Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tänkte att det är omöjligt”

Shea Theodore under hockey-VM i maj 2019.Foto: REUTERS
Shea Theodore under finalmatchen mot Finland i hockey-VM 2019Foto: BILDBYRÅN
Shea Theodore under draften 2013.Foto: BILL KOSTROUN / AP FR59151 AP

Det första beskedet kom som en chock.

Det andra: En mardröm.

Efter ett positivt dopingtest under hockey-VM fick Shea Theodore veta att det var på grund av att han hade drabbats av cancer.

”Det värsta var att ringa till min flickvän och mina föräldrar”, skriver NHL-stjärnan i The Players' Tribune. 

Shea Theodore, 24, ingick i det kanadensiska landslag som tog hem VM-silvret i våras.

Besvikelsen efter finalförlusten mot turneringens stora underdog Finland var enorm. Samtidigt drabbades Vegas Golden Knights-backen av en enorm personlig motgång.

I The Players' Tribune skriver kanadensaren själv om händelsen då en man i kostym plötsligt knackade honom på axeln och bad honom att följa med. 

Theodore hade genomfört ett dopingtest efter kvartsfinalen och tyckte att det var lite märkligt att han skulle behöva göra ännu ett. Men så var inte fallet.

I stället fick han veta att dopingtestet fått ett positivt resultat. 24-åringen kunde inte tro sina öron.

”Det är omöjligt, tänkte jag. Jag har aldrig tagit något otillåtet. Männen i rummet pratade i termer jag inte kunde förstå och det enda jag tänkte var: 'Hur är det möjligt? Vilken protein-shake har jag druckit? Drömmer jag?'”, skriver han.

Theodore hade spår av hCG av graviditetshormonet i sitt system, vilket bara kunde förklaras av två saker; antingen var han dopad, eller så hade han cancer.

NHL-stjärnan fick cancerbesked efter dopingtest

Det skulle visa sig vara det sista alternativet.

Theodore undersöktes av en läkare som kunde konstatera att den 24-årige hockeyspelaren drabbats av testikelcancer. Lyckligtvis var det i ett tidigt stadie och prognosen såg bra ut.

”Min läkare var superlugn och pedagogisk, vilket borde ha gjort mig lugn, antar jag. Men när du får höra att du har cancer, ingenting kan förbereda dig på det. Jag blev rädd”, skriver Theodore och fortsätter:

”Sen väntade det absolut tuffaste: Att ringa till min flickvän och mina föräldrar. Det blev väldigt känslosamma samtal, speciellt det med min flickvän, för hon har nyligen förlorat familjemedlemmar på grund av cancer”.

NHL-spelaren berättar vidare att han genomgick en lyckad operation och att han nu gör sig redo för en ny NHL-säsong.

”Efter allt jag gått igenom den här sommaren längtar jag tillbaka till att få göra det jag älskar mest. Jag ska verkligen njuta den här säsongen, njuta av varenda match, varenda träning, varenda flygresa. Ärligt talat, det är ett mirakel att det här slutade som det gjorde”, skriver Shea Theodore.