”Jag bänkades plötsligt utan någon anledning”

Erik Granqvist i ”Sportklubben” med fakta som backar upp Robin Lehner som då spelade i Chicago.
Robin Lehner på Chicagos bänk
Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
Lehner i kassen
Foto: LARRY MACDOUGAL / AP TT NYHETSBYRÅN

Robin Lehner trejdades på deadline och avslutar säsongen i Vegas Golden Knights.

Nu öppnar han upp om tuffa tiden i Chicago.

– Helt plötsligt bänkades jag utan anledning, säger han till Las Vegas Sun. 

Efter att ha varit öppen om sin kamp med missbruk och mental ohälsa gjorde Robin Lehner stor succé i New York Islanders förra säsongen. Svensken nominerades bland annat till Vezina Trophy, priset till NHL:s bäste målvakt, men det blev ändå ingen fortsättning i Islanders.

Lehner skrev i stället på ett ettårskontrakt med Chicago Blackhawks. Där delade han målvaktssysslan med Corey Crawford, som gjort 14 säsonger i Blackhawks, vunnit två Stanley Cup och också har ett utgående kontrakt. Men trots att Lehners statistik såg bättre ut, med bland annat bättre räddningsprocent och fler segrar, valde Blackhawks att satsa på Crawford – och under NHL:s ”trade deadline” byttes svensken bort till Vegas Golden Knights.

Nu berättar han om tunga avslutningen i Chicago, där han hoppades kunna få ett längre kontrakt till nästa säsong.

– Jag gick till Chicago för att försöka hjälpa dem och fick löften om en ärlig chans att få speltid. Jag kom dit med positiva tankar. Jag spelade inte så mycket i början av säsongen, även om jag spelade bra och hade en bra träningscamp, säger Robin Lehner till Las Vegas Sun.

– Till slut tog jag över och jag vann. Jag tror att jag vann nio av tio matcher, tolv av femton, och vi klättrade så att vi var en poäng från slutspelsplats. Sedan, helt plötsligt, bänkades jag utan någon anledning. Dessutom dog förhandlingarna ut fullständigt.

”Får se vad som händer i sommar”

Golden Knights, som leder Pacific Divison och hoppas på ett långt slutspel, har uttalat att det i första hand är en roll som backup till stjärnmålvakten Marc-Andre Fleury som gäller för Lehner. Till sommaren är svenske målvakten fri att skriva på för vilken klubb som helst och han ser nu fram emot att avsluta säsongen i Vegas.

– Jag är exalterad över att vara här. Det här är annorlunda. Jag är här för att se hur det går. Lite som en försäkring kan man säga. Det här laget har en riktigt bra målvakt och jag ska bara försöka att hålla mig redo, spela för att ta oss så långt som möjligt och sedan får vi se vad som händer i sommar. Det var tuffare i Chicago, eftersom jag trodde att jag hade en framtid där. Jag gjorde allt för att få en framtid där men kunde ändå inte få det. De sista veckorna var mentalt tuffa och det var svårt att hitta motivationen som krävs, säger Lehner till Las Vegas Sun.

Här får Robin Lehner Guldpucken

Målvakten vann Expressens pris för bäste svenske ishockeyspelare