Corey Hirsch avslutade sin karriär i Malmö säsongen 2005/06. Foto: Ulf Ryd / KVPCorey Hirsch avslutade sin karriär i Malmö säsongen 2005/06. Foto: Ulf Ryd / KVP
Corey Hirsch avslutade sin karriär i Malmö säsongen 2005/06. Foto: Ulf Ryd / KVP
Peter Forsbergs klassiska straff på Corey Hirsch. Foto: / © BILDBYRÅNPeter Forsbergs klassiska straff på Corey Hirsch. Foto: / © BILDBYRÅN
Peter Forsbergs klassiska straff på Corey Hirsch. Foto: / © BILDBYRÅN

"Jag bestämde mig för att avsluta mitt liv"

Publicerad

Corey Hirsch är i Sverige kanske mest känd för det insläppta målet på Peter Forsbergs straff i Lillehammer.

Nu skriver målvaktslegendaren öppenhjärtigt om sin psykiska ohälsa som till slut blev för mycket.

"Jag bestämde mig för att avsluta mitt liv", skriver han i The players tribune.

Corey Hirsch draftades till New York Rangers 1991 men väl där blev det bara fyra matcher.

Under sin 14 år långa hockeykarriär representerade han ytterligare tre NHL-klubbar - Vancouver Canucks, Washington Capitals och Dallas Stars - samt det kanadensiska landslaget.

I Sverige är han mest ihågkommen för att ha vaktat kassen när Peter "Foppa" Forsberg gjorde sin legendariska straff i Lillehammer 1994.

Ville begå självmord

Men det finns en annan sida av Corey Hirsch som han nu väljer att skriva om i The players tribune.

44-åringen skriver där öppenhjärtigt om sin psykiska ohälsa och sitt tvångssyndrom som till slut ledde till ett självmordsförsök.

Hirsch satte sig i sin bil för att köra ut för ett stup hemma i Kamloops, Kanada.

Vid 200 kilometer i timmen valde han att tvärnita.

"Jag bara satt där och grät och grät. Snälla, tänkte jag, någon måste hjälpa mig", skriver han.

"Kulturen är densamma"

Corey Hirsch berättar att han fick sina första tvångstankar på en bar i Washington.

Tankarna blev då övermäktiga och han tvingades lämna sällskapet och ta sig tillbaka till hotellrummet. Men tankarna vägrade försvinna.

Hirsch menar att psykisk ohälsa var något man inte pratade om i dåtidens hockeyvärld.

"Det var inte så att hockeyspelare inte brydde sig om varandra, men det var inte i kulturen då. Saker och ting har förändrats under åren, men kulturen upplever jag som densamma", skriver han.

Diagnostiserades med tvångssyndrom

Men till slut fick Corey Hirsch träffa en psykolog där han fick diagnosen tvångssyndrom.

"Allt blev inte plötsligt bättre efter att jag fått diagnosen. Men vet ni vad? Jag spelade professionell ishockey i ytterligare nio år. Mental ohälsa är inget tecken på svaghet", skriver han.

Nu vill han se en förändring i NHL med ett större fokus på psykisk ohälsa.

"Vi måste bli bättre på att göra något när någon visar tydliga tecken på att inte må bra".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag