Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är för rastlös för att kunna leva Svensson-liv”

Niklas Kronwalls karriär är över
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronwall blir kvar i Detroit Red Wings
Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Niklas Kronwall, 38, vägde för- och nackdelarna fram och tillbaka inför beslutet att lägga av.

Med sina 953 matcher i Detroit Red Wings hade han bara 47 matcher kvar till drömgränsen 1000 spelade matcher i NHL.

– Det var absolut något jag funderade över. Att ha spelat ett tusen matcher i NHL inger respekt, det var vad som lockade mest att fortsätta i ytterligare en säsong. Men det var andra bitar i livet som var viktigare för mig, säger han i en intervju med SportExpressen.

Han kan se tillbaka på en lång och fantastisk hockeykarriär, som tagit honom in i den exklusiva ”Triple Gold Club” efter att ha vunnit VM, OS och Stanley Cup.

Kronwall kan som grädden på moset dessutom lägga två SM-guld med Djurgården.

Och ett antal miljoner på bankkontot.

Men nu är det alltså slut.

– Beslutet har växt fram under en längre tid. Men innerst inne har jag vetat ganska länge att det var dags att lägga skridskorna på hyllan. Jag ville bara inte fatta något förhastat beslut, så jag gav mig själv hela sommaren för att vara säker att jag gör rätt nu och inte ångrar mig.

Red Wings nye general manager, och din gamle lagkamrat, Steve Yzerman har sagt att han gärna sett att du fortsatt ett år till?

– Ja, jag fick de signalerna och klart att det är jättekul att höra. Men samtidigt var det skönt att kunna bestämma själv när det var tid att sluta och att få göra det efter en bra säsong. Och utan skador och andra omständigheter, som spelar in.

Vilka har du överlagt med för att komma fram till det här beslutet?

– Familjen i första hand, men det kom alltid tillbaka till vad jag kände innerst inne och vad jag själv ville göra. Jag är medveten om att jag kommer att sakna hockeytillvaron på rinken jättemycket, men det är dags att gå vidare i livet.

Niklas Kronwall om framtiden

Vilka är de bästa minnena från de femton säsongerna i Detroit?

– Det är först när man blir lite äldre som man riktigt förstår hur stort det är att vinna Stanley Cup. Jag är också stolt över att ha fått spela tillsammans med sådana otroliga spelare, som Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Pavel Datsjuk, för att nämna några.

Du blir kvar i Red Wings, berätta om det nya jobbet?

– Jag blir rådgivare till Steve Yzerman och det ska bli väldigt intressant att få se och uppleva den andra sidan av hockeyn. Exakt vad jag ska göra kommer vi att låta växa fram, men visst är det en kick. Inte minst därför att jag får jobba med Stevie, som jag hann vara lagkamrat med i en och en halv säsong innan han lade av. Han är en väldigt bra person.

Ni blir kvar i Detroit?

– Ja, i åtminstone ett år till. Jag är för rastlös för att kunna leva ett Svensson-liv, så jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen.

Du är den siste av de gamla stjärnorna som försvinner från Red Wings. Känns det inte lite bittert?

– Jo, kanske. Men det var min tur att kliva nu. Generationsväxlingen är i full gång.

Du hade en bra sista säsong, vad betyder det för dig?

– Jag visade att jag fortfarande kan spela på den här nivån. Säsongerna före kändes det så där när jag hade knän som krånglade och inte kunde göra mig själv rättvisa. Så det var lite skönt för egot att få sluta på det här sättet, säger Niklas Kronwall.