”Jag är ute efter att vinna – vi har tagit steg tillbaka”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

LOS ANGELES. I vintras gick ryktet att Nashville Predators skulle trejda Mattias Ekholm, 31.

Men inget hände på deadline den 12 april.

Nu säger klubben öppet att man vill förlänga kontraktet med sin svenske backstjärna.

Men vill han stanna?

– Det är en komplex fråga. Vi trivs bra här i Nashville och har barn i skolan, men jag är ute efter att vinna och vi har som lag tagit några steg tillbaka det senaste året, säger Mattias till SportExpressen.

Han utesluter inte möjligheten att han skriver ett nytt kontrakt med Predators.

Men det är lätt att räkna ut att erbjudandet måste handla om ett flerårskontrakt och bra med pengar.

Ekholm sitter plötsligt i en förmånlig sits.

Han kan avvakta och se hur ombyggnaden av laget slår ut i höst och i vinter innan han bestämmer sig.

– Det ska bli intressant att se vad de yngre spelarna som kommer in nu kan göra. Jag kan absolut tänka mig att stanna, då jag varit här länge och känner för klubben. Och stabilitet för familjen är viktigt. Men det ska då absolut handla om ett flerårskontrakt, säger Mattias på telefon från Sverige, där familjen är inne på de avslutande semesterveckorna före avfärden till USA i september.

Har inlett samtal med Nashville

Mattias Ekholm har gjort tio säsonger i Nashville och har +91 som facit tillsammans med sina 219 poäng, 51 mål och 168 assist, på 586 matcher i grundserien.

Han vet sitt värde för laget, där han tillsammans med kaptenen och superstjärnan Roman Josi är de två viktigaste kuggarna i försvaret nu när man trejdat Ryan Ellis till Philadelphia Flyers.

Ekholm vet hur NHL fungerar och deppade inte ihop när ryktena gick i vintras om att han kanske skulle tvingas flytta.

Han var en spelare som kunde ge klubben något av värde tillbaka om man gjorde rent hus och gav upp tankarna på slutspel i våras för den nödvändiga generationsväxlingen.

– Det var inte så att jag personligen spelade dåligt och nu vände vi på steken och avslutade starkt, vilket tog oss till play off. Så läget förändrades, säger han.

Predators general manager, David Poile, gick i förra veckan ut och berättade att man inlett samtal med din agent och att man skulle göra allt för att skriva nya kontrakt med dig och Filip Forsberg. Stämmer det?

– Ja, vi har inlett samtal, det stämmer. Men det är i ett tidigt skede. 

Ni spelade final i Stanley Cup 2017, men föll mot Pittsburgh. Kan ni vara ett finallag igen inom en snar framtid?

– Jag vet vilken potential vi har i truppen. Jag tror på de yngre spelarna, men vi får se var det landar. Det är lite för tidigt att prata om det.

Mattias Ekholm: ”Kommer sakna det”

Mattias säger att han tror att nykomlingen Philippe Myers, 24, från Philadelphia kan bli en bra länk i försvaret, där redan 23-årige Dante Fabbro visat att han är redo att ockupera en fast plats.

Nashvilles problem är att lagets två dyraste forwards, Matt Duchene, 30, och Ryan Johansen, 29, inte levt upp till sin lön det senaste året.

Ekholm namnger naturligtvis ingen, men säger:

– Många måste hitta sitt spel, allt ansvar kan inte ligga på Filip. Men med en het målvakt kan man få in självförtroende i laget och få spelet att lyfta. Vem trodde på Montreal senast?

Nashville har just tecknat ett nytt kontrakt över fyra år med Juuse Saros, 26, som nu tar över jobbet som förstemålvakt från Pekka Rinne.

Man har försökt föryngra laguppställningen rakt igenom och hoppas att 22-årige Cody Glas från Vegas Golden Knight kan bli en center för någon av toppkedjorna.

Borta är Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok. ”Arvi” trejdades till LA Kings och Järnkrok försvann till Seattle Kraken i expansionsdraften, hur känns det?

– På det personliga planet är det jättetråkigt förstås. Vi har haft förmånen att ha haft fyra svenskar här i Nashville under en lång tid. Jag, Filip och Calle har varit här i åtta år tillsammans, så det blir stora luckor att fylla efter Arvi och Calle. Det är två skickliga spelare.

– Sedan kommer jag att sakna de svenska träffar vi haft genom åren, Adventsfika och sånt.

Mattias Ekholm har ett år kvar på det 6-årskontrakt han skrev med Predators i oktober 2015, som var värt 198 miljoner kronor med en årslön på 33,2 miljoner kronor.

Räkna med att hans nästa kontrakt kommer att ge honom en löneförhöjning. Oavsett vart han bestämmer sig för att spela.