”Jag blev chockad – fanns inga tecken”

Foto: TOM MIHALEK / AP TT NYHETSBYRÅN

I fredags fick familjen veta vad det var som hände när den förre NHL-stjärnan Jimmy Hayes plötsligt gick bort i augusti, endast 31 år gammal.

Nu väljer de att dela med sig av beskedet i hopp om att kunna förhindra andra från att råka ut för samma sak.

– Jag blev chockad när jag fick höra det, säger Kristen Hayes till Boston Globe.

I augusti tidigare i år hittades den tidigare NHL-forwarden Jimmy Hayes död i sitt hem. Han lämnade sin hustru Kristen och två unga söner efter sig.

Polis meddelade direkt att det inte fanns någon misstanke om brott och en obduktion utfördes två dagar efter dödsfallet. Det var dock först i fredags som familjen, som vid tillfället var på väg till New Jersey för NHL-matchen mellan Devils och Blackhawks där Hayes skulle hyllas, fick besked om vad som hänt.

Anledningen till det plötsliga dödsfallet var en blandning av kokain och fentanyl.

– Jag var helt säker på att det inte hade med droger att göra. Jag trodde verkligen att han fått en hjärtattack eller något... det gick bara inte ihop. Han visade aldrig några tecken på det här när han var hemma, säger Kristen Hayes till Boston Globe. 

”Hoppas att han kan rädda någon annan”

Jimmy Hayes pappa, Kevin, var dock inte lika förvånad.

– Jag är själv en missbrukare. Jag är ren sedan en lång, lång tid tillbaka, men jag vet hur starka de här grejerna är. För 16 eller 17 månades sedan började jag märka en förändring i Jimmys beteende. Jag sa till honom att ”jag tror att du har ett problem med de här pillrena”. Han hade en skada som han tagit smärtstillande för och de är så starka. Jag sa att när han behövde hjälp så fanns jag här. Han ringde tre veckor senare.

För bara några veckor sedan gick den svenske NHL-stjärnan Robin Lehner ut och kritiserade ligan för deras vana att dela ut beroendeframkallande mediciner till spelare.

Jimmy Hayes familj hoppas nu att hans berättelse kan leda till en förändring.

– Jag vill inte att folk ska se på min son som någon jävla knarkare. För det var han inte. Jimmy hjälpte andra. Jag hoppas att han kan rädda någon annans liv genom att vi berättar om vad som hände honom. Han gjorde ett misstag och det kostade honom livet, säger Kevin Hayes.