det supportsystem som jag har nu med brorsan och Irma. Det stimmat jag varit i från januari och framåt... Jag förstår inte ens själv vad som händer. Men min brorsa är den förste som sms:ar och säger att ”håll dig på jorden nu”. För det är lätt att fladdra iväg.

Stödet från flickvännen Irma Helin

Men årets säsong har inte bara varit succé med nya rekord. I höstas åkte Zibanejad på en hjärnskakning efter en smäll i matchen mot Detroit Red Wings och missade sedan cirka en månads spel.

Det var dessutom inte den första hjärnskakningen som den 26-årige stjärncentern har haft.

– Det var otroligt tacksamt att Irma kom över just då. Där var det väldigt svårt att hitta ro i det hela och säkerställa för mig själv att bara för den smällen blir jag inte en sämre hockeyspelare. Med en sån skada börjar man tänka på allt, just för att jag haft den tidigare också. Vissa tankar i de mörkaste stunderna var ”kommer jag någonsin spela hockey igen?” Så det var jobbigt, men det är då man behöver folk runtom sig. För dem spelar det ingen roll hur det går utan det är vem jag är och inte vad jag gör som är viktigt för dem.

https://www.instagram.com/p/B6eLr70pWth/